NEWS
Best of Poreč

Glas Istre: Žufić ilegalno sondira podmorje uvale Molindrio

24.08.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Glas Istre: Žufić ilegalno sondira podmorje uvale Molindrio
497Uvala-Molindrijo.bmp

Prije nekoliko dana saznali smo da s brodice u uvali Molindrio između Plave i Zelene Lagune »neki Talijani snimaju nešto u moru«. O tajnovitim radovima ništa nam nisu znali reći ni u Upravi Plave lagune ni u Gradu Poreču, dok su nas u ovdašnjoj ispostavi Lučke kapetanije uputili na ured glasnogovornika Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

U odgovoru koji smo jučer dobili stoji da je dozvolu za snimanje ehosonderom tražio porečki IMG »radi kompletiranja tender dokumentacije za potencijalne zainteresirane investitore za ulaganje u marine na području Istre, koje su predviđene Prostornim planom i Master planom Istarske županije«. Podsjetimo, IMG je tvrtka čiji je direktor i jedan od vlasnika Stevo Žufić, bivši predsjednik Županijske skupštine za čijeg su mandata u bescjenje prodani hektari zemljišta u Barbarigi i Dragoneri.

Zahtjev je iz IMG-a stigao sredinom srpnja, proslijeđen je Upravi za sigurnost plovidbe i zaštitu mora, a potom i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, koje je tražilo podrobnije podatke o razlozima snimanja. No, budući da podatke nisu dobili, u svom su odgovoru naveli da nisu zaprimili »ni jedan akt koji bi potvrdio izdavanje odobrenja za snimanje«.

No nedostatak dozvole očito nije omeo radnike IMG-a koji su 17. i 18. kolovoza ipak počeli sondirati podmorje nakon čega je kapetan Lučke ispostave Poreč zabranio nastavak posla.

Prema važećem Prostornom i Generalnom urbanističkom planu Poreča u uvali Molindrio predviđene su dvije manje marine – proširenje postojeće marine Parentium sve do žičare i gradnja nove kod hotela »Galiot«. Jedna od njih (ne piše koja) trebala bi biti luka nautičkog, a druga sportskog turizma. Doduše, još je na snazi i stari provedbeni plan, donesen u vrijeme dok je na čelu grada bio Ðenio Radić, ondašnji i sadašnji direktor Plave lagune, a koji predviđa gradnju velike marine posred zaljeva, s nasipanjem mora radi stvaranja otoka u sredini. Taj se plan, saznajemo, ne može primjenjivati, premda nije stavljen izvan snage, jer je u suprotnosti s GUP-om.

Zašto je Žufiću bilo važno istražiti dno Molindria, čak i bez odobrenja, pokušali smo doznati od njega osobno, međutim, Žufić je, kao i toliko puta do sada, za nas bio nedostupan. Iz razloga koje je naveo u zahtjevu za izdavanje odobrenja jasno je da se radi o promućurnom poduzetničkom potezu – ulaganju u sondiranje terena na kojem će možda uskoro netko dobiti koncesiju za gradnju marine, a kad bude tražio građevinara, prednost će sigurno imati onaj koji je već obavio dio posla. Lako je moguće i da se već nazire budući investitor ili koncesionar kada je IMG pokušao, a možda i obavio posao bez odobrenja nadležnog ministarstva. Ili će možda koncesionar postati tvrtka IMG?!

Preuzeto iz Glasa Istre – S. MATEJČIĆ

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani