NEWS

Započela rekonstrukcija dječjeg odmarališta Špadići u Poreču

273283844_4859872094091911_7099452265043158550_n
04.02.2022. 19:29; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Započela rekonstrukcija dječjeg odmarališta Špadići u Poreču

Prošlog je tjedna pripremnim građevinskim radovima i službeno otvoreno gradilište na rekonstrukciji  i dogradnji dječjeg odmarališta Špadići. Novo ruho ova će zgrada, koja je u vlasništvu Grada Pazina i općina od 1969., a posljednji put dograđivana 1993. za potrebe smještaja izbjeglica i prognanika, dobiti u ovoj godini. Početak rada odmarališta očekuje se u idućoj godini po dobivanju potrebnih dozvola kada će se krenuti u finalizaciju projekta “Rekonstrukcija i nadogradnja dječjeg odmarališta Špadići – “More od malih nogu”.

Za taj je projekt Ministarstvo poljoprivrede – Uprava ribarstva kao upravljačko tijelo donijelo Odluku o dodjeli sredstava Gradu Pazinu u visini od 2.641.100,00 kuna. Projektu je dodijeljena maksimalna potpora od 350.000,00 eura što znači da je priznato svih 100% sveukupnih prihvatljivih troškova u okviru Natječaja Mjera 7. “Promicanje ribarstvene, akvakulturne i pomorske baštine” FLAG-a “Istarski švoj” iz Pazina.

Ukupan iznos investicije je procijenjen na 5.600.000,00 kuna, a ostatak sredstava osigurat će Grad Pazin i općine Pazinštine sukladno suvlasničkom udjelu.

Obavljene su i pripremne radnje te je krajem siječnja izvršena i donacija rashodovane opreme udrugama s područja Pazinštine i Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin. Kreveti, štednjak, stolice, mašine za pranje suđa/rublja i ostali inventor, raspodijeljeni su na temelju Javnog poziva sljedećim udrugama: NK Pazinki Pazin, Zajednici sportskih udruga Grada Pazina, AMK NO Limits, DVD Pazin, Udruzi umirovljenika Pazinštine (Tinjan), Centru za mlade Alarm Pazin, DOSTI Pazin, Klubu mladih Sveti Petar u Šumi, Boćarskom klubu Pazin, MNK Ruhci, BK Lindar i MCK Šaltarija.

Intencija je da odmaralište Špadići obnovom poprimi nove, urbane, moderne vizure koje će spojiti dosadašnji kupališni i smještajni dio ali i pružiti  novu vrijednost u smjeru dodatne edukacije posjetitelja. U sklopu ljetovanja polaznicima će biti dostupni različiti programi: radionice, prehrana, terenska nastava, igra i zabava kroz interakciju i druženje,  čime će novi prostor vjerujemo ostvariti svoj puni potencijal. Djeci u dobi od 7 do 14 godina bit će omogućeno da se pod stručnim vodstvom dodatno educiraju i upoznaju o ribarstvenoj, pomorskoj i akvakulturnoj baštini, a sve praćeno prilagođenom prehranom koja će uključivati veći postotak ribljih namirnica.

S ugradnjom grijanja i nove suvremene kuhinje bit će omogućen smještaj tijekom cijele godine. Sukladno suvremenim standardima bit će omogućen istovremeni boravak za maksimalno 37 korisnika. Time se nastavlja tradicija duga čak 52 godine, koja je prekinuta uoči ljeta 2018. godine zbog procijenjene nesigurnosti objekta.

Kako bi se objekt prilagodio novim zahtjevima, isti će se nadograditi i tako povećati njegova kvadratura za 60 m2. Nakon rekonstrukcije i nadogradnje kako bi se objekt doveo u funkciju planirano je i opremanje odmarališta – tematskim namještajem, opremanje kuhinje te nabava didaktičke i tehničke opreme. Očekivani završetak radova je proljeće 2023. godine, te se prve grupe polaznika očekuju u ljeto.

Grad Pazin

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email