NEWS

gradonacelnik.hr: Poreč među top 10 hrvatskih gradova po izdvajanju za sport po stanovniku

Dvorana SRC Veli Jože - Poreč
29.05.2024. 23:03; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / gradonacelnik.hr: Poreč među top 10 hrvatskih gradova po izdvajanju za sport po stanovniku

Poreč se prema nedavnoj analizi specijaliziranog portala gradonacelnik.hr temeljnim na podacima FINA-e nalazi među top deset gradova u Hrvatskoj po izdvajanjima za sport po stanovniku. Analiza je vršena prema podacima o proračunskim sredstvima za sport po stanovniku u 2022. godini, prema kojima je Grad Poreč -Parenzo izdvajao 888,68 kuna (117,95 eura) po stanovniku za tu svrhu.

S ukupno šest javnih sportskih dvorana i dvije privatne, preko 130 polivalentnih i dječjih igrališta, novim nogometnim kampusom koji će se širiti, atletskom stazom, nogometnim stadionom, rukometnim, košarkaškim i brojnim teniskim terenima, teretanom za osobe s invaliditetom, razvijenom infrastrukturom za brojne sportaše i rekreativce uz samu obalu, teretane na otvorenom, te projektima koji su posebno prilagođeni osobama s invaliditetom, ali i općem zdravlju stanovništva, Poreč je odavno prepoznao važnost ulaganja u sport te opravdano nosi titulu grada sporta.

Ove će godine biti rekordna godina ulaganja u sport jer će iz gradskog proračuna za Sportsku zajednicu Grada Poreča, sportske klubove i infrastrukturu biti izdvojeno 4.631.690 eura, što je jedan od najvećih iznosa do sad.

„Poreč, s obzirom na broj stanovnika, ima registriran vrlo veliki broj sportaša, a tu je i mnogo rekreativaca koji su kulturu sporta i zdravog življenja razvijali kako se i sam grad razvijao. Upravo zato, kako bismo održavali sve sportske objekte, te u granicama svojih mogućnosti podržavali i razvijali sportske klubove, odvajamo toliki iznos na godišnjoj razini samo za sport. Ipak, entuzijazam mnogih uključenih i dobra suradnja s udrugama u sportu pomažu da se sport u Poreču razvija iz godine u godinu. Grad je tu da osigura sredstva, financira ulaganja i bude podrška Sportskoj zajednici i svim njenim članovima, kaže gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Iznosi u gradskom proračunu planirani su za izgradnju novih nogometnih igrališta u sklopu nogometnog kampusa „Jadran Poreč“, za potpunu obnovu polivalentnih igrališta u sklopu SRC „Veli Jože“ koja se ovih dana privodi kraju, i dodatno uređenje tenis-centra, a iz fondova su osigurana sredstva i za početak uređenja dvorane Veli Jože – adaptacija svlačionica, zamjena rasvjete, adaptacija kabineta, te prenamjena spremišta u klupski prostor za manje klubove u sklopu velike dvorane. Također, planira se nabava viseće kuglane za osobe s invaliditetom.

 Tu su i sredstva za redovna održavanja sportskih objekata, sportske manifestacije te potrebe sportskih klubova – od financiranja sudjelovanja u europskim natjecanjima, do edukacije trenera, redovno funkcioniranje klubova te financiranje programa udruga.

Osim toga, Poreč je već godinama domaćin brojnim velikim svjetskim i europskim natjecanjima koje okupljaju po nekoliko tisuća sudionika od rukometnih, odbojkaških, boks, karate, judo i tekvando prvenstava, do državnih prvenstava školskih sportskih saveza, a u narednom periodu slijedi i Svjetsko prvenstvo u rukometu i Svjetsko prvenstvo u hrvanju, kao i Ironman utrka te Istra300.

Print Friendly, PDF & Email