NEWS
Ljeto u Funtani

Iz političkog kutka

27.07.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz političkog kutka
663GO092998.jpg

Na Poreštini je IDS učvrstio vlast jedino u Općini Kaštelir-Labinci • Na čelu Općine Vižinada je arheolog mr. Marino Baldini, u Višnjanu nezavisni Angelo Mattich, a u Sv. Lovreču i Vrsaru i dalje su načelnici IDS-ovci Branko Zgrabljić i Franko Štifanić

Ono što čini novim poslijeizbornu scenu, odnosno trenutnu izvršnu vlast na Poreštini, jest činjenica da su nakon 12 godina IDS-ovci prepustili vodstvo u općinama Višnjan i Vižinada, u Svetom Lovreču imaju dva vijećnika manje i novu oporbu u formi nezavisnih vijećnika, u Vrsaru i dalje moraju koalirati sa SDP-om, a u Poreču je nastavljeno osipanje pa unatoč obnašanju vlasti imaju jednog vijećnika manje nego u prošlom mandatu. IDS je učvrstio pozicije jedino u Općini Kaštelir-Labinci.

Klubu gubitnika pridružio se i SDP. U Kašteliru-Labincima više uopće nemaju vijećnika, u Poreču je od nekadašnjih tri ostao samo jedan, a u Vižinadi i Višnjanu od pet ostalo je tri, odnosno dva. Isto je kao u prošlom mandatu jedino u Vrsaru i Svetom Lovreču. Među gubitnicima svakako je i HDZ – bez ijednog vijećnika ostali su u Svetom Lovreču i Vižinadi, isti broj ostao je u Poreču i Kašteliru-Labincima, dok je svoj povratak ova stranka zabilježila u Vrsaru – umjesto dva, sada su četiri HDZ-ovca u Vijeću.

Najzanimljivije je bilo Poreču, što je bilo i za očekivati u odnosu na važnost (čitaj budžet) toga grada. Za Gradsko vijeće natjecalo se čak 11 lista, a prošlo ih je sedam. I dalje je na vlasti IDS s deset vijećnika, što je jedan manje nego u prošlom mandatu. Gradonačelnik je ekonomist Edi Štifanić, koji je nakon izbora najavio čišćenje gradske uprave i čvrstu ruku. Od svih rukovodilaca, sve do šefova odsjeka, zatražio je mandate, upozorio da više nema ljenčarenja, a onima koji se s time ne slažu preporučio je da si nađu drugi posao. Prvi gradonačelnikovi dani idu u tom pravcu – promijenio je bravu gradskih vrata i svi činovnici moraju nositi kravate! Kako doznajemo, nova se naredba poštuje, a kravatu ne nosi samo Drago Orlić, gradonačelnikov savjetnik za kulturu, navodno jer radi samo pola radnog vremena! Možda bi bilo bolje i učinkovitije da je svaki službenik dobio »naljepnicu« s imenom i funkcijom koju obnaša, što je inače praksa u svijetu.

U porečkom slučaju, IDS će zajedno s koalicijskim partnerom SDP-om i dalje bez teškoća rukovoditi jednim od najbogatijih istarskih gradova. Jednog vijećnika manje, sada samo jednog, ima i nezavisna lista Poreč plus-Parenzo piu´ nositelja Gorana Prodana, iako je po nekim predizbornim procjenama slovila za jednog od favorita. Dio birača ove liste zasigurno se opredijelio za Hrvatsku stranku umirovljenika, novu na političkoj sceni Poreštine, koju je vodio popularni dr. Nino Basanić i osvojio dva mandata. Novi predstavnici na gradskoj političkoj sceni dolaze iz još dvije nezavisne liste – po dva vijećnika dobila je lista bivšeg gradonačelnika Josipa Marasa, koji je napustio IDS uoči izbora potraživši političku budućnost u okrilju Zajednice Talijana, te lista udruge Naš Poreč, koju je predvodila veterinarska inspektorica mr. Rajka Lesić. Nekadašnji Hrvatski blok, koji su činili HDZ i HPS, ovog je puta nastupao odvojeno, što je bila loša procjena – HDZ je osvojio jedan mandat, HPS nijedan.

Povjesničar umjetnosti na čelu Vižinade

Na čelu Općine Vižinada sada je mr. Marino Baldini, arheolog i povjesničar umjetnosti, koji je kao nestranačka osoba poveo SDP-ovu listu nakon iznenadne smrti Alda Ritoše. U bivšem mandatu SDP je s IDS-om sklopio koaliciju o naizmjeničnom vladanju općinom, imali su po pet vijećnika, a jedanaesti je bio HDZ-ovac. Nije nepoznato da su Ritošu posljednjih mjeseci mandata koalicijski partneri podbadali »vijećničkim pitanjima«, no sloveći kao pošten i radišan čovjek, Ritoša je bio siguran u izbornu pobjedu. Na žalost, to nije dočekao. U ovoj općini, koju je vodio IDS punih 12 godina, po prvi se put našao i HSS, a zanimljivo je da Elio Pilat, koji je deset godina bio na čelu Općine, nije osvojio niti jedan mandat!

