NEWS
Best of Poreč

KONFERENCIJA ZA NOVINARE VIJEĆNICE NEZAVISNE LISTE POREČ PLUS/PARENZO PIU´

02.12.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / KONFERENCIJA ZA NOVINARE VIJEĆNICE NEZAVISNE LISTE POREČ PLUS/PARENZO PIU´
100Nezavisni.jpg

Anđelka Rakovac, vijećnica s Nezavisne liste Poreč plus/Parenzo piu´, sazvala je konferenciju za novinare jer je, kaže, razočarana postupkom gradskih vlasti na posljednjoj sjednici vijeća, na kojoj je bilo prvo čitanje prijedloga proračuna za sljedeću godinu. Postavila je niz pitanja koja bi objasnila neke stavke u proračunu, na što je gradonačelnik rekao da ih nije stigao napisati, pa je vijećnica ostala bez odgovora. Zbog toga se našla na muci kada je pokušala pripremiti amandmane na proračun, za što je jučer bio krajnji rok.

– Zapela sam kod nekih stvari i možda bi amandmani naše liste drugačije izgledali da sam dobila odgovore na svoja pitanja. Pripremala sam se tri dana za sjednicu i osim svog vremena potrošila sam i vrijeme kolegice Šverko, kojoj je proračun specijalnost. Sada mi je žao što na sjednici nisam inzistirala na odgovorima, ali bila sam zatečena gradonačelnikovom reakcijom, rekla je Rakovac.

Kako je napomenula, pokušat će naknadno dobiti odgovore na pitanja koja smatra iznimno važnima za proračun, a odnose se na činjenicu da je od korištenja javnih površina ove godine ostvareno milijun kuna manje nego što je planirano, a za sljedeću je ponovno planiran jednak iznos.

– Zanima me nedostaje li ove godine milijun kuna zato što je nekim ugostiteljima oproštena naknada, a iduće godine neće biti. Zanima me i zašto je planirano manje prihoda od Turističke zajednice Poreča, zašto i dalje NK Jadran financiramo direktno, a ne preko Saveza sportova, zašto je Hrvatskom olimpijskom poolu predviđeno 400 tisuća kuna te koliki je udio Grada u gradnji ceste Špadići – Kufci. Osim toga, sljedeće se godine planira na ime komunalne naknade prikupiti ukupno 13,5 milijuna kuna, a 65 posto toga iznosa bit će utrošeno na infrastrukturu u Centru V. Neprihvatljivo je da nekima Grad sve izgradi dok grade objekte, dok neka naselja čekaju godinama nogostupe ili javnu rasvjetu, komentirala je Rakovac.

Zanima je i zašto Grad više ne sufinancira pražnjenje septičkih jama, zašto je odjelu prostornog planiranja ponovno planiran veći iznos nego ove godine, a ni ovogodišnji nisu utrošili i na što će biti potrošeno 5,2 milijuna za intelektualne usluge.

– Nekoliko smo puta zahtijevali da se izradi tablica zemljišnog gradskog vlasništva, da točno znamo koliko se udjela prodaje svake godine, jer po gradu se priča da smo skoro sve rasprodali, a za sljedeću je godinu ponovno planiran prihod od 22 milijuna kuna od prodaje zemljišta. Pitanje je koliko će zemljišta biti prodano, odnosno koliki je to postotak ukupnoga gradskog vlasništva, inzistira Rakovac.

Istodobno, Vera Šverko zamjerila je gradskoj upravi što građanima nije učinila prijedlog proračuna dostupan putem interneta. »Na gradskim internetskim stranicama još je prijedlog proračuna za ovu godinu s izvršenjem za prvih pet mjeseci. Uza svu stručnu podršku koja je na raspolaganju i neovisne gradske portale, taj bi dokument morao biti dostupan čim stigne na vijeće«, rekla je Šverko.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani