NEWS
VALFRESCO 10/23S

Najavljen 11. Mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije

IMG_1
03.08.2023. 13:25; ; Početna / Novosti / Najavljen 11. Mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja i ove će godine biti obilježen tradicionalnim Mimohodom hrvatskih branitelja Istarske županije 5. kolovoza, u Puli, kojeg su danas najavili istarski župan Boris Miletić, zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić, predsjednik Koordinacije i predsjednik HVIDRA Istarske županije Zdenko Požgain, predsjednik Kluba 119. brigade Roberto Fabris, predsjednik HVIDR-e Pula Janko Žužić, predsjednik UHDDR-a Pula Dragutin Prepušt i članovi Organizacijskog odbora Marijan Kaurić i Vinko Knez.

Prisutnima se uvodno obratio župan Miletić, koji je izrazio zadovoljstvo što se i ove godine održava sada već tradicionalni Mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije.

„Smatram kako Mimohodom, na jedan od najljepših načina, obilježavamo trenutke borbe za slobodu, neovisnost i u konačnici uspješnu borbu za našu demokraciju. Svi se danas želimo pohvaliti kako živimo u slobodnoj Hrvatskoj, kako smo sigurni, no ne smijemo zaboraviti, i moramo odati zasluženu počast, svima onima koji su dali svoje živote kako bi danas živjeli u slobodi“, naglasio je župan podsjetivši na doprinos koji je Istra dala u Domovinskom ratu:

„Iako Istra nije bila direktno pod agresijom, svi skupa možemo biti ponosni da je odaziv na mobilizaciju u Istri bio preko 90% te ujedno najveći u Hrvatskoj. Možemo biti ponosni i na naše istarske branitelje koji su prošli čitav ratni put i odradili sve svoje zadaće bez ijedne mrlje iza sebe.“. 

Zamjenica pulskog gradonačelnika Ivona Močenić pozdravila je sve prisutne u ime Grada Pule i gradonačelnika izrazivši zadovoljstvo što prisustvuje današnjoj konferenciji u povodu obilježavanja važnog događaja.

„Grad Pula već 11 godina obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja održavanjem Mimohoda hrvatskih branitelja i po tome smo posebni u Republici Hrvatskoj. Važno je prisjetiti se svih onih koji su dali doprinos u stvaranju moderne i demokratske Republike Hrvatske i zahvaliti im na slobodi koju svi živimo“, poručila je zamjenica Močinić.

Predsjednik Koordinacije i predsjednik HVIDRA Istarske županije Zdenko Požgain zahvalio se na potpori i podršci Istarskoj županiji i Gradu Pulu bez čije potpore organiziranje ovakvog događaja ne bi bilo moguće te je poručio kako je smisao Mimohoda prenijeti sjećanje na hrvatske branitelje i Dan pobjede na nove generacije, na čast cijeloj Istarskoj županiji.

Predsjednik Kluba 119. brigade Roberto Fabris kazao je kako je oslobađanje teritorija Republike Hrvatske, 5. kolovoza 1995. godine, najveći dan moderne hrvatske povijesti koji pobuđuje duboke emocije i služi na ponos svima koji su kada je bilo najteže sačuvali i obranili Hrvatsku.

Predviđeni hodogram za 5. kolovoz:

  • 08:00 sati – svečana misa u Katedrali Uznesenja Marijina u Puli
  • 9:00 sati – polaganje vijenaca na Središnjem križu na Gradskom groblju i odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu
  • 9:30 sati – polaganje vijenaca na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa i odavanje počasti
  • 10:00 sati – Mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije (kreće se iz Parka Franje Josipa preko Kolodvorske ulice te ulice uz Valerijin park, nadalje Istarskom ulicom, Giardinima i Laginjinom ulicom do Doma hrvatskih branitelja (ulaz nasuprot Istarskom narodnom kazalištu)
  • 10:30 sati –  Pozdravni govori u dvorištu Doma hrvatskih branitelja
  • 10:45 sati  – Izložba fotografija hrvatskih branitelja 1. Gardijskog zdruga
  • 11:00 sati   – Zajedničko druženje

 

KABINET ŽUPANA

Print Friendly, PDF & Email