U Višnjanu slična priča: dosad u tri mandata vladajući IDS napustio je pozornicu, koju su preuzeli dosadašnji oporbenjaci SDP i Nezavisna lista Angela Matticha. Sadašnje stanje je pet naprama šest u korist koalicije, dok je u prethodnome mandatu bilo suprotno. Bivša načelnica Nevija Poropat, nositeljica IDS-ove liste, krivnju za gubitak izbora baca na bivšeg čelnika iz Markovca Antona Deklića, dok »ulica« uzroke loših stranačkih rezultata na izborima usmjeruje upravo na Poropat, za koju vele da se prema »običnim ljudima« odnosila bahato. U svakom slučaju, Poropat najavljuje da će biti oštra oporba, što je već dokazala na prvim sjednicama.

Enio Jugovac, stari-novi IDS-ov načelnik u Općini Kaštelir-Labinci, može zadovoljno trljati ruke – ima sedam vijećnika, jednog više nego u prošlom sazivu. No, ovaj uspjeh IDS zasigurno može više zahvaliti dobrom »načelnikovanju« Jugovca, nego vlastitim zaslugama. Ovdje je SDP doživio potpuni poraz – od bivša dva vijećnika nije im ostao nijedan! HDZ-ovci su ostali na prijašnja dva, a kao novi pojavili su se HSU-ovci s dva vijećnika, te jedan s nezavisne liste Bruna Legovića, koji je okupio domaće poljoprivredne snage, što nije ni čudno budući da se radi o prvom čovjeku Todorićeve i porečke Agrolagune.

I u Svetom Lovreču su se na političku pozornicu popeli novi ljudi – troje vijećnika nezavisne liste Sanje Matošević, koja je uglavnom okupila domaće obrtnike. Očekuje se da će njihov angažman u Vijeću podići kvalitetu odlučivanja. SDP-ovci su ovdje zadržali isti status – dva vijećnika, a bez mjesta ostao je HDZ. Kako kažu upućeniji, razlog tomu sigurno je iznošenje vlastitog prljavog rublja uoči samih izbora, što je inače stabilnu HDZ-ovu biračku masu (u prethodnim mandatima imali su dva vijećnika) odbilo da im ponovno dadu glas. Budući da je IDS i u protekla tri mandata neprikosnoveno vladao ovom općinom skromnog budžeta, pojavom nezavisnih željnih promjena, uz računanje na stabilno biračko tijelo SDP-a i HDZ-a, očekivala se i ovdje smjena vlasti. To se nije dogodilo zahvaljujući, najvjerojatnije, ne toliko obljubljenosti IDS-a koliko lošoj političkoj praksi ovdašnjeg HDZ-a.

Zeleni u Vrsaru imaju jednog, HDZ čak četiri vijećnika

IDS je u Vrsaru zadržao isti broj vijećnika kao i dosad, dobili su sedam mandata, a s tri vijećnika ostao je i SDP. Oni su, očekivano, nastavili s koalicijom, ali s tom razlikom što je SDP dobio nešto više ovlasti. Načelnik je i dalje nositelj stranačke liste Franko Štifanić, a njegova zamjenica SDP-ovka Vesna Turković. U Poglavarstvu su tri IDS-ovca i dva SDP-ovca, a novost je što je mjesto zamjenika predsjednika Općinskog poglavarstva dobio SDP-ovac Boris Šverko. Gubitnici ovih izbora svakako su Zelena stranka i HSS, koji su u prošlome mandatu imali dva, odnosno jednog vijećnika, a na izborima su u koaliciji, predvođeni Mirnom Antolović, osvojili samo jedan mandat. Dok je HSS u prošle četiri godine prošao nezamijećeno, Zeleni su predvođeni Milivojem Čukom bili izrazito aktivni protiv gradnje mosta kopno – otok Sv. Juraj. Možda im se upravo to obilo o glavu, budući da u Vrsaru većina ribara na most/lukobran gleda dobronamjerno, ili pak nisu honorirali novo lice Zelenih Mirnu Antolović, poznatu po sindikalnom radu u bivšoj Aniti. Ako su oni najveći gubitnici, onda su svakako najveći dobitnici na vrsarskoj političkoj sceni HDZ-ovci – poboljšali su si rejting povećavši broj vijećnika s dva na četiri! Predvodi ih novi nositelj, domaći poduzetnik Adriano Ukušić, koji je oko sebe okupio svoje kolege poduzetnike i obrtnike te okrenuo leđa starim stranačkim kadrovima najavljujući novi kurs. Vrijeme će pokazati hoće li izgorjeti, kao neki njihovi prethodnici, ili će u svom programu ostati ustrajni.

Izvjesno je da je sadašnja vrsarska vladajuća garnitura ostvarila nekoliko velikih projekata, kao što su marine u Vrsaru i Funtani, nova zgrada osnovne škole te potpuno renovirane dvije ulazne ulice, što su birači i na proteklim izborima prepoznali povjerivši im još jedan mandat.

Preuzeto iz Glasa Istre – Vesna MEDVEDEC

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email