IZ POREČA I ISTRE KREĆE „ 2000 DOPISNICA NA 2000 ADRESA“

razglednice_2020_5
04.03.2020. 11:25; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / IZ POREČA I ISTRE KREĆE „ 2000 DOPISNICA NA 2000 ADRESA“

Jedan od višegodišnjih projekata koji se provodi u Poreču kao zajednici i u porečkim školama je kampanja „2000 dopisnica na 2000 adresa“ kojom se utječe  na norme i stavove o korištenju sredstava ovisnosti. Porečki autorski projekt „2000 dopisnica na 2000 adresa“  je nakon godina prerastao u višemjesečnu kampanju kojom mladi odrasle pozivaju da podrže njihovo zdravo odrastanje u rizicima današnjice.

Motivi na dopisnicama, koje djeca i mladi ovih dana upućuju na različite adrese, su nagrađeni likovni radovi učenika istarskih osnovnih i srednjih škola u projektu Boje izbora kojeg je koordinirala OŠ Poreč i Zdravi grad Poreč na temu zdravih životnih izbora. Na  posljednjoj likovnoj izložbi u Poreču pod nazivom Boje izbora sudjelovalo je krajem 2019. u Mjesecu borbe protiv ovisnosti ukupno 12 škola (10 osnovnih i 2 srednje škole) pri čemu je odabrano i nagrađeno 10 likovnih radova. Nagrađeni likovni radovi (7 radova učenika osnovnih škola i 3 rada učenika srednjih škola) su otisnuti kao motivi na 2000 dopisnica.

U Tjednu psihologije, krajem veljače,  učenici svih škola Istre koje su bile uključene u likovni natječaj Boje izbora ispisivali su dopisnice na adrese važnih vršnjaka i pogotovo odraslih osoba s ciljem zagovaranja prava na zdravo odrastanje i zdrave životne izbore. Svojim porukama mogli su tražiti odrasle da ih podrže u zdravim izborima ali i vršnjake na koje gledaju kao na uzore. Dopisnice sa dječjim pozivom na zdrave životne izbore upućuju se ovih dana iz Istre i to: Poreča, Rovinja, Medulina, Pazina, Tara, Vrsara, Svetvinčenta te ih važni odrasli u životima djece mogu očekivati.

Projekt kojeg je nositelj Zdravi grad Poreč u suradnji s OŠ Poreč se tijekom vremena modificirao i dopunjavao. Tako su dopisnice kroz godine upućivane različitim ciljnim skupinama odraslih te su zagovarale različita područja zdravih životnih izbora djece i mladih. U godinama realizacije dopisnice su izazvale i pozitivne odgovore nekih od RH predsjednika kojima su upućivane.

     Porečki stručni timovi omogućili su da se projekt Boje izbora i kampanja  „2000 dopisnica na 2000 adresa“ već dvije godine po prvi puta proširi na cijelu Istarsku županiju i uključi zainteresirane škole. Tako su osmišljavane dodatne aktivnosti te intenzivnije uključivanje većeg broja osoba , stručnjaka i djece Istre, u sve faze ovog projekta. Pri  posljednjoj realizaciji projekta porečki su timovi po prvi puta dobili upit i zamolbu Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti ZZJZ Zadar  za realizaciju autorskog projekta „2000 dopisnica na 2000 adresa“ na svom teritorijalnom području. Porečki projekt tako je realiziran i u Zadru te dobio još jednu potvrdu da je prepoznat u državi. 

    Projekt Boje izbora i kampanja  „2000 dopisnica na 2000 adresa“  , osim što zagovaraju zdrave dječje izbore, kada se realiziraju u školama  pridonose pozitivnoj školskoj klimi, povezivanju, timskom projektiranju djece i učitelja, dječjem promišljanju i samostalnoj  promociji zdravih životnih izbora. Kampanja omogućava povezivanje djece i mladih s vršnjacima koji su im uzori te s odraslima, potiče svijest kod mladih o odgovornosti za vlastite izbore ali i svijest odraslih o značaju podrške zdravom odrastanju djece i mladih.

Širenje provedbe ovog projekta posljednje dvije godine, na razinu zajednica/škola Istre te područje Zadra, iznimno je važna. Porečki projekt tako svojim dugogodišnjim djelovanjem potiče i promiče zagovaranje dječjih prava na zdravo odrastanje na teritoriju čitave  države upućujući dopisnice važnim odraslima te umrežavajući institucije. Time stručni timovi Poreča žele utjecati na društvene norme i stavove o korištenju sredstava ovisnosti kao i na zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih gledajući na njih kao najveći potencijal  svake zajednice.

 

Zdravi grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email