NEWS
HALF – s

I za Poreč od danas putem platforme OTVORENIGRAD.HR omogućen uvid u isplate iz gradskog proračuna i financijske kartice

otvoreni grad
21.01.2022. 19:17; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / I za Poreč od danas putem platforme OTVORENIGRAD.HR omogućen uvid u isplate iz gradskog proračuna i financijske kartice

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić te pročelnik za opću upravu Darko Saftić i pročelnica za financije Tatjana Matošević predstavili su danas aplikaciju Otvoreni grad, koja predstavlja značajan iskorak u transparentnosti ali i digitalizaciji rada gradske uprave.

– Poreč se oduvijek trudi biti lider u mnogim područjima. I dok smo u društvenim i komunalnim djelatnostima te zelenim projektima svakako predvodnici, smatramo da je potrebno početi raditi dodatne iskorake po pitanju digitalizacije same gradske uprave. Tu prije svega mislim na usluge koje su tu kako bi olakšale građanima korištenje usluga, a tu je, naravno i transparentnost. Ova aplikacija koju danas predstavljamo je rezultat godine dana rada više odjela., rekao je gradonačelnik, napomenuvši kako je Otvoreni grad želja da si Poreča na još jednom području podigne ljestvicu i radimo što efikasnije.

Pročelnik Saftić predstavio je aplikaciju Otvoreni grad i dostupne usluge – iTransparentnost i Financijske kartice dostupne na linku https://porec.otvorenigrad.hr/,  uz napomenu da je aplikacija aktivna od 2022. godine te se prikazuju isplate od početka godine pa nadalje.

„iTransparentnost“ omogućava uvid u sve isplate Grada, uključujući i svih 11 proračunskih korisnika, sukladno propisanim uvjetima o transparentnosti proračuna. Podaci koji se objavljuju ne podliježu dodatnoj obradi već se isti preuzimaju po provedenim isplatama po transakcijskom računu Grada, a moguće ih je pretraživati po određenom datumu isplate, iznosu, primatelju sredstava, OIB-u, broju računa te opisu. Za korištenje ove usluge omogućen je slobodan pristup svakom zainteresiranom građaninu ili subjektu bez ikakve prijave ili registracije.

Što se tiče Financijskih kartica, ova je usluga zasad dostupna samo građanima, a omogućuje uvid u zaduženja od Grada, pregled plaćenih obveza kao i potrebne informacije za plaćanje računa putem 2D barkoda koji je moguće pročitati putem aplikacija mobilnog bankarstva. Za korištenje ove usluge potrebna je prethodna autentifikacija putem sustava NIAS (Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava) kojim se vrši prijava u državni sustav e-Građani, te je time osiguran najviši stupanj verifikacije identiteta korisnika usluge, što osigurava zaštitu osobnih podataka korisnika od neovlaštenog pristupa i uvida u osobne podatke od trećih osoba. Po razvoju usluga od Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, modul će moći koristiti i pravne osobe putem odgovorne osobe za zastupanje ili dodjelom ovlaštenja nekoj od osoba zadužene za financije, što se očekuje u predstojećem razdoblju.

Pročelnica Matošević nadodala je kako, paralelno s uvođenjem usluga kroz aplikaciju Otvoreni grad, Grad intenzivno radi i na digitalizaciji internih poslovnih procesa, što doprinosi efikasnosti poslovanja u gradskoj upravi.

–  Jedna od novina namijenjena poslovnim subjektima-obveznicima plaćanja komunalne naknade je slanje mjesečnih računa putem elektroničke pošte, s čime započinjemo ovaj mjesec, u planu je i uvođenje digitalnog podnašanja obrazaca prijava određenih javnih davanja kao što je, primjerice, porez na potrošnju., rekla je Matošević.

Tijekom ove godine, a sukladno državnim odobrenjima i zakonskim obvezama, Grad Poreč-Parenzo će putem aplikacije Otvoreni grad omogućiti digitalni obrasci poput obrasca za sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja ili naknade za novorođenčad, zatim praćenje predmeta u realnom vremenu, aplikacija za slanje prijedloga za proračun umjesto dosadašnjeg slanja mailom i ostale usluge.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email