NEWS

Novinari Glasa Istre odbili nove ugovore, u Pulu stigao i Končar

27.02.2010. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Novinari Glasa Istre odbili nove ugovore, u Pulu stigao i Končar
508novine2.jpg

Novinari Glasa Istre na večerašnjom sastanku su s velikom većinom, čak s 91 glasom, odlučili da neće potpisati nove ugovore o radu koje im je u ime Uprave Glasa Istre ponudio Albert Faggian. Novi ugovori su im najavljeni već za ponedjeljak. U redakciji je trenutno zaposleno 117 djelatnika.

Radnici odbijaju potpisati ugovore s tvrtkom Glas Istre novine d.o.o. u koju Uprava namjerava ´preseliti´ radnike iz tvrtke Glas Istre d.o.o., opterećene s oko 110 milijuna kuna duga, bez primjene Kolektivnog ugovora.

Sindikat traži da se sačuvaju stečena prava važećeg kolektivnog ugovora, odnosno da se poštuje Zakon o radu, koji u članku 133. jasno propisuje da se pri prelasku u novu tvrtku identične djelatnosti sva prava radnika moraju prenijeti u nepromijenjenom obliku.

"Zahtijevamo od Uprave da se pridržava odredbi Zakona o radu jer ćemo u protivnom biti prinuđeni ostvariti svoja prava sudskim putem, ali i svim ostalim demokratskim sredstvima", dio je sindikalnog dopisa upućenog Upravi.

Novinare Glasa Istre podupire i Sindikat novinara Hrvatske. Predsjednica SNH Gabrijela Galić je novinare upozorila da nipošto ne potpisuju ponuđene ugovore, čime bi izgubili sva dosad stečena radnička prava.

Zaključeno je da radnici neće potpisivati ugovore bez prethodne konzultacije s odvjetnicom Sindikata Loredanom Štok.

Kako neslužbeno saznajemo večeras je u pulsku Zračnu luku sletio i poduzetnik Danko Končar kojeg su u društvu s Vinkom i Mirkom Cetinskim dočekali župan Ivan Jakovčić i Albert Faggian pa pretpostavljamo kako će tema njihovog razgovora biti kupnja, odnosno prodaja Glasa Istre. Naime, Cetinski je već, vjerojatno u ime Končara, od malih udjelničara kupio 33 posto udjela Glasa Istre d.o.o. ali mu sadašanja uprava ne dozvoljava upis u knjigu udjela. (iPress)

Print Friendly, PDF & Email