NEWS

IMOVINSKE KARTICE BIVŠIH DUŽNOSNIKA U ISTARSKOJ ŽUPANIJI

07.11.2005. 00:00; Učitavanja: 795; Početna / Politika / IMOVINSKE KARTICE BIVŠIH DUŽNOSNIKA U ISTARSKOJ ŽUPANIJI
494Porezene-kartice.jpg


Nakon što smo nedavno objavili imovinske podatke aktualnih čelnika Istarske županije i njenih gradova i općina, u saborskom smo Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa potražili i kartice bivših. Našli smo one svih pet bivših gradonačelnika, ali ne i svih devet općinskih načelnika. S obzirom na to da su se oglušili o spomenuto javno upozorenje, dvoje bivših načelnika – Neviju Poropat u Višnjanu i Vinka Galanta u Žminju – povjerenstvo je nedavno obavijestilo da je za njih pokrenulo postupak za odlučivanje o sukobu interesa. U stručnoj službi povjerenstva doznali smo da im je dan rok od osam dana da se očituju zašto nisu podnijeli izvještaje na kraju mandata.

Tu obavezu nije ispunio ni bivši istarski podžupan Giuseppe Rota. Njega su čak »previdjeli« jer u povjerenstvu nemaju informaciju o prestanku dužnosti, pa će mu tek biti upućena ista obavijest kao i spomenutim načelnicima. Ukoliko njih troje ne izvrše obavezu, mogli bi biti kažnjeni opomenama, javnim objavljivanjem rješenja o krivnji na njihov trošak, pa i novčanim kaznama ili uskraćivanjem plaća (ako ih još primaju iz proračuna »svojih« jedinica lokalne samouprave).

Lokalni dužnosnici – neozbiljni

Zakon o sprječavanju sukoba interesa nalaže dužnosnicima dostavljanje podataka o imovini i stalnim prihodima (osobnim, ali i bračnog druga i malodobne djece) i načinu stjecanja te imovine prilikom stupanja na jednu od javnih dužnosti navedenih u njemu. Dužnosnici moraju takve podatke dostaviti nadležnom saborskom povjerenstvu i na koncu mandata, ali i tijekom njegovog obnašanja ako je došlo do bitnih promjena.

Ovaj sustav nadzora imovine i prihoda obuhvaća oko 1.100 dužnosnika u Hrvatskoj – od predsjednika Republike, Sabora i Vlade preko ravnatelja raznih državnih ustanova, rektora sveučilišta i glavnokomandirajućih u Oružanim snagama do županijskih, gradskih i općinskih čelnika. Zakonski je uspostavljen početkom listopada 2003. godine, ali u praksi je, kako-tako, profunkcionirao polovicom prošle godine kad su dužnosnici počeli predavati ispunjene obrasce. Primjerice, većina saborskih zastupnika je to učinila tijekom lanjskoga svibnja, no bilo je gradonačelnika i općinskih načelnika koji su »otegli« do listopada, pa i nekih koji su se potpuno oglušili.

Ovu obavezu nerijetki dužnosnici, posebno u lokalnoj samoupravi, neozbiljno shvaćaju pa je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa moralo prije mjesec dana svim kasniocima zaprijetiti objavljivanjem imena u medijima. Tek je tada većina lokalnih čelnika, izabranih poslije svibanjskih izbora, izvršila tu obvezu. Učinili su to i oni kojima je nakon istih izbora prestao dužnosnički mandat, ali, kao što smo istaknuli u uvodu, još ne svi.

Osim tih, u povjerenstvu nam nisu mogli pokazati ni prve imovinske kartice bivših gradonačelnika Pule i Labina, Luciana Delbianca i Tulija Demetlike, niti načelnika Cerovlja Armanda Lušetića, Kršana Valdija Runka i Žminja Vinka Galanta. Utoliko je i usporedba imovinskih podataka tijekom njihovih mandata bila nemoguća.

Doduše, ta je usporedba i kod ostalih u pravilu bez većih promjena što je i razumljivo budući da su prve izvještaje predavali tek potkraj mandata. Kod bivšeg porečkog gradonačelnika Josipa Pina Marasa u tih je godinu dana razmaka vidljiva promjena u imovini: nema više auto («renault scenic«, 1991., 7.500 eura), ali ima nešto veću ušteđevinu: sa 70 tisuća eura porasla je na 550 tisuća kuna. Nije primao više ni naknadu za članstvo u nadzornim odborima u Usluzi i Adriaplusu od po 1.800 kuna.

