NEWS
HALF – s

Istarski župan i direktor Turističke zajednice Istarske županije predstavili turističke rezultate za 2021. godinu

IMG_8373
04.02.2022. 18:57; ; Početna / Gospodarstvo / Istarski župan i direktor Turističke zajednice Istarske županije predstavili turističke rezultate za 2021. godinu

Župan Istarske županije Boris Miletić održao je danas konferenciju za novinare na temu ostvarenih turističkih rezultata u 2021. godini, zajedno s direktorom Turističke zajednice Istarske županije Denisom Ivoševićem, u Kaštelu Morosini Grimani u Svetvnčentu. Konferenciji za novinare prisustvovao je i načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković.

Konferenciju je istarski župan započeo isticanjem kako su ostvareni turistički rezultati u 2021. godini iznad svakih očekivanja čitavog turističkog sektora „Znamo da se već dvije godine nalazimo usred pandemije koronavirusa, što je poremetilo brojne gospodarske aktivnosti, te posebice utjecalo na sektor turizma. S druge strane, znamo koliko turizam ima važan udio u istarskom, ali i hrvatskom BDP-u, stoga se za ove odlične rezultate želim zahvaliti svim istarskim građanima na odgovornom pristupu epidemiji te posebno turističkim djelatnicima“.

Zahvalu je župan Miletić uputio i Stožeru Civilne zaštite Istarske županije koji nas čitavo vrijeme vodi kroz pandemiju, kako u području zdravstva, tako i u području turizma.

„Ključne brojke koje treba naglasiti, a opravdavaju ocjenu o odličnim rezultatima, vidljive su upravo kroz usporedbu 2021. i rekordne 2019. godine, budući da smatram kako 2020. nije referentna za usporedbe. Naime, lani je ostvareno 76% dolazaka i 82% noćenja u odnosu na 2019. godinu“, istaknuo je istarski župan rekavši kako se sada okrećemo turističkoj sezoni 2022. za koju su očekivanja s pravom velika.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, ukupna procijepljenost stanovništva u Istri je 62,4%, što župan Miletić ocjenjuje dobrim, ali smatra da ima prostora za poboljšanje. „Osim poštivanja samih epidemioloških mjera, stupanj procijepljenosti je nešto što će definirati buduću EU Covid kartu i u tom se segmentu moramo približiti našim ključnim konkurentima, budući da je u tim zemljama stupanj procijepljenosti veći. Želim biti pozitivan te ukoliko i dalje na odgovoran način budemo pristupali organizaciji same turističke sezone, imali dobar partnerski odnos između  javnog i privatnog sektora i još veću procijepljenost, duboko sam uvjeren da 2022. godina može biti još jedna vrlo uspješna turistička godina na dobrobit naših građana, ali i našeg gospodarstva“, zaključio je župan Miletić.

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević naglasio je kako se Istra isprofilirala, ne samo kao pobjednik Mediterana u posljednje dvije godine, nego i kako se prva turistički otvorila u 2020. godini.

Ukoliko gledamo naša emitivna tržišta poput Njemačke, Austrije, Italije, Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske, vidimo da blizina destinacije znači puno za turističke rezultate. Međutim, ono što je učinilo ključnu razliku za Istru jest dobra organiziranost u svim sektorima te odlična sinergija svih dionika“,  izjavio je direktor Turističke zajednice.

Uvodno je okupljene pozdravio načelnik općine Svetvinčenat Dean Perković, rekavši kako mu je izrazito drago što su, odabirom Svetvinčenta za današnji događaj, Istarska županija i Turistička zajednica prepoznale rezultate Općine i trud koji se ulaže na području turizma i kulture.

Općina Svetvinčenat je u 2021. godini ostvarila rezultate koji su nadmašili rekordnu 2019. godinu. Gotovo 160 tisuća noćenja, preko 18 tisuća dolazaka, te ima povećanje od 10% u odnosu na rekordnu 2019. godinu, što je ostvareno u 450 kuća za odmor koje se nalaze na ovom području“, naglasio je načelnik Perković.

Prema službenim podacima iz sustava eVisitora Istra je tijekom 2021. realizirala 3,49 milijuna dolazaka te 23,53 milijuna noćenja, što u odnosu na 2020. godinu predstavlja index 186 u dolascima i 174 u noćenjima. U komercijalnom smještaju ostvareno je 3,37 dolazaka (index 194), u noćenjima 21,83 noćenja (index 189). U nekomercijalnom smještaju: 91.175 dolazaka (index 77), u noćenjima 1,4 noćenja (index 82).

Iako smo prema podacima za prvih pet mjeseci 2021. godine bilježili skromne rezultate, ostvaren je rezultat koji je 131% bolji u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Razlog tomu bila je upravo niska incidencija zarazom, kao i odgovorno ponašanje građana i poslovnih subjekata u Istri. Blagi porast rezultata je zabilježen u lipnju, dok je kolovoz u cijelosti dostigao rekordni kolovoz iz 2019. Rujan je ostvario povijesno najbolji rezultat te je u odnosu na rekordni rujan iz 2019., imao čak 7% bolji rezultat. U drugoj polovici listopada rezultati su počeli padati obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije kako u zemlji, tako i u našim emitivnim destinacijama, ali je ipak ostvaren dobar rezultat s indeksom od 93 u odnosu na listopad 2019. godine.

 

                                   

KABINET ŽUPANA

Print Friendly, PDF & Email