NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Impresivan nastup Luke Žužića iz Tara

06.06.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / Impresivan nastup Luke Žužića iz Tara
704GO140537.jpg

HGM jazz orkestar Zagreb je pod ravnanjem Sigija Feigla u nedjelju održao posljednji koncert ovosezonskog ciklusa »Sunday Nights« što ga organiziraju Hrvatska glazbena mladež i Glazbeni program Hrvatskoga radija. Studio Bajsić HRT-a, u kojem su održani svi koncerti ciklusa tijekom ove sezone, tom je prigodom bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

Orkestar je sezonu zaključio na najbolji mogući način – uvjerljivim izvedbama što ih je ostvario u neuobičajenom kontekstu. Naime, uz standardnu big band formaciju, zbog karaktera djela koja donose spoj jazza i simfonijske glazbe, bio je pojačan orkestrom gudača i puhača za taj nastup oformljenim od polaznika glazbenih škola i Muzičke akademije u Zagrebu. Iako nisu imali dovoljno vremena za pokuse, zahvaljujući Feiglu ostvarili su zavidnu uigranost i izražajnost.

U prvom dijelu izvodili su djela jazz autora pisana za čuveni Metropole Orchestra. U izvedbama skladbi »Therapy« poznatog trombonista Eda Neumeistera, u autorovu aranžmanu, te standarda »Do Nothing Till You Hear From Me« Dukea Ellingtona u aranžmanu Mannyja Albama, kao solist je briljirao mladi trombonist Luka Žužić iz Tara, stalni član HGM jazz orkestra Zagreb. Iako uskoro treba diplomirati na klavirskom odjelu Muzičke akademije u Rijeci u klasi prof. Vladimira Babina, ovaj svestrani 19-godišnjak trenutno je student prve godine jazz trombona na glazbenoj akademiji u Grazu i jedna od najvećih nada hrvatskog jazza.

U izvedbi komornijeg trostavačnog djela »Concertino za saksofon i puhače« uvjerljivo je improvizirao također stalni član orkestra, tenor saksofonist Ivan Ivanov. U drugom dijelu, u ponešto izmijenjenoj formaciji, bez gudača, u izvedbi »Koncerta za violončelo i limenu glazbu« Friedricha Gulde kao gost – solist nastupio je naš poznati violončelist i glazbeni pedagog Krešimir Lazar. Odlično se snalazio u svih pet stavaka ovog zahtjevnog djela posve različita karaktera koji su donosili spoj jazza, klasike, popularne i limene glazbe, predstavivši se virtuoznim i svestranim glazbenikom.

D. Hrvoj

Print Friendly, PDF & Email