Kod Floriane Bassanese Radin, bivše umaške gradonačelnice, razlika je u ušteđevini koju sada ima, a prije nije. Doduše, ako nije njen »tipfeler«, zanemariva je, jer je napisala da iznosi »300,00 KN«! Novost je i smanjeni vozni park jer suprug više nema dostavno vozilo »VW caddy« iz 1997.

Veću ušteđevinu nego u lanjskom izvještaju prikazao je i donedavni gradonačelnik Buzeta Josip Flego – s 90 tisuća narasla je na 145 tisuća kuna. U istom razdoblju vrijednost njegovog »mercedesa« pala je s 200 na 140 tisuća kuna.

Bivši medulinski načelnik Emil Jukopila predao je gotovo identičan obrazac i lani i ove godine. Zapravo, po rukopisu je vidljivo da je riječ o istom, samo je novi dopunjen podatkom o naknadi (1.350 kuna) za predsjednikovanje vijećem medulinske Turističke zajednice.

Kod Stefana Sissota, bivšeg načelnika Brtonigle, primijetili smo da u prvom izvještaju (predanom lanjskog kolovoza) nije imao darovane mu roditeljsku kuću i oranicu, a imao je »renault lagunu« (1996., 6.000 eura), te 500 kuna veću plaću. Također, kao imovinu supruge bio je naveo stan u Brtonigli, ali nije imala ušteđevinu.

Lučano Peršić, bivši načelnik Svetvinčenta, nije imao nikakvih promjena u dva izvještaja, osim što je na kraju mandata naveo vrijednosti imovine.

Još je samo tinjanski načelnik Dano Červar predao oba izvještaja. Razlika je u plaćama, odnosno, kako je napisao, godišnjem dohotku. U prošlogodišnjem izvještaju imao je 46 tisuća manji dohodak, a supruga deset tisuća manji. Također, imao je oko 15 tisuća kuna manju naknadu u NO-u tvrtke Istarske ceste Pula u koji je imenovan odlukom Županijske skupštine još 1998. godine.

Imovinske kartice uskoro na internetu

Iz svih tih podataka vidljivo je da su i neki bivši istarski gradonačelnici i načelnici bili u sukobu interesa tijekom mandata, odnosno u onom njegovom dijelu kad su počele važiti odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Naime, čak trojica gradonačelnika imala su u tom razdoblju udjele u trgovačkim društvima veće od zakonom dozvoljenih, a nisu naveli da su upravljačka prava prenijeli na neku drugu osobu ili tijelo. Tulio Demetlika s 14-postotnim udjelom u Elektri d.o.o. do lanjskoga ljeta bio je u reguli, jer je zakonski maksimum bio 25 posto udjela u dionicama ili temeljnom kapitalu nekog trgovačkog društva, ali u povjerenstvu nismo našli podatak da je upravljačka prava prenio nekome nakon što je limit spušten na samo 0,5 posto. Josip Flego je, po njegovim izvještajima, također bio u sukobu interesa jer je vlasnik 33 posto tvrtke Am grupa. Josip Maras je 100-postotni vlasnik tvrtke On line, a budući da je naveo da i dalje prima gradonačelničku plaću, očito je i dalje u sukobu interesa. Koliko nam je poznato, i Demetlika i dalje prima gradonačelničku plaću.

Demetlika je neko vrijeme bio u sukobu interesa i zato što je do svibnja 2004. godine bio član Nadzornog odbora Rapca d.d. te Vijeća Turističke zajednice Labina primajući za obje funkcije naknadu. Budući da je naveo da je do kraja mandata primao naknadu (istina minimalnu, ali brojka nije bitna) za članstvo u »upravnom odboru Istarske županije za agroturizam« (vjerojatno je riječ o županijskom fondu), i Flego je bio u dvostrukom prekršaju.

