NEWS
VALFRESCO S-170422

HEP-ovske kreativnosti – kako "srediti" najturističkiju regiju Hrvatske

01.12.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / HEP-ovske kreativnosti – kako "srediti" najturističkiju regiju Hrvatske
597IMG_0736m.jpg

Kako piše Večernji list od 30.11.2005. Zeleni Istre ogorčeni su…. A DI SU OSTALI ? :

Citiramo:

PULA- Zeleni Istre ogorčeni su nagovještajima da će se doista graditi termoelektrana Plomin 3 i to na uvozni ugljen koji bi se navodno brodovima dopremao iz Malezije! Umjesto da koristi plin iz hrvatsko-talijanske bušotine u Jadranu, HEP ponovno zanemaruje interese i zdravlje građana, okoliša, pa i države, te u turističku regiju uvodi još jednog zagađivača na turističko područje.

Zelena Istra je prva reagirala. Informacije o gradnji dobili smo iz medija, iako se o tome šuška već nekoliko godina. Javnost treba nadzirati svaku fazu na temelju europske prakse s kojom se Hrvatska uskoro mora uskladiti kaže Dušica Radojčić, predsjednica Zelene Istre. Gradonačelnik Labina, Bruno Hrvatin, na čijem bi se području (uz područje Raše) TE Plomin 3 trebao graditi, potvrđuje da je HEP najavio gradnju termoelektrane.

Susreli smo se za primopredaje vlasti s predstavnicima HEP-a i obišli termoelektranu. Plomin 1 bi se ugasio, jer mu je prošao vijek trajanja, a gradio bi se Plomin 3. Za bilo koju novu gradnje Županije. Ja mislim da gradnja ne smije biti ispod europskih standarda i mora se koristiti plin. Ulaganje bi bilo vrijedno nekoliko stotina milijuna eura, a gradilo bi se do 2015. godine kaže graodnačelnik Labina. Najveći je protivnik Plomina 3 Bruno Poropat, predsjednik Odbora za referendum i član Udruge Eko Kvarner.

Prije godinu i pol doznali smo da se priprema tehnička dokmentacija. Blok 1 bi se ugasio, a sagradio blok 3, snage 500 megavata. Blokovi 1 i 2 zajedno daju 285 megavata, što i sada premašuje potrebe istarskog gospodarstva. Strategija Energetskog razvoja RH kaže da bi svatko na svom području trebao dimenzionirati potrojenja prema potrebama, pa se nameće da vlasnici Plomina, HEP i njemački RWE novi blok grade samo zbog profita. Istru bi zagađivali ugljenom, a izvozili bi čistu energiju. Turizam, agroturizam i zdrava hrana ne idu s prljavom industrijom. Još nije riješeno što s dva milijuna kubikla šljake i pepela iz Plomina 1 za koju je dokazano da izaziva rak.

Već smo 1997. godine skupili 25.000 potpisa za referendum, ali presudila je politika. Spremni smo ponoviti poziv na referendum jer se TE Plomin 3 može graditi samo na plin ili drugi čisti energent kaže Poropat. Zeleni će tražiti da HEP upozna javnost s projektom, izradi studiju utjecaja na okoliš te u nju uključi sve opcije gradnje s mogućim alternativama.

Kraj citata

Večernji list, 30.11.2005.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email