NEWS

Obnovljena zgrada Zavičajnog muzeja Poreštine – palača Sinčić

Zgrada Zavičajnog muzeja Poreštine5
02.07.2023. 12:32; ; Početna / Kultura / Obnovljena zgrada Zavičajnog muzeja Poreštine – palača Sinčić

Nakon dovršetka višemjesečnih radova na fasadama, najreprezentativnija porečka barokna palača zasjela je u novom ruhu, što je bila prilika za okupljanje i razgledavanje rezultata dosadašnjih radova na obnovi palače Sinčić, sjedišta Zavičajnog muzeja Poreštine.

Tijek obnove na ovom zaštićenom kulturnom dobru predstavili su gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Loris Peršurić i ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine dr. sc. Elena Uljančić, a prigodnim govorima okupljenima su se obratili Lorella Limoncin Toth, pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Obnova Zavičajnog muzeja Poreštine jedan je od glavnih projekata kulturne politike Grada Poreča-Parenzo, a provodi se u fazama s ciljem kompletne rekonstrukcije zgrade te uređenja novog stalnog muzejskog postava.

U ime nadležnog Konzervatorskog odjela, koji otpočetka prati tijek obnove i sanacije objekta, obratila se pročelnica Limoncin Toth, koja je rekla da je ova palača jedinstven primjer kulturne baštine, stoga je zahtijevala i poseban pristup. U njezinu obnovu uloženo je puno pažnje i truda kako samih konzervatora tako i muzealaca, ali i značajna financijska sredstva, te je zaključila da je Poreč svijetli primjer pristupu spomenicima u Istri.

Pročelnik Torbica je rekao da je Istra, pa tako i Poreč, bogata spomenicima kulturne i povijesne baštine, ali da to zahtijeva i značajne investicije za njihovo održavanje i prezentaciju. Kod zahtjevnih projekata poput ovoga, naglasio je, ključna je sinergija i suradnja gradskih vlasti, nadležnih državnih tijela, muzealaca i stručnjaka, a Poreč je tome uspio i postao jedinstven primjer u Istri i šire jer iz gradskog proračuna izdvaja tolika sredstva za kulturu.

U svom obraćanju gradonačelnik Peršurić je istaknuo: „Obnovljena fasada palače Sinčić nije samo obnovljena zgrada, to je još jedna važna kockica u obnovi cijele naše starogradske jezgre i cijele vizure Poreča. I drago mi je što mogu reći da nastavljamo slagati taj mozaik. U Poreču je u tijeku najveće ulaganje u starogradsku jezgru u više od proteklih 20 godina. Osim same palače Sinčić tu su i obnova Marafora za koji smo dobili lokacijsku dozvolu i idemo prema njegovoj obnovi. U pripremi je obnova Romaničke kuće, jednog od simbola Poreča, koja kreće nakon sezone. Nakon obnove zvonika Eufrazijeve bazilike, kroz suradnju s Hrvatskim restauratorskim zavodom i Ministarstvom kulture i medija, nastavlja se obnova krstionice u sklopu kompleksa Eufrazijane. Istovremeno, s porečkom župom pripremamo obnovu crkve Gospe od Anđela, a tu su i Kuća dva sveca te Memorijalna kuća Joakima Rakovca u Rakovcima. Samom građevinskom obnovom grad dobiva dodatnu vrijednost i pokazuje brigu prema vlastitoj baštini i na tome zahvaljujem svima uključenima kako u ovaj, tako i u sve druge projekte, posebno jer se toliki rad i trud u pozadini nekad i ne vidi, a izuzetno je važan.“, rekao je gradonačelnik.

Ravnateljica Uljančić je podsjetila da je muzejski postav uklonjen iz oronule i za publiku opasne zgrade 2008. godine i da se otada kontinuirano provode aktivnosti vezane uz obnovu Zavičajnog muzeja Poreštine. Radovima na obnovi prethodila su opsežna konzervatorsko-restauratorska istraživanja, koja su uključivala istraživanje žbuke interijera i eksterijera, drvne građe, kamenine, metala, štukatura i oslika, što je rezultiralo izradom brojnih elaborata i projektne dokumentacije u čijoj izradi je sudjelovao multidisciplinarni tim stručnjaka.

Naglasila je da je u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući sredstvima Grada Poreča-Parenzo i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te međunarodnim pomoćima talijanske Regije Veneto, provedeno više značajnih sanacijskih radova. Ravnateljica je u svom obraćanju navela da su prvi značajniji građevinsko-obrtnički radovi provedeni 2014. a uključivali su konsolidaciju temelja i rješavanje pitanja kapilarne vlage u prizemlju. Tom prilikom izvršeno je arheološko istraživanje koje je obogatilo saznanja o povijesnoj slojevitosti grada i otkrilo mozaik iz 1. – 2. st., koji je konzerviran 2018. Naročito zahtjevan pothvat bila je sanacija krovišta koja je dovršena 2016. godine. Od 2019. do 2022. provedena je sanacija međukatnih konstrukcija glavnih salona prvog i drugog kata te potkrovlja i bočnih prostorija u potkrovlju, čime je riješen problem statičke ugroženosti zgrade i zadovoljen suvremeni standard za težine u javnim muzejskim prostorijama.

„Posljednja značajna investicija u palaču, vrijedna gotovo 730.000,00 eura, uključivala je obnovu žbuka i restauraciju kamene plastike na svim pročeljima kompleksa palače Sinčić. Ovim zahvatom je bilo obuhvaćeno ukupno 1.700 m2 fasade, što se nakon obnove Eufrazijane smatra najvećom intervencijom tog tipa u gradu u zadnjih trideset godina“, naglasila je Uljančić. Ravnateljica se posebno zahvalila izvođačima – poduzeću Kapitel iz Žminja i Građevinskom obrtu Sinčić iz Škropeti, na vrlo profesionalnom i predanom radu te pedantnom i znalačkom pristupu spomeničkoj baštini. Ujedno je najavila da se već ove godine kreće u zamjenu vanjske stolarije te da se završava financijska konstrukcija za radove na instalacijama koji se planiraju započeti sljedeće godine, čime će porečki muzej biti samo korak do novog stalnog postava.  Izrazila je vjeru da će se ubrzo moći pohvaliti dovršetkom i tog muzealcima najvažnijeg projekta. Zaključno se zahvalila na odličnoj suradnji svim konzervatorima, restauratorima, arhitektima, statičarima, muzealcima i gradskoj upravi, kao i svima ostalima koji su bili uključeni u projekt.

Večer je nastavljena uz vodstvo kustosa Gaetana Benčića razgledavanjem fasada, obnovljenih salona, kao i prigodno postavljenih informativnih panoa i muzejskih izložaka. Posebnu pozornost okupljenih privukla je vitrina s arheološkim materijalom pronađenim prilikom istraživanja u palači, a među najatraktivnijima bili su predmeti za svakodnevnu uporabu – od ženskih češljeva do minijaturne kocke kojom su se igrala djeca.

Svečanost je zaključena glazbenom točkom klape „Parentine“.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email