NEWS

Kino predstave, izložbe i radionice u organizaciji POUP-a

poup-logo-v
25.04.2022. 11:22; ; Početna / Obavijesti / Kino predstave, izložbe i radionice u organizaciji POUP-a

Kino

četvrtak, 28.4.2022., petak, 29.4.2022. i subota 30.4.2022. u 18.00 

CRVENA PANDA – SINKRONIZIRANO
izvorno ime: Turning Red
žanr: animirani, avantura, komedija
trajanje: 93 minute
redatelj: Domee Shi
uloge: Rosalie Chiang, Sandra Oh, James Hong

SADRŽAJ FILMA: Novi animirani film u središtu radnje ima tinejdžericu Mei Lee koja se pretvara u ogromnu crvenu pandu kada je pod stresom ili kada je jako uzbuđena (što je gotovo stalno). I kao da promjene u njezinim interesima, odnosima i tijelu nisu dovoljne, njezina pretjerano zaštitnički nastrojena, ako ne i pomalo nadmoćna majka Ming, nikad nije daleko od svoje kćeri – zapravo dosta nezgodna stvar za svakog tinejdžera.

četvrtak, 28.4.2022., petak, 29.4.2022. i subota 30.4.2022. u 20.00

HITNA POMOĆ (15)
izvorno ime: Ambulance
žanr: akcija, triler
trajanje: 136 minuta
redatelj: Michael Bay
uloge: Eiza González, Jake Gyllenhaal, Yahya Abdul-Mateen II

SADRŽAJ FILMA: Na ulicama Los Angelesa u samo jednom danu tri života će se zauvijek promijeniti. Riječ je o najvećoj pljački banke u povijesti grada i mogućim plijenom od 32 milijuna dolara.  Kako je došlo do toga? Odlikovani veteran Will Sharp nema novca za plaćanje troškova liječenja svoje žene. Očajan, zatraži pomoć od osobe od koje to nikako nije smio – svog posvojenog brata Dannya (Jake Gyllenhaal), karizmatičnog kriminalca. Danny ponudi bratu sudjelovanje u velikoj pljački, a kako je život njegove žene na kocki, Will ga ne može odbiti. Stvar pođe po zlu kada braća otmu vozilo hitne pomoći u kojemu se nađu ozlijeđeni policajac u borbi za život kao i medicinska tehničarka Cam Thompson. U bjesomučnoj potjeri bez kraja, braća moraju izbjeći policijske snage cijelog grada, održati svoje taoce na životu i pritom ne ubiti jedan drugoga. Ovo će biti najuzbudljiviji bijeg iz L.A.-a kojeg smo ikad vidjeli.

 

Obrazovna djelatnost

RADIONICA EKSPERIMENTALNOG TISKA

Voditelj: Valter Černeka, mag.art

TEMA RADIONICE: Što je kulturni identitet, a što identitet prostora? Tema je usko povezana s festivalom Ekolo te propitkuje odnos kulture i turizma i odnos između antičke, moderne i suvremene arhitekture na području Poreča.

CILJ: Polaznici će upoznati tradicionalne grafičke tehnike i stvoriti ugodan prostor za kreiranje vizualnog sadržaja s poštovanjem prema alatima, bojama i prostoru te tendencijom eksperimentiranja u formi. Na ovoj radionici radit će se u tehnici visokog tiska, koristeći tradicionalne i nekonvencionalne matrice (linoleum, pvc, tetrapak, karton).

Finalni rezultat radionice bit će izložba.

KOME JE NAMIJENJENA RADIONICA: sudionici mogu biti bez grafičkog iskustva, ali mogu biti i grafičari amateri ili profesionalci. Pristup je individualan, svaki polaznik izrađuje vlastite radove. Materijale i alate osigurava organizator te sudjeluje u financiranju ostalih troškova, a polaznici će jedan rad prepustiti organizatoru.

GDJE: U grafičkom studiju Pučkog otvorenog učilišta Poreč, utorkom i četvrtkom po tri sata, za dvije skupine polaznika.

KADA: 2.5. – 31.5.2022. u popodnevnim satima

CIJENA: 650,00kn

Ukoliko se prijavite i platite do 22. travnja vrijedi promotivna cijena 500,00kn po polazniku.

