Nova donacija zaštitnih vizira Alena Anušića i Zdravog grada za porečke zdravstvene djelatnike

1 (117)
05.05.2020. 09:24; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Nova donacija zaštitnih vizira Alena Anušića i Zdravog grada za porečke zdravstvene djelatnike

Zdravstveni sustav se u Hrvatskoj od jučer, 4. svibnja 2020. polako počeo vraćati u redovno stanje. Stoga će zdravstvenim djelatnicima, zbog otvaranja vrata većem dijelu pacijenata, iako uz oprez i prethodnu najavu, i dalje trebati prijeko potrebna zaštitna oprema pa je Alen Anušić, uz pomoć Zdravog grada i Grada Poreča-Parenzo, donirao 80 zaštitnih vizira Domu zdravlja Poreč, te po 10 za Dom za starije i nemoćne Poreč i timove na terenu.

Donaciju su preuzeli zdravstveni radnici na trijaži Doma zdravlja Poreč, a Alenu se zahvalila voditeljica porečke ispostave koja nije mogla biti nazočna, Radmila Korlević, dr. med., naglasivši da je oprema zdravstvenim radnicima itekako potrebna sada u vrijeme postepenog popuštanja mjere i dolaska većeg broja ljudi, a kada će oprez i zaštita, kako kod pacijenata, tako i kod zdravstvenih djelatnika biti nužna za funkcioniranje sustava.

Ovo je već četvrta donacija koju je Anušić organizirao, prvo u pomoć poslodavca Fusio d.o.o., a potom uz podršku Grada Poreča-Parenzo i Zdravog grada Poreč. Sveukupno je do sad podijeljeno 100 vizira za porečke zdravstvene ustanove, potom 200 za Opću bolnicu Pula. Nakon toga, vrijedna donacija od 100 vizira ustupljena je i prijateljskom gradu Petrinji, a jučer i novih 100 za porečke zdravstvene ustanove.

– Poznata izreka „svako zlo za neko dobro“ u ovom se vremenu itekako prepoznaje. Realna ugroženost novim virusom, strah i strepnja za zdravlje nas i naših najbližih, kao i za one koji o nama brinu kada smo bolesni, rodila je inicijative, humana djela, potpore, povezanost, odgovornost, disciplinu te istinsku solidarnost na različitim razinama., rekla je Nataša Basanić Čuš iz Zdravog grada Poreč. – Širenje zaraze COVID-19 na različite je načine povezalo ljude, njihovu energiju, znanja i dobre namjere. Naš sugrađanin Alen neumorno je nastavio izrađivati vizire uz pomoć svog poslodavca Fusio d.o.o. , Grada Poreča-Parenzo, Zdravog grada, porečke SŠ Mate Balote te drugih škola Istre. Umreženost je doprinijela prepoznavanju potreba u bližem i daljem okruženju, te usmjeravanje pomoći zdravstvenim radnicima u gradovima Hrvatske, kako bi ova pandemija bila pod što većom kontrolom. Alen izrađuje vizire i kako nijedna eventualna iduća pojava virusa ne bi zatekla zdravstveni sustav i ustanove bez opreme, iako se svi nadamo da ponovne pandemije neće biti., rekla je Basanić Čuš i zaključila: -Upravo zato, ova nam je pandemija ponovno podcrtala činjenicu da je aktivno uključivanje i suradnja dio naše ljudske prilagodbe te borbe za opstanak.  Baš zato, svaka moguća iduća pojava virusa bit će dočekana znatno spremnije.  Hvala Alenu za njegove humane doprinose u ovoj pandemiji i pomoći koju je usmjerio ne samo našem gradu nego i širem okruženju.

– Hvala mom poslodavcu, firmi Fusio d.o.o., posebno direktoru Nenadu Štefaniću, što me bez prestanka podupire od prve ideje, na ustupljenim strojevima firme te na financijskoj i logističkoj podršci. Isto tako hvala Gradu Poreču-Parenzo i gradonačelniku Lorisu Peršuriću na financijskoj pomoći za materijale i povezivanju s prijateljskim gradovima, te Nataši Basanić Čuš iz Zdravog grada Poreč, na koordinaciji svih ovih akcija prema našoj i drugim zajednicama. Hvala osobama iz struke, profesoru Lovri Šverku iz Srednje škole Zvane Črnje iz Rovinja, na savjetima i kontaktima, te ravnatelju Krešimiru Broniću iz Srednje škole Mate Balote iz Poreča, na pomoći i ustupljenim kontaktima. Puno hvala i Matiji Miloslaviću iz Dubrovnika, iz firme “Robot Hand Made”, na nesebičnim stručnim savjetima i modelu kojega koristim za izradu zaštitnih vizira. Povezali smo se da bismo ovim volonterskim akcijama pomogli našmi zdravstvenim radnicima diljem Istre i Hrvatske, koji se svakodnevno nadljudskim naporima bore za svakog oboljelog čovjeka protiv malog i opasnog nevidljivog neprijatelja, COVID-19. Hvala svima od srca! Ponosan sam što sam dio ovog humanog tima!, rekao je Anušić.

 

Zdravi grad Poreč i Grad Poreč-Parenzo

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email