IstraMet: Zima nije rekla svoje, što ako nam snježne ciklone tek dolaze?

prodor2-800x370
15.02.2023. 09:04; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / IstraMet: Zima nije rekla svoje, što ako nam snježne ciklone tek dolaze?

Preostala su još samo 2 tjedna klimatološke zime, a mnogi snjegoljupci priželjkuju njezin kraj. Jer toliko “potencijalnih” situacija nije završilo s nijednom pravom, ozbiljnom, snježnom Genovskom ciklonom da je to pomalo frustrirajuće, piše Petar Radovan, Istramet.hr

Zapravo ne patimo kada smo posljednji put imali pravu zimsku ciklonu koja bi konkretan snijeg donijela nizinama unutrašnjosti Hrvatske i sjevernom Jadranu, bez strepnje do posljednjeg trenutka hoće li pasti 1 cm ili 1 pahulja, a onda neki tvrde da se klima ne mijenja.

Zahvaljujući “retrogradnim” Jadranskim ciklonama, pa čak i medicaneu, više gorje imalo je dobru snježnu epizodu, međutim to su već ozbiljne nadmorske visine gdje je snijeg nekad znao pasti i početkom lipnja.

No što ako zima još nije rekla svoje? U idućim danima na Sjevernom polu razvit će se SSW, odnosno stratosfersko zagrijavanje koje bi prema nekim analizama moglo imati značajniji utjecaj i na troposferu.

Pogledajte na početku gornjeg videa temperature zraka na 10 hPa, što je na oko 30 kilometara visine, kako su nevjerojatno raznolike. Dok će iznad našeg područja na 30 km biti oko -70 °C, na Sjevernom polu temperature će porasti i do 4 °C.

U takvoj situaciji, a tematika je kompleksna, utjecaj SSW-a moguć je i na niže slojeve atmosfere, odnosno troposferu. I to ponajviše u vidu dodatne destabilizacije i razbijanja polarnog vrloga koji je veći dio zime bio kompaktan te je hladnoću držao “zaključanu” na sjevernim geografskim širinama.

Nestabilan i slabiji polarni vrtlog nerijetko omogućuje prodor hladnoće daleko na jug, a sa slabljenjem zapadnih strujanja otvara se i prostor jačanju anticiklona na Atlantiku, naročito oko Islanda i Velike Britanije. Dugotrajna uspostava “bloka” na tom području našem bi kraju mogla donijeti poprilično hladan završetak klimatološke zime uz čest snijeg.

Kako će se stanje odvijati pratit ćemo idućih dana na portalu, a do tada, uživajte u relativno toplom ranoproljetnom vremenu!

Petar Radovan, Istramet.hr

Prvo umjereno zahladnjenje s burom sve je izglednije početkom idućeg tjedna
Print Friendly, PDF & Email