PRIJAVE isključivo putem online upisnice: https://forms.gle/ALsnsCX3nz15sWHn9

Prijave su otvorene do 29.4.2022.

Broj polaznika ograničen je zato osigurajte svoje mjesto u grupama što prije!

Više informacija zatražite putem e-maila [email protected] ili na broj telefona 052 887 216.

Valter Černeka, akademski kipar. Tijekom srednje škole pohađa razne tečajeve crtanja i kiparstva u Hrvatskoj i Sloveniji, a nakon gimnazije upisuje kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji gdje diplomira 2013. godine. Djeluje na području kiparstva, visokog i dubokog tiska te litografije. Vjeruje u izražajnu moć tradicionalnih disciplina koje redovito koristi, tražeći dijalog i implementaciju u društvenom kontekstu. 2014. godine s dvoje kolega osniva udrugu “MIG” posvećenu audiovizualnoj produkciji, likovnom stvaralaštvu i nematerijalnoj kulturi, a zatim nastavlja svoja istraživanja kroz suradnje na različitim područjima (arhitektura, scenografija, ekologija, obrazovanje). 2016. osniva “MOT”, obrt za likovne djelatnosti i tehničke usluge u produkciji izložbi, te stječe iskustvo u međunarodnim institucijama suvremene umjetnosti, što mu omogućuje široku panoramu kritičkog proučavanja jezika umjetnosti. MOT je kroz svoje dosadašnje djelovanje započeo afirmaciju analogne tradicije grafičkog medija uspostavom litografskog atelijera, te inicirao rad na vaninstitucionalnoj umjetničkoj edukaciji kroz niz aktivnosti. Živi između Italije i Hrvatske.

 

Tematska online radionica kreativnog pisanja!

Intimna kartografija grada

Gradovi trebaju pisce da o njima pišu, o ljudima, običajima, skrivenim kutcima, plažama, parkovima i svemu onome što nećemo naći u turističkim prospektima, monografijama i udžbenicima. Budite pisac svoga grada! Kroz intenzivni proces istraživanja i raspisivanja vodit će vas nagrađivana književnica Staša Aras.

Radionica je tematski fokusirana na prostor grada u kojemu živimo. Polaznici vođeni sugestijama i motivacijom voditeljice izabiru temu, točku, mjesto, punkt, događaj, instituciju, sjećanje… nešto iz intimne kartografije grada i o tome pišu, istražuju, promišljaju, kreiraju fikciju ili bilo koju hibridnu formu koja im je u tom trenutku potrebna. Radovi na kraju mogu biti objavljeni u zajedničkoj publikaciji polaznika.

Cilj radionice je edukativan (teorija književnosti, povijest književnosti, povijest grada, sadašnjost grada), kreativno stvaralački jer nastali materijal ostaje kao dokaz promišljanja, istraživanja i stvaranja, socijalan jer radi na komunikaciji, interakciji, upoznavanju i komunikacijskim vještinama. Najvažniji domet ovakvom spoju kreativnog pisanja i prostora života je evociranje i osvještavanje priča koje grad nosi u sebi a nisu zapisane, već su nepisano blago odnosno duh grada.

Radionica je besplatna za polaznike.

Trajanje: od 4. svibnja do 4. lipnja 2022.

Prvi sastanak upoznavanja voditeljice s polaznicima bit će 4. svibnja u 19 sati. Planiraju se dva susreta tjedno, srijedom i nedjeljom u trajanju od sat do sat i pol, s vjerojatnim početkom u 19 sati (detaljniji dogovor na prvome susretu).

Svi zainteresirani mogu se prijaviti do 30. 4. 2022. putem poveznice: https://forms.gle/FDCXbXgN9sXwg8kk6

Radionica je besplatna zato molimo da ukratko, u nekoliko rečenica, napišete nekoliko rečenica o sebi i svome iskustvu u pisanju, ako ga imate.

Više informacija potražite na web-stranicama Učilišta www.poup.hr, putem e-maila [email protected] ili na broju telefona 052 887 216.

