NEWS

Na području Turističke zajednice Grada Poreča ostvareno dvomilijunto turističko noćenje dan ranije nego 2022. godine

2023-08-05_12h55_44
05.08.2023. 12:57; ; Početna / Gospodarstvo / Na području Turističke zajednice Grada Poreča ostvareno dvomilijunto turističko noćenje dan ranije nego 2022. godine

Prema STATISTIČKIM PODACIMA iz sustava eVisitor za razdoblje od 1.1. do 3.8.2023. godine na području Turističke zajednice Grada Poreču ostvareno je 2.009.076 noćenja odnosno 1% više u odnosu na 2022. godinu. U istom razdoblju ostvareno je 386.225 dolazaka što predstavlja povećanje od 3% u odnosu na prethodnu godinu.

Najviše noćenja ostvarili su tradicionalno naši najvjerniji gosti iz Njemačke koji su ostvarili 27% ukupno ostvarenih noćenja, slijede gosti iz Austrije sa udjelom od 20%. Na trećem mjestu nalaze se gosti iz Slovenije sa udjelom od 10%. Na visoko četvrto mjesto pozicionirali su se gosti iz Hrvatske sa udjelom u ukupnim noćenjima od 6%, slijede gosti iz Italije koji su ostvarili udio od 6%.

Gledajući po mjesecima najviše noćenja ostvareno je u lipnju i srpnju. Porast noćenja u odnosu na prethodnu godinu bilježe siječanj, veljača i svibanj. 

U Turističkoj zajednici Poreča kažu da posljednjih godina Poreč bilježi stalni porast turističkih noćenja u razdobljima pred i posezone, dok je u tijeku glavne sezone turistički promet stabilan i bez većih oscilacija, sa standardnim vršnim pritiskom u srpnju i kolovozu, čime se sve više približavamo cilju stvaranja održivog cjelogodišnjeg turizma.

Prosječno trajanje boravka gostiju u destinaciji (u danima) iznosi 5 dana. Posljednjih godina navike turista po pitanju duljine boravka su se znatno promijenile. Duži boravci u destinaciji (10 do 14 dana) sve češće zamjenjuju se sa kraćim boravcima (3 do 5 dana), kažu u TZ Poreča.

Turisti vole istraživati više destinacija odjednom i to je prvenstveno razlog smanjenja prosječnog trajanja boravka gostiju u destinaciji. Dakako, važnu ulogu u tom smanjenju imaju i vikend putovanja koja zauzimaju sve veći udio na turističkom tržištu.

Prema vrsti smještaja od početka godine do 3.8. najviše noćenja je ostvareno u hotelskom smještaju sa povećanjem od 3% u odnosu na 2022. godinu, slijede objekti u domaćinstvu u kojima je ostvareno 3% manje noćenja u odnosu na prošlu godinu. U kampovima ostvareno je 4% manje noćenja, dok nekomercijalni smještaj odnosno kuće i stanovi za odmor bilježe rast u noćenjima od 10%.

Po organizaciji dolaska, u razmatranom razdoblju 52% gostiju došlo je putem turističkih agencija, dok je 48% došlo u destinaciju individualno.

Pregršt različitih programa i događanja, promocija na glavnim emitivnim tržištima, pozicioniranje programa u pred i posezonu, velike investicije te stalno ulaganje u infrastrukturu samo su neki od razloga zbog kojih Poreč već godinama se svrstava među top 5 turističkih destinacija u Hrvatskoj, mišljenja su u Turističkoj zajednici Grada Poreča.

 

Print Friendly, PDF & Email