NEWS
Ljeto u Funtani

GEJ PARADA U ISTRI? MA PUŠ ME ČA! (by ZZlevak)

18.06.2011. 00:00; ; Početna / Kolumne ZZZ / GEJ PARADA U ISTRI? MA PUŠ ME ČA! (by ZZlevak)
64zzlevak.jpg

Kakav je vaš stav o nedavno održanoj paradi ponosa u Splitu, poznatijoj pod nazivom "Gej parada"? Vjerujem da su mišljenja oprečna, netko će paradu podržavati, netko neće. Vjerujem da postoje i određena "diplomatska" razmišljanja, u kojima dominira podržavanje tkz."gej populacije", ali ne i održavanje tkz. "Gej parade".
Sam je naziv, kojim se koriste mediji, ali i organizatori parade uvredljiv za pripadnike te socijalne skupine , jer na istu paradu nisu pozvani samo "gejevci". Na paradu su pozvani, i sudjelovali najrazličitiji slojevi društva, čak i oni koji nisu "gej", stoga je parada već u startu počela na kiivim postavkama, barem što se naziva tiče.
Te su parade u svijetu nastale ponajviše kao rezultat diskriminacije pripadnika te populacije na poslu, u vojsci, u obitelji. Dakle, kao i svaki drugi oblik javnog iskazivanja neslaganja sa vlastitim statusom u društvu.
S vremenom je ta parada, barem kod nas, postala prvorazredna manifestacija vrijeđanja, provociranja i batinjanja. I upravo u tome leži srž problmea tkz." Gej parade" održane u Splitu, ali i svih do sada održanih parada u nas.
Stječe se dojam da gej populacija za održavanje parada ciljano bira mjesta u kojima postoji opasnost od održavanja anti prosvjeda, dok ne-gej populacija ne može dočekati dan kada će pokazati svoje nerazumijevanje i netrpeljivost prema drukčijima od sebe. Na obje strane, čini se da postoji želja za stvaranjem kaosa, nebitno je li ta želja svjesna ili podsvjesna. Ili za potenciranjem svoga stava i razmišljanja kao jedino ispravnog.
A to možda nije demokracija, jer dekomracija znači poštivanje tuđeg mišljenja. Nekako se stječe dojam da je naš narod naučen živjeti u neredu i neradu. Dok se institucije koliko toliko trude održati zdrav sustav te dok se sve više približava ulazak u EU koji bi trebao uvesti red i u našu državu, dogođaju nam se neredi na gej paradi u Splitu, koja, nakon prividnog stvaranja reda u državi sve baca u vodu.
I to pred početak turističke sezone, kada trebamo pokazati da smo ipak uređena zemlja stvorena na postulatima demokracije u kojoj se svatko može osjećati sigurnim.
Čak i ako je mjesto održavanja parade ispravno odabrano, premda je jasno da je većina građana u tom gradu strogo konzervatinvih svjetonazora, još k tmu vrlo, ekstrmeno temperamentnih karaktera, vrijeme možda ipak nije dobro odabrano, kako zbog činjenie da je samo dan prije završen postupak pregovora sa EU, tako i zbog početka ljetne sezone.
Kako bi takva jedana parada prošla u našoj Županiji? Bi li se ovdje pronašao veliki broj ljudi anti stava, koji bi kamjenjem i daskama gađali povorku i policiju? Bojim se da ne. Ne toliko zbog visoke tolerancije prema gej populaciji, koliko zbog činjenice da smo mi naučeni ne opterećivati se tuđim životima. Ako se nešto ne tiče nas osobno, vrlo jednostavno odmahujemo rukom, gotovo nezainteresirano, ustaljenom rečenicom "A puš me ća"..
Ne znam koliko nam ta karakterna crta koristi ili ne. Naš vrlo često plah stav prema svemu oko nas dovodi nas u situacije da pasivno promatramo sve što se oko nas događa. Stanovnici temperamentnijih regija, svoje ponekad destruktivne porive pravdaju svojim karakterom, pogotovo prema pojavama sa kojima se ne slažu, iako temeprament nema puno veze sa time.
Najčešće su to pojave koje nemaju direktong utjecaja na njihove živote, poput gej parade, situacija u nogometnim klubovima, ili pak koncerata estradnih zvijezda iz susjednih zemalja sa kojima smo nekada činili jednu državu.
Kamo sreće kada bi cijeli naš narod bio pomalo plah i nezainteresiran, poput nas, za one pojave koje nas se ne tiču previše, a temperamentan i ekspolozivan prema pojavama koje nam kroje živote, poput divljanja kamatnih stopa, porasta cijena namirnica…

zzlevak

Print Friendly, PDF & Email