NEWS

Mia Janko i Chiara Vukadinović iz Umjetničke škole Poreč osvojile 1. nagradu na Državnom natjecanju u Zagrebu

DSC_0049
11.12.2019. 12:14; ; Početna / Kultura / Mia Janko i Chiara Vukadinović iz Umjetničke škole Poreč osvojile 1. nagradu na Državnom natjecanju u Zagrebu

57. hrvatsko natjecanje za učenike i studente glazbe za disciplinu komorni sastavi, Državno natjecanje u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga održalo se na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu od 4.-7. prosinca 2019. godine.

Natjecanje se odvijalo u raznim disciplinama: dua, trija, kvarteti, kvinteti i ostali sastavi te u različitim kategorijama: osnovne škole, srednje škole i akademije.

Ocjenjivački sud za komorne sastave su činili renomirani glazbenici i pedagozi: Branko Mihanović, Maroje Brčić, Lidija Horvat Dunjko, Anđelko Krpan i Renata Penezić.

Umjetničku školu Poreč predstavljale su dvije učenice: Mia Janko i Chiara Vukadinović koje su zajedno svirale kao duo flauta i gitara.

U I. kategoriji, u kojoj su se natjecali učenici osnovnih glazbenih škola Republike Hrvatske, neovisno o razredu i starosnoj dobi, komorni sastav Duo u kojem sviraju Mia Janko i Chiara Vukadinović, svojim su izvrsnim nastupom na Državnom natjecanju komornih sastava postigle fenomenalan rezultat i osvojile I. nagradu, 1. mjesto sa 98,70 bodova. Učenice je pripremila njihova učiteljica flaute i voditeljica komornih sastava, profesorica savjetnica Samanta Stell.

Već sam nastup na ovom natjecanju komornih sastava za učenice osnovne glazbene škole izuzetan je uspjeh, a osvojena 1. nagrada, 1. mjesto, potvrda je darovitosti te predanog i upornog rada. Učenicama je ovo dragocjeno iskustvo, posebno jer Mia i Chiara sviraju zajedno kao duo vrlo kratko vrijeme, od početka ove školske godine, što ovaj uspjeh čini još većim. Komorna glazba je posebni oblik muziciranja u kojem je jako bitna komunikacija, tolerancija, suradnja, razumijevanje i ravnopravnost u muziciranju. Mia i Chiara, vrhunske solistice, prijateljice koje su nevjerojatno napredovale i razvile se zajedničkim muziciranjem što je potvrdila i pobjeda na Državnom natjecanju u Zagrebu.

Mia i Chiara bile su jako sretne nakon uspješnog nastupa i osvojene I. nagrade. Zajedničko sviranje i zajednički uspjeh još im je draži jer su uložile jako puno truda u pripremama. Veliko hvala i divnim roditeljima, učiteljima i ravnateljici OŠ Finida na podršci i razumijevanju.

Važno je istaknuti da njihova učiteljica, profesorica savjetnica Samanta Stell oduvijek njeguje zajedničko muziciranje i razvija kod djece ljubav prema zajedničkom sviranju. Učiteljica Samanta Stell kontinuirano već dugi niz godina sa svojim učenicima nastupa na raznim natjecanjima komornih sastava i osvaja najviše nagrade čime zaista zaslužuje čestitke i pohvalu.

Čestitke od srca učenicama Mii i Chiari te učiteljici Samanti Stell na iznimnom trudu i briljantnom rezultatu!

 

Sanjica Sara Radetić, mag. mus.

Print Friendly, PDF & Email