NEWS
HALF – s

Financiranjem udruga u poljoprivredi zaštitit će se i promovirati lokalna sorta masline Porečka rosulja te urediti aromatični vrtovi

3 (117)
20.03.2021. 09:34; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Financiranjem udruga u poljoprivredi zaštitit će se i promovirati lokalna sorta masline Porečka rosulja te urediti aromatični vrtovi

U petak je u Poreču održana je prigodna svečanost potpisivanja Ugovora o dodjeli financijskih sredstava iz Proračuna Grada Poreča-Parenzo programima i projektima organizacija civilnog društva koje djeluju u području poljoprivrede. Grad Poreč-Parenzo je, kao i posljednje dvije godine, natječaj proveo u suradnji sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva.  Ukupno je 150.000,00 kuna dodijeljeno je udrugama Bioistra i AGROPOREČ za redovni rad udruge i projekt Eko! Impjantajmo ružmarin.

Kako je rekao gradonačelnik Peršurić, naš grad je grad turizma, ali i grad poljoprivrede.

–  imamo Institut za poljoprivredu i turizam koji ima 145 godina dugu tradiciju, našu poljoprivrednu školu koja postoji 138 godina, koja je jedina u Istri i njihovo postojanje za naš grad puno znači, isto kao i naših udruga u poljoprivredi. Upravo zato uvijek nastojimo pomoći i podržati njihove projekte, kroz sufinanciranje Centra za invazivne vrste, radu na zajedničkim projektima, a nadamo se da ćemo uspjeti zajedno raditi i na valorizaciji njihovog vinskog podruma još iz doba Austrougarske. Također, financijski smo podržali projekt „Upiši poljoprivrednu – proizvodi hranu i brini se o okolišu“, koji je lani rezultirao povećanjem broja upisanih učenika u ovaj smjer za 50%, a njihovi učenici mogu nastaviti školovanje u istoj struci u našem gradu. Naš grad je i sjedište poznatih vinara i maslinara, a naša priča o poljoprivredi i dalje raste i razvija se.

Pročelnica Upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo Morena Mičetić-Fabić naglasila je da Poreč dio Europske mreže organskih gradova, koji ima pokazna imanja, svoj prvi urbani pčelinjak,  daje podršku putem povoljnih kredita u okviru Fonda za razvoj poljoprivrede i agrotutizma Istre, edukacije i animacija djece i mladih putem aktivnosti SŠ Mate Balote, Instituta i naših udruga u poljoprivredi….

– U Poreču želimo raditi na način da smo partneri na projektima i aktivnostima s udrugama. Imamo već iskustvo da je taj naš model bolji jer kombiniramo stručnost i iskustvo, s ciljem multiplikativnog učinka. Primjerice prijavili smo Grad i Udruga Agro Poreč projekt FOOD4GOOD, s kojim želimo osnovati Porečki poljoprivredni razvojni centar, tu je i Maslinik prijateljstva za lokalnu sortu masline Porečka Rosulja kao i edukacije o ekološkoj proizvodnji s Bioistrom.

Tajnik udruge Agro Poreč Zdenko Barac podsjetio je na razne aktivnosti koje provode, od savjetovanja, edukacija, distribucije sadnog materijala i promidžbe. Dodao je kako naručuju sadni materijal za njihove članove po principu što veća količina dobiju povoljniju cijenu, a ove su godine već isporučili 5.850 sadnica loze, 1.060 maslina i oko 530 sadnica porečke rosulje za dva rasadnika koji su u postupku dijeljenja. Dodao je kako su kroz svih ovih 25 godina djelovanja udruge podijelili 552.670 sadnica loza što je 185 hektara , 135.528 sadnica maslina što je 452 hektara i 19.232 voćke što je 64 hektara nasada, ukupno posađeno na porečkom području.

Dodao je i kako rade na katalogu vina i vinara Poreča, u pripremi je i katalog maslinara, a sa Institutom za poljoprivredu i turizam angažirani su na suradnji u projektu istraživanja raka masline na lokacijama u Poreču, s ciljem smanjivanja ove bolesti.

Lokalna sorta masline Porečka rosulja 

– Ovdje bi istaknuo istraživanja na sorti masline Porečka rosulja gdje smo mi sa znanstvenicima Instituta za poljoprivredu i turizam izlazili na teren i tražili tu sortu, koju je Hugues prvi opisao po ondašnjem pravilniku 1903. godine u Elaiografia istriana. Od tada nije istraživana, samo se spominje u literaturi i nakon 120 godina mi smo proizveli prve sadnice i stavili Porečku rosulju na sortnu listu Hrvatske, rekao je Barac. Pritom se zahvalio Gradu Poreču što je našao sluha da se napravi matični nasad Porečke rosulje, koji će osim proizvodnje ploda služiti i za preuzimanje sadnog materijala.

 – Grad Poreč je to prepoznao i u Uvali sv. Martin ćemo tako posaditi maslinik u edukativne svrhe i koji će imati i parkovnu arhitekturu da se tako oplemeni prostor, označi tabelama i bude mjesto za prošetati. Tako ćemo dati značaj i Karlu Huguesu koji je to istraživao i ovoj porečkoj sorti. U projekt Porečke rosulje ćemo ići i dalje. Broj sadnica raste, ovo je treća godina, 2019. imali smo ih 170, lani 190, a ove godine 530 sadnica. Nastavit ćemo raditi sa Gradom i poljoprivrednicima, i nastojati napraviti najbolje sadne materijale i prijaviti ih u Zavod za seminarstvo, za uzimanje reznica jer je to kvalitetna sorta. Imamo jako malo slučajeva u svijetu da se sorta zove po gradu, pa se možemo pohvaliti time, zaključio je Barac.

Uređenje vrta TUŠ Antona Štifanića i suradnja sa školama 

Vlasta Radoičić, predsjednica udruge Bio Istra koja djeluje već 23 godine, rekla je da oni kao udruga koja radi na području cijele županije, nastoje se što više aktivirati na području Poreštine s ciljem da oforme kritičnu masu i da ojačaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja u praksi primjenjuju metode održivosti.

– Prijavili smo treći dio programa Ekosfera kojeg smo nazvali „Eko! Impjantajmo ružmarin“. Nakon prve senzibilizacije građana, mladih i OPG-ova, nakon toga što smo lani zbog korone sve aktivnosti digli na Zoom, to bio jedini način da brzo i transparentno djelujemo, jer zaista Poreč koji je bio kolijevka razvoja ekološke poljoprivrede bude i treba da i danas bude suvremeni prenositelj znanja na tom području svim karikama.  U projektu prvih pola godine usredotočit ćemo se da radimo međusektorsku suradnju dviju srednjih škola u Poreču, s kojima rado surađujemo. Jučer smo krenuli s prvom edukativnom radionicom proizvodnjom sadnica ružmarina, tzv. ožiljavanje i učenici drugog razreda SŠ Mate Balote smjera agrotehničar pripremili su sadni materijal, s kojim ćemo prvo urediti vrt škole TUŠ Antona Štifanića, rekla je Radoičić.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email