Bez daljnjega je, zbog primanja naknade u Nadzornom odboru Istarskih cesta, u sukobu interesa bio i Dano Červar, jer zakon dozvoljava i lokalnim dužnosnicima članstvo u upravama lokalnih trgovačkih društava (ako su od posebnog interesa za određenu lokalnu samoupravu), ali isključivo bez naknade. Zbog istog razloga – naknade u Turističkom vijeću TZ-a, u sukobu interesa bio je i Emil Jukopila, a k tome još i kao dvotrećinski vlasnik tvrtke Contract.

Vjerojatno se saborsko povjerenstvo neće »bakćati« s grijesima bivših dužnosnika, osim ispunjavanja obveze podnošenja izvještaja na kraju mandata, ali i ovi primjeri pokazuju da je do sada Zakon o sprječavanju sukoba interesa uglavnom bio »na papiru«. No, izgleda da se »dječje bolesti« polako prevladavaju. Za nedavna iskanja podataka u stručnoj službi povjerenstva vidjeli smo da se nekim dužnosnicima (širom Hrvatske) šalju pozivi za odgovaranje o sukobu interesa pred članovima povjerenstva. Također, u tijeku su pripreme za objavljivanje podataka iz imovinskih kartica svih dužnosnika na internetu. Predsjednik povjerenstva Josip Leko kaže da će oni biti dostupni prije konca godine. Bit će to novi korak u uključivanju javnosti u nadzor mogućeg sukoba interesa dužnosnika, ali i dodatna kontrola istinitosti podataka koje su u svojim karticama naveli.

Iz imovinskih kartica na kraju mandata

GIUSEPPE ROTA (podžupan)*: kuća (površina 140 m2, vrijednost 550.000 kuna, kredit) u Zambratiji kraj Umaga (u suvlasništvu pola-pola sa suprugom), poljoprivredno zemljište (1.200 m2, nasljedstvo); »fiat punto« (1999., vrijednost 50.000 kn, kredit), barka Elan 4,2 (1970., 10.000 kn); plaća 12.050 kuna; uz pola kuće supruga ima »toyotu yaris« (2001.) i mirovinu 2.100 kuna.

GRADONAČELNICI

FLORIANA BASSANESE RADIN (Umag): stan (površine 52 m2) u Umagu; »renault clio« (1991.), ušteđevina »300,00 KN« (doslovni citat, op. p.); plaća 12.000 kuna; članstvo u nadzornim odborima komunalne tvrtke 6. maj i Istarskog vodovoda Buzet te u Vijeću Turističke zajednice grada, sve bez naknade; suprug ima »fiat tempru« (1991.).

LUCIANO DELBIANCO (Pula): stan (69,10 m2, 70.000 eura, hipoteka) u Puli, stan (74,75 m2, 100.000 eura, suvlasnik sa suprugom) u Zagrebu, neurbanizirano zemljište (699 m2, 20.000 eura) u k.o. Pula, grobnica (5.000 eura, suvlasnik) u Puli; »mazda« (2000.), motorna brodica DC7 (1987.); plaća 13.000 kuna; član NO-a HEP-a u Zagrebu (bez naknade za vrijeme funkcije); u napomeni veli da je stan i zemljište u Puli stekao 1985. i 1992. godine, da je stan u Zagrebu kupio iz imovine i kredita, kao i automobil, a barku i grobnicu iz plaće.

TULIO DEMETLIKA (Labin): kuća (316 m2, 2,3 milijuna kuna, suvlasništvo pola-pola sa suprugom, hipoteka) u Presiki kod Labina; »ford mondeo« (1997., 50.000 kuna, kredit), »peugeot 206« (2005., 88.000 kuna, kredit), udio u Elektri d.o.o. Labin (14,09 posto, kapital 62.000 kuna), 198 dionica Privredne banke Zagreb (19.800 kuna); plaća 12.359,38 kuna; dividenda 25.534,16 kuna; član NO-a Elektre od 1993. bez naknade, član u NO-u Rapca d.d. do svibnja 2004. (ukupna naknada 29.066,76 kuna) i Vijeća TZ-a Labina do lipnja 2004. (ukupna naknada 35.774,02 kune); supruga uz suvlasništvo kuće ima godišnju plaću 35.149,71 kunu; u napomeni veli da je kuću stekao dijelom nasljedstvom i darovanjem, a dijelom iz dohotka i kredita.

