NEWS

U Poreču otvorena dječja izložba BOJE IZBORA

publika 1 poup
11.12.2019. 12:07; Učitavanja: 210; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U Poreču otvorena dječja izložba BOJE IZBORA

U foajeu Pučkog otvorenog učilišta Poreč (POUP) sinoć, 10.12. 2019.  je otvorena dječja izložba simboličnog naziva Boje izbora. Nastala je kao rezultat likovnog natječaja u programu porečkog Mjeseca borbe protiv ovisnosti na temu „Moj izbor je zdrav život“.  Izložbu je otvorila ravnateljica i psihologinja Zdravog grada Poreč Nataša Basanić Čuš te je naglasila da su  natječaj i izložba Boje izbora osmišljeni od porečke psihologinje Gordane Vorkapić Jugovac koja isti projekt vodi iz OŠ Poreč za škole Istre kao dugogodišnja suradnica Zdravog grada na programima prevencije. U pozdravom obraćanju ravnateljica Zdravog grada je kazala „…sam naziv izložbe Boje izbora simbolično usmjerava djecu i mlade na široku lepezu i brojnost izbora koji pred njima stoje u  svakoj životnoj situaciji. Projektom se djeca i mladi usmjeravaju promišljanju osobnih izbora za život, odnosno zdravih izbora te ih se osnažuje za donošenje odgovornih životnih odluka tijekom odrastanja.“ Zahvalila je svim školama Istre koje su se u natječaj uključile, a ove ih je godine bilo 11 te svim učiteljima mentorima kao i prosudbenom žiriju koji je imao težak zadatak odabrati najbolje, nagrađene radove. Izložbu su otvorili i mnogobrojnu publiku oduševili učenici 2.  razreda OŠ Poreč koji su sudjelovali u projektu Kalendar dobrih izbora i proveli 30 aktivnosti promocije dobrih djela i odgovornih izbora. Mališani su jasno i glasno izrekli poruke koje odražavaju njihove zdrave životne izbore, a iz njihova projekta je proizašla i izrada samostojećeg Grada zdravih izbora koji je s dječjim porukama instaliran u izložbenom prostoru POUP-a.

Na izložbi likovnih radova učenika „Boje izbora“ predstavljena su najuspješnija postignuća učenika iz 11 osnovnih škola Istarske županije na temu zdravih životnih izbora.  Cilj je bio uključiti inventivnost i kreativnost u prevenciju rizičnih ponašanja i motivirati što veći broj učenika da kroz likovno izražavanje promišljaju o zdravim životnim izborima. Stručni žiri, na čelu sa prof. Marijom Cvitković Nadenić,  imao je težak zadatak da između 200-tinjak likovnih  radova pristiglih na natječaj odabere radove za izložbu i  radove koji će se nagraditi.  Nagrada učenicima je tiskanje njihovog likovnog rada na  dopisnicu/razglednicu. Nagrađeni radovi bit će motiv na 2000 dopisnica koje će učenici upućivati na adrese po osobnom odabiru sa sadržajem koji će odrasle pozivati na zdrave životne izbore.

Na izložbi je predstavljeno 38 iznimno kvalitetnih individualnih radova, od kojih 4 učenika srednje škole te 6 prekrasnih grupnih radova. Od svih izloženih radova 10 radova je nagrađeno.

Od strane stručnog žirija nagrađeno je 8 likovnih radova:   Luna Devčić (OŠ Finida), Nenad Đokić (OŠ Svetvinčenat), Erin Jakovčić (OŠ Poreč), Ana Popović i Ema Vasiljević (OŠ Tar-Vabriga), Korvin Sanković (OŠ Poreč), Aurel karlo Vojak Vitulić (OŠ Dr. M. Demarin, Medulin), Erin Fornažar (SŠ M: Balota), Nika Vižintin (SŠ M. Balota).

Na sam dan otvaranja izložbe publika je dobila mogućnost glasovanjem odabrati 2 preostala rada koji će biti nagrađeni. Mališani iz OŠ Poreč rastrčali su se u publiku sa 80-tak glasačkih papirića i šarenim kutijama za prikupljanje glasova publike. Listići su u času podijeljeni i publika je odabrala svoje favorite. Najviše glasova od strane publike dobili grupni likovni radovi učenika Tea Belan (OŠ Poreč) i Thomasa Krebel (SŠ M. Balote).

Svim nagrađenim učenicima priznanja je dodijelila ravnateljica Zdravog grada Nataša Basanić Čuš.

            Izložba je otvorena do još naredna dva tjedna te se pozivaju zainteresirani da je pogledaju i na taj način podrže učenike u promociji zdravih životnih izbora. Nakon izložbe radovi će biti poklonjeni institucijama grada.

Zdravi grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email