NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Istarske knjižnice neće dobiti novac?

06.06.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / Istarske knjižnice neće dobiti novac?

Od svih knjižnica u Istri svoju zakonsku obvezu ispunila je jedino pulska Gradska knjižnica, a ostalih osam, u gradovima diljem Istre, još djeluju u sklopu tamošnjih pučkih otvorenih učilišta.

Zakonska obveza o osamostaljenju donesena je još davne 1997. godine, a rok je produžavan već dva puta i istekao je krajem prošle godine. Nećemo ga više produžavati, bila je kategorična Dunja Sajter Šverko, bez obzira na poteškoće koje u osamostaljenja ima lokalna uprava. Cilj je zakona unaprijediti knjižničarsku struku i učiniti knjižnice informacijskim centrima dostupnim javnosti.

Pučka otvorena učilišta prvenstveno su obrazovne institucije, rekla je Sajter Šverko, a knjižnice kulturne. Zbog čega se ovako omalovažavaju trud i kvalitetni programi pučkih otvorenih učilišta zanimalo je Lorellu Limoncin Toth te zbog čega Ministarstvo drži da se knjižničarka struka ne može razvijati ako djeluje u njegovom sklopu. Sastanak je otvorio i druge teme kao što su: knjižničarski standardi za koje većina nazočnih smatra da su nedostižni.

Osamostaljenje knjižnica, upozorili su gradski predstavnici, nije samo "papirnati proces" već iziskuje i dodatan novac a neki gradovi, kao što su Pazin ili Buje, čulo se na današnjem sastanku, za sada ga nemaju. Unatoč poteškoćama proces je počeo u gotovo svim istarskim knjižnicama. Negdje je već pred završetkom što znači da će tamošnje knjižnice doista dobiti novac koji je u Ministarstvu za njih rezervirana za ovu godinu.

Radio Pula

Print Friendly, PDF & Email