NEWS

Nika Fornažar i David Nicoletti, uspješni mladi jedriličari Horizonta, na prijemu kod gradonačelnika Poreča

Peršurić Rapić Nicolletti Fornažar Jendrašić Beaković
26.06.2023. 14:09; ; Početna / Sport i rekreacija / Nika Fornažar i David Nicoletti, uspješni mladi jedriličari Horizonta, na prijemu kod gradonačelnika Poreča

Gradonačelnik Loris Peršurić primio je članove Jedriličarskog kluba Horizont iz Poreča, koji su se na nedavnim natjecanjima okrunili vrijednim odličjima – Niku Fornažar, koja je na ILCA youth easter meeting regati na talijanskom jezeru Lago di Garda osvojila prvo mjesto u konkurenciji djevojaka do 16 godina, te Davida Nicoleti-ja koji je osvojio prvo mjesto u klasi Optimist za Kup Hrvatske 2022/2023 u kategoriji U12.

Regata na kojoj je sudjelovala Fornažar okupila je 170 jedriličara i jedriličarki iz više od 20 država Europe i svijeta. Nika je zauzela visoko 17. mjesto u ukupnoj konkurenciji, te uvjerljivo 1. mjesto u konkurenciji djevojaka do 16 godina. Inače, Nika se može pohvaliti nizom osvojenih medalja na raznim regatama i natjecanjima, kao i osvojenim 22.mjestom u klasi ILCA -4 (laser) do 16 godina na Svjetskom prvenstvu. Nika na regatama sa Horizontom sudjeluje od najmlađih dana, prvo samo kao promatračica, a kasnije i kao aktivna sudionica. Prvu regatu odradila je sa sedam godina. Tada je osvojila drugo mjesto u državi u kategoriji jedriličarki do 10 godina u klasi optimist i bila najmlađa jedriličarka u Hrvatskoj, za što je također dobila nagradu. Nakon ove nastavile su se redati i razne druge regate u zemlji pa i inozemstvu sa kojih se vraćala okrunjena nagradama.

Njezin kolega David Nicoletti je u kategoriji U12 osvojio prvo mjesto u klasi optimist za Kup Hrvatske 2022/2023 za koju se bodovalo deset regata (9 kvalifikacijskih i prvenstvo Hrvatske), a iako je još na početku svojeg jedriličarskog puta, već ostvaruje zapažene rezultate. Sve to nije slučajnost, jer porečki jedriličarski klub iz godine u godinu ostvaruje zapažene rezultate, i porečke jedriličare vodi na putovanja diljem svijeta.

Mladi su se jedriličari zahvalili trenerima i učiteljima, te roditeljima na razumijevanju i podršci u bavljenju ovim sportom, koji je često vrlo zahtjevan.

Na prijemu su sa mladim jedriličarima bili predsjednik Sportske zajednice grada Poreča Aleksandar Beaković i stručni suradnik za sport u istoj Zoran Jendrašić te roditelji mladih jedriličari kao i trener Matej Rapić. Istaknuo je da u Poreču jedriličarstvo ima veliku podršku lokalne zajednice i Grada, od opreme do putovanja, ali sam sport, posebno kad se počnu ostvarivati zapaženiji rezultati, često je financijski izazovan jer podrazumijeva nabavu opreme i brodova. Jedriličarstvo je specifičan sport, jer za naš grad predstavlja i pomorsku tradiciju, što je posebno naglašeno na prijemu, a uz to jedriličari treniraju i često organiziraju regate u našoj uvali Peškera, te tako šalju prekrasnu razglednicu našeg grada u svijet.

Gradonačelnik je čestitao ovom klubu u kojem je veliki broj djece koji redovito treniraju i pohađaju sportsku školu, te sudjeluju na regatama diljem Hrvatske i inozemstva sa kojih se vraćaju s osvojenim nagradama. – Vaši nas rezultati nas jako vesele jer na najbolji mogući način promovirate sebe, grad i klub. Uspjesi naših jedriličara nižu se kroz generacije, što je dokaz konstantnog rada, truda i zalaganja cijelog kluba, ali i obitelji. Bez vaše podrške sve ovo ne bi bilo moguće, zaključio je gradonačelnik.

Nakon prijema Nika Fornažar sudjelovala je na državnom prvenstvu za klasu ILICA4 održanom u Koromačnu, gdje je pokupila još vrijednih odličja: dvije zlatne medalje i time postala dvostruka prvakinja Hrvatske u kategorijama U16 i U18 godina. Nakon ovih uspjeha Nika kreće s pripremama za Svjetsko prvenstvo koje će se krajem srpnja održati u Grčkoj.

Grad Poreč

 

Print Friendly, PDF & Email