Biografija

Stanislava Nikolić Aras (Staša Aras), rođena je u Trogiru 1972. Studij kroatistike završila je na Filozofskom fakultetu u Zadru gdje je i živjela do 2015. Predavala je hrvatski jezik i književnost, ukupno 20 godina staža kao nastavnik. Vodi radionice kreativnog pisanja već 17 godina. (Zadar, Dubrovnik, Varaždin, Sisak, Zagreb, Trogir, Split) Surađivala je s Agencijom za odgoj i obrazovanje kao predavač i voditelj radionica kreativnog pisanja. Vodi čitateljski klub u Knjižnici Dubrovnik (3 godine) Bavi se književnim moderacijama i organizacijom književnih susreta u Art radionici Lazareti u Dubrovniku. Umjetnički je voditelj umjetničke organizacije Teatro Verdi iz Zadra, jedna od organizatorica književnog festivala Kalibar, aktivno sudjeluje u organiziranju i provođenje kulturnih programa u Dubrovniku najviše kao moderatorica i organizatorica književnih programa u Art radionici Lazareti, ali od ove godine i na Dubrovačkim ljetnim igrama te Razgovore o kazališu u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku. Redovito uređuje, piše i objavljuje u književnim časopisima, žirira, piše za Treći program radija i objavljuje književne recenzije na portalu Najboljeknjige. Član Hrvatskog društva pisaca.

Bibliografija

poezija: Takve se stvari događaju ljudima (Algoritam 2014.); Nedolično i vrijedno spomena (Durieux 2015); Premještanja (Hena.com 2020.)

zbirke kratkih priča: Meke granice (Algoritam 2015.); 12 pred zidom (Sandorf 2020.)

roman: Horror vacui (Treći trg, Beograd 2020.) i (Hena.com, zagreb 2021.)

Za kratke priče dobila je nagradu Vranac na festivalu Odakle zovem, Podgorica 2015. i 2016.; nagradu Mate Raos za najbolju kratku priču, romanom Horror vacui osvojila je prvu nagradu na natječaju Treći trg u Beogradu 2020.

 

RADIONICA POVODOM MAJČINOG DANA

Naše male kreativce i sve one koji to žele postati pozivamo na radionicu povodom Majčinog dana. Dođite u četvrtak, 5. svibnja 2022. godine u 17 sati u učionicu br.3 na I. katu Učilišta! Na radionici  ćemo još jednom pokazati i dokazati da naša mašta može zaista svašta.

Izradit ćemo super poklon za naše mame!

Za prijavu na radionicu slijedite ovu poveznicu: https://forms.gle/HbrChG7poT8aMQJ37 

 

Likovna djelatnost

SANDI RENKO / QUADRIVIUM

Izložba slika

Kustos: Denis Volk

Galerija Zuccato, Decumanus 34

trajanje izložbe:  24. 3. – 4. 5. 2022.

radno vrijeme galerije: svakim danom 10 – 12 i 16 – 20
nedjeljom i državnim blagdanima zatvoreno

Jedan od najistaknutijih tršćanskih umjetnika, slovenskog porijekla iz Italije je Sandi Renko. Za njim je nekoliko desetljeća stvaranja u kojima je utemeljio bogat i prepoznatljiv umjetnički opus, koji je u većini hrvatskog prostora nepoznat, iako je riječ o međunarodno etabliranom umjetniku. Glavna karakteristika njegovih djela istraživanje je različitih materijala i izraznih mogućnosti posezanjem u prostor, osjećaj prostora ili stvarajući predmete u prostoru.

Ocjenjujući umjetničko stvaralaštvo Sandija Renka ne možemo zanemariti činjenicu da je on po zanimanju dizajner koji naginje profinjenom oblikovanju. Teži minimalizmu, jednostavnim linijama, redukciji oblika, čistim oblicima i objektima, slobodnom, ali ne praznom prostoru. To je obilježilo i njegovo umjetničko stvaralaštvo u kojem prikazuje jednostavne i jasne forme i slike.

Denis Volk 

Izložba je realizirana u suradnji Pučkog otvorenog učilišta Poreč i  Kulturno društvo za umjetnost KONS iz Trsta te Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu.

Print Friendly, PDF & Email