NEWS
VALAMAR-S-sezona

Nakon izgradnje osnovne škole i dvorane Finida, kreće obnova prometnice LaCop-Parens, u planu uređenje trga u naselju Balota

trg planiran za uređenje
20.03.2021. 22:50; ; Početna / Politika / Nakon izgradnje osnovne škole i dvorane Finida, kreće obnova prometnice LaCop-Parens, u planu uređenje trga u naselju Balota

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić obišao je investicije u Mjesnom odboru Mate Balota zajedno s pročelnikom za komunalni sustav Marinom Poropatom i članovima vijeća tog Mjesnog odbora Eugenom Stanissom, Nikom Jurićem, Patrikom Damjanom i Zoranom Jendrašićem.
Generacijski projekt obilježio je investicijski ciklus protekle četiri godine, a to je izgradnja nove osnovne škole i sportske dvorane Finida. 

– Otvorenjem ovih škola ostvaren je dugoočekivani san da sva porečka djeca nastavu pohađaju u jednoj, jutarnjoj smjeni. To je standard koji želimo, jer tako povećavamo kvalitetu života u cijelosti ne samo za djecu i osoblje, nego i cijele obitelji koje sada imaju slobodna popodneva za druženja i igru. Pored toga, sportske dvorane pružaju mogućnost