JOSIP FLEGO (Buzet): kuća (110 m2, 600.000 kuna, u suvlasništvu pola-pola sa suprugom), stan (80 m2, 400.000 kuna), zemljište (četiri parcele bez kvadrature, samo brojevi čestica i vrijednost 30.000 kuna), sve u Buzetu; »mercedes 230 SL« (1998., 140.000 kuna); ušteđevina 145.000 kuna; udio, 33 posto temeljnog kapitala u tvrtki AM grupa Buzet (vrijednost njegovog dijela 330.000 kuna); plaća 15.017,93 (napomena: ukupna primanja); do kraja mandata bio je član »upravnog odbora Istarske županije za agroturizam« (naknada u 2003. godini 672,92 kune); prije kolovoza 2004. prestao biti članom upravnih odbora Istarskog vodovoda Buzet i VSI-ja Butoniga u kojima je u 2003. g. dobio naknadu u ukupnom iznosu 95.639,25 kuna.

JOSIP MARAS (Poreč): poslovni prostor (22 m2, vrijednost 300.000 kuna) i stan (58 m2, hipoteka) u Poreču, ušteđevina 550.000 kuna, tvrtka On line u stopostotnom vlasništvu (vrijednost 50.000… nije naznačena valuta, a u prvoj kartici je 30.000 eura, op. p.); plaća 17.500 kuna; predsjednik Turističke zajednice grada (naknada 1.500 kuna), u nadzornim odborima gradskih poduzeća Usluga i Adriaplus bez naknade (u NO-ima je bio do 3. srpnja o.g.); gradonačelnička dužnost prestala mu je 16. lipnja o.g., a u napomeni je naveo da koristi zakonsko pravo na tu plaću 180 dana; u napomeni piše i da je poslovni prostor kupio 1999. iz dohotka, a stan na kredit (opremljen iz dohotka), te da će obje nekretnine biti prenesene na bračnog druga temeljem ugovora o diobi.

NAČELNICI

DANO ČERVAR (Tinjan): kuća (120 m2) i darovano zemljište (3.700 m2) u Pajcima; »citroen C3« (2003., 25.000 kuna), naknada za načelničku dužnost 2.000 kuna (do svibnja 2005.); godišnji dohodak u BINA-Istri 141.310,27 kuna (u 2004.); član NO-a Istarske ceste Pula s naknadom 58.633,50 kuna u 2004.; supruga je u 2004. imala godišnji dohodak 74.211,65 kuna.

EMIL JUKOPILA (Medulin): poslovni prostor (44,07 m2, u suvlasništvu pola-pola sa suprugom) u Puli, zemljište (692 m2, također u suvlasništvu sa suprugom) u Medulinu, maslinik (6.329 m2) u Medulinu; »lancia fulvia« (1968.); dvotrećinski udio u tvrtki Contract Pula (temeljni kapital 20.000 kuna); plaća 12.349,04 kune; predsjednik Vijeća TZ-a Medulina (naknada 1.350 kuna); supruga uz suvlasništvo poslovnog prostora i zemljišta ima i građevinsko zemljište (470 m2) u Labinu, »peugeot 307« (2003., 138.000 kuna, kredit); 370 dionica HTP-a Rabac; prihod od obrta 84.308,82 kune (u 2003.).

ARMANDO LUŠETIĆ (Cerovlje): kuća (100 m2, 150.000 eura, hipoteka 30.000 eura) u Lovrečićima, zemljište (pet parcela ukupne površine 12.958 m2, 300.000 kuna) u k.o. Previž, zemljište (četiri parcele ukupne površine 36.276 m2, 360.000 kuna) u k.o. Cerovlje; »polo vario« (1999.), »ford fiesta« (1993.); plaća 8.923,56 kuna; dohodak kao nogometni sudac 33.578,70 kuna; prihod od zakupa zemljišta 18.235,56 kuna; supruga ima plaću 5.102,83 kuna; u napomeni kaže da mu od 16. srpnja teče 180 dana u kojima i dalje prima načelničku plaću, te da je kuću i zemljište dobio na dar, a aute kupio kreditom.

