NEWS

Izjava koju roditelji moraju potpisati ako žele djecu slati u školu

04.05.2020. 13:42; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Izjava koju roditelji moraju potpisati ako žele djecu slati u školu
2020-05-04_13h39_57

piše: Ilko Čimić, index.hr
“Dijete ne boluje od covid-19 i nema simptoma te bolesti (povišena tjelesna temperatura, respiratorni problemi, kašalj, kratki dah, ili nije pod rizikom da je moglo biti zaraženo s covid-19, te nije u samoizolaciji)”, stoji u dokumentu koji moraju potpisati roditelji, odnosno skrbnici djece koja će uskoro krenuti u vrtiće i škole. Kako velik broj zaraženih nema simptome, a među njima je velik postotak djece, te s obzirom na to da škole i vrtići ne organiziraju testiranja, mnogi roditelji našli su se u čudu kada su shvatili da moraju potpisati ovakvu izjavu. No krenimo redom. 

Prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), uskoro se otvaraju vrtići i škole do četvrtog razreda. Većina vrtića i škola u Hrvatskoj, koji otvaraju vrata 11. svibnja, traži od roditelja da se izjasne do sutra (utorak, 5. svibnja) kako bi se mogla organizirati nastava, odnosno boravak djece u vrtićima i školama. Potpisana izjava roditelja dio je prijave djeteta za školu ili vrtić.

Po dijete može samo osoba mlađa od 65 godina, mora ostaviti podatke

Osim što se od roditelja traži da potpišu izjavu da su zaposleni i da ne rade od kuće, traži se i potpis na izjavu da, dok su roditelji na poslu, nemaju mogućnosti za zbrinjavanje djeteta pod nadzorom odrasle osobe. No to nije jedino što se traži od roditelja ako žele da im djeca idu u vrtić i školu od 11. svibnja. Prema preporukama HZJZ-a, da bi dijete moglo ići u vrtić ili školu nitko od ukućana ili osoba s kojima je dijete u svakodnevnom kontaktu ne bi trebao imati kronične bolesti, a ta se tvrdnja mora i potpisati. Isto vrijedi i za tvrdnju da nitko od ukućana ili osoba s kojima je dijete u svakodnevnom kontaktu nije u samoizolaciji ili karanteni i nije u povećanom riziku zaraze koronavirusom.  

Problematična odredba o dovođenju djece u škole ili vrtiće

Poseban je problem odredba o tome tko će dovoditi dijete u vrtić ili škole jer škole od roditelja traže da po dijete, ako roditelj ne može, dolazi osoba mlađa od 65 godina. Ta je odredba mnogim roditeljima stvorila probleme.

“Dijete će u školu dovoditi/odvoditi sljedeće punoljetne osobe koje ne spadaju u rizičnu skupinu na obolijevanje od COVID-19 (nisu stariji od 65 godina, nisu kronični bolesnici)”, stoji u potpisanoj izjavi koju moraju potpisati roditelji. Isto tako moraju u posebnom upitniku navesti ime i prezime osobe koja će dovoditi njihovo dijete te navesti u kakvom je srodstvu s djetetom.

“Tako ispada da jedan od roditelja ili odrasla osoba koja živi s djetetom u kućanstvu, a ne tetka ili baka na drugoj adresi, mora svaki dan dovoditi i odvoditi dijete. Ne znam kako to organizirati”, požalio nam se jedan roditelj, čitatelj Indexa. I drugi nam se žale navodeći da škole od prvog do četvrtog razreda imaju u prosjeku 3 do 4 sata razredne nastave te se može dogoditi da dijete dođe u školu u osam sati, a već iza 11 sati netko mora ići po njega jer oboje roditelja rade.

Nemoguća organizacija za boravak djeteta od par sati

“Ne znam koliko se to uopće isplati i kako to se organizirati jer i ja i supruga radimo. ‘Baka-servis’ nam je ovog puta isključen kao opcija”, kaže nam čitatelj Indexa. Od 11. svibnja trebao bi biti organiziran i produženi boravak za škole u kojima je to moguće. Podsjetimo, produženi boravak organizira se neposredno nakon redovne nastave u trajanju od pet sunčanih sati, odnosno od 12 do 17 sati, no otprilike pola škola u Hrvatskoj ima takvu mogućnost.

Valja naglasiti da je HZJZ objavio kako potiče ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati s obzirom na to da broj djece u vrtićima i školama može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati.

“Budući da će se nastava na daljinu i dalje održavati, potičemo nastavak obrazovanja djece razredne nastave od kuće, u svim situacijama kad je to moguće”, navodi se u uputi epidemiologa.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email