U Zagrebu izložba E. Varzića iz Poreča

06.06.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / U Zagrebu izložba E. Varzića iz Poreča
998P1010041.JPG


Predgovor kataloga


ABLON
Izložba i ciklus nose naziv dijela Pariza u kojem je Eugen Varzić 2004. godine duže vrijeme radno boravio s obitelji. Taj osobito plodan dio njegova života izrodio je seriju vrlo osebujnu, u nastavku opusa kojeg stvara od devedesetih. Ovom prilikom, međutim, jasan je zaokret u temama koje njegovoj umjetnosti daju značajnu notu osobnosti i pojačavaju izričaj tehnika s istraživanjima koje je autor produbljuje još od vremena studija. Njegov popartistički pristup usvajanja i obrade svakodnevnog, obuhvaća urbani okoliš s materijalima, atmosferama i dojmovima što uspješno oslikavaju okruženje svakodnevlja.


Njegov je rakurs okruženja kroz stalan i temeljit rad, slojevito unošen u slikarstvo, skulpturu i film, vrsnoćom tehničkog postupka, uzimajući u obzir različite materijale, ali koristeći klasični slikarski postupak s citatom spomeničkog, povijesnoumjetničkog, kolorita što se nameće zamjedbi dubljih poznavatelja grada. U tom je smislu, jasnim analogijama i prizivanjima u vizualno sjećanje značajnih ostvarenja moderne i moderniteta, svojski stvarao tematike koje se iščitavaju kao estetski i etički angažman. Eugen Varzić spada u sam vrh riječko-istarske umejtničke scene prepoznatljivošću, vrsnoćom i dosegom svojeg djela, čiji tijek stvaranja i nastajanja dobiva elemente zanimljivih zaokruženosti. U posebno darovitoj porečkoj generaciji, ali i krugu istarskih umjetnika, nameće se svojim kontinuiranim prinosima što uz osoben likovni diskurs vremenito unose ideju vizionarstva.


U tom smislu treba čitati i ciklus Ablon, kao zaokret, introspekciju iz koje tradicionalna Eugenova tehnika produbljeno u obiteljskoj tematici prinosi portretima čija percepcija zaziva svevremenost. Slojevitost supraponiranja u slikanju lica i prihvatljivost pastozne ispune čija se reljefnost u jarkom crvenilu duboku usjeca u zamjedbu. Ovakovim je radom, umjetnik dodatno podigao razinu svoje prepoznatljivosti, a vrsnoćom likovnog recikliranja sadašnjosti, nameće se kao jedna od ključnih figura suvremenog slikarstva izvan gradskih i regionalnih granica.
Marino Baldini
Print Friendly, PDF & Email