LUČANO PERŠIĆ (Svetvinčenat): kuća s vrtom (100 m2 plus 1.000 m2, 500.000 kuna) u Bibićima; »peugeot 307« (2004., 110.000, kredit); plaća u Istra cementu d.o.o. 6.000 kuna; kao načelnik na funkciji je bio od rujna 2002., a imao je naknadu 3.500 kuna; supruga ima plaću 3.500 kuna; napominje da je kuću stekao nasljedstvom te ulaganjima iz plaće, dohotka i kredita.

NEVIJA POROPAT (Višnjan)*: obiteljska kuća (50 m2) i poljoprivredno zemljište (5 ha) u Smolicima; »opel corsa« (1998.), »jedan paket« dionica Anite Vrsar (10.000 eura, dividenda za 2003. g. 450 kuna); članstvo u NO-u Montenes Višnjan bez naknade; plaća 8.700 kuna.

VALDI RUNKO (Kršan): obiteljska kuća (130 m2, 150.000 eura) u Pristavu i stara kuća (200 m2, 50.000 eura) kod Plomina, obje nekretnine u suvlasništvu pola-pola sa suprugom; »lancia dedra« (1992., 500 eura), »VW golf« (2005., 20.000 eura, kredit); plaća 11.000 kuna; član NO-a Plomin holding d.o.o. u Plomin Luci od 2003.; supruga uz spomenuto suvlasništvo ima stan u Čepiću (60 m2, 20.000 eura, otplata) i plaću 2.500 kuna.

STEFANO SISSOT (Brtonigla): kuća (110 m2, na čestici od 926 m2, 100.000 eura, u Brtonigli, u vlasništvu bez tereta), darovana roditeljska kuća (na čestici 1.526 m2, 25.000 eura) i pola vlasništva nad oranicom (5.966 m2, 5.000 eura), obje nekretnine s teretom; plaća 8.200 kuna; supruga ima »citroen C3« (2005., 95.000 kuna, kredit), ušteđevinu 30.000 eura i prihod od obrta 20.000 kuna za devet mjeseci u 2005.; u prijavi iz kolovoza 2004. naveo je i automobil »renault laguna« (1996., 6.000 eura), 500 kuna veću plaću, članstvo u NO-u komunalne tvrtke Hortus niger i Upravnom vijeću Javne vatrogasne postrojbe Umag bez naknade; te suprugin stan (74 m2, 25.000 eura, otplata na 20 godina) u Brtonigli.

Napomene: Kod dužnosnika označenih zvjezdicom (*) podaci su iz imovinskih kartica koje su predali u kolovozu prošle godine jer tu obavezu na kraju mandata nisu (još) izvršili. Vinko Galant, bivši načelnik Žminja, nije dostavio ni prvi niti završni izvještaj, a pokojnog načelnika Vižinade Alda Ritošu, koji je umro baš tijekom proljetošnje izborne kampanje, izuzeli smo.

Tko šiša zakon?

Zakon o sprječavanju sukoba interesa decidirano kaže da obveza dužnosnika iz njegovog članka 11. stavak 5. – koja doslovce glasi: »Dužnosnici ne mogu biti članovi uprava ili nadzornih odbora trgovačkih društava« – traje od početka mandata do isteka šest mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti.

Jučer smo jednostavnim uvidom u sudski registar, dostupan na internetu, pronašli da su kao članovi uprava (direktori) u trgovačkim društvima navedeni Josip Flego u AM grupi, Josip Maras u On lineu i Emil Jukopila u Contractu, a riječ je dakako o gradonačelnicima Buzeta i Poreča i načelniku Medulina kojima je mandat istekao prije tri, četiri mjeseca.

Galant ignorant

Ako u stručnoj službi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ne lažu, onda je donedavni žminjski načelnik Vinko Galant najveći istarski ignorant kad je riječ o izvršavanju obaveza predviđenih Zakonom o sprječavanju sukoba interesa. Naime, jedino nam nijednu njegovu imovinsku karticu nisu mogli pokazati jer, kažu, nije ih ni predao. Tek će se vidjeti hoće li tu obvezu ignorirati i nakon što mu je povjerenstvo poslalo »požurnicu«.

Piše Goran Prodan

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email