NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Na četiri lokacije u Poreču postavljeni “pametni” spremnici za odvojeno sakupljanje otpada umjesto uobičajenih koševa za smeće

IMG-20230630-WA0003
01.07.2023. 13:24; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Na četiri lokacije u Poreču postavljeni “pametni” spremnici za odvojeno sakupljanje otpada umjesto uobičajenih koševa za smeće

Na četiri lokacije u gradu postavljeni su “pametni” spremnici za otpad koji zamjenjuju postojeće košarice na javnim površinama.

Radi se o spremnicima za odvojeno sakupljanje otpada koji za svoj rad koriste 100% solarnu energiju te dojavljuju kad je potrebno pražnjenje.
Spremnik za miješani otpad ima ugrađenu prešu na solarni pogon i komprimirani sustav koji smanjuje količinu otpada do pet puta. Zahvaljujući ugrađenim senzorima prati se popunjenost spremnika, a isti su povezani sa sustavom notifikacije pri čemu samostalno dojavljuju kada je potrebno pražnjenje.

“Pametni” spremnici postavljeni su na sljedećim lokacijama:

  • Lungomare – Peškera – početak šetnice
  • Lungomare – „plaža“
  • Peškera – okretište vlakića
  • Ulica Nikole Tesle – preko puta ljekarne

Na svakoj od navedenih lokacija postavljena su dva “pametna” spremnika, jedan za miješani komunalni otpad, a drugi za odvojeno sakupljanje plastičnog otpada.

“Pametni” spremnici omogućavaju smanjenje broja pražnjenja spremnika, čime se utječe na optimizaciju troškova poslovanja, bolje upravljanje radnim vremenom kao i na smanjenje sezonskog opterećenja otpadom na području užeg centra grada i frekventnih lokacija.

Osim navedenih postavljeni su i spremnici odnosno eko skulpture za prikupljanje plastičnih boca u obliku ribe orada i to na gradskom kupalištu te na plaži Sv. Martin. Slične eko skulpture u obliku školjke periska postaviti će se također na gradskim plažama, točnije na Naftaplinu  i  plaži Červar Porat.

Nabava spremnika i eko skulptura sufinancirana je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prijavom projekta na javni poziv za neposredno sufinanciranje poticanja mjera odvojeno sakupljenog otpada, Gradu Poreču dodijeljena su sredstva u visini od 40% ukupno prihvatljivih troškova.

Daljnju brigu oko održavanja, pražnjenje i upravljanja spremnicima preuzima komunalno društvo Usluga Poreč d.o.o.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email