VALFRESCO S-170422

Elektroistra: Kvalitetnija struja i manji gubici

03.12.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Elektroistra: Kvalitetnija struja i manji gubici

O njegovu značaju prisutnima – djelatnicima istarskih pogona, gospodarstvenicima i predstavnicima lokalne samouprave – govorili su glavni i tehnički direktor DP-a Elektroistra Davor Mišković i Silvano Drandić te rukovoditelj porečkog pogona Lenjin Rakovac.

– To je vrlo značajan, zahtjevan i skup projekt, ali i, što je vrlo važno, dugotrajan. Prelaskom porečkog pogona na 20-kilovoltni napon dovršena je prva faza, slijedi još jedna te završetak čitavog posla za cijelu Istru, rekao je Mišković. U posljednjih 15 godina gubici se kreću od pet do šest posto, trenutni je prosjek sedam posto, što je sve u okviru svjetskih prosjeka, no uvođenjem novog postrojenja oni će se znatno smanjiti. Osim toga, omogućuje se gradnja novih, suvremenih objekata, kojima će se standard glede napajanja strujom bitno povećati.

Rakovac se osvrnuo na povijest stvaranja elektro-mreže na Poreštini. Trenutno porečki pogon opskrbljuje oko 19.500 kupaca i posjeduje 220 kilometara zračnih vodova. Dovršetak svih predviđenih investicija i omogućavanje dovoljno snage za čitavu Poreštinu te modernizacija cjelokupne mreže očekuje se do konca 2008. godine.

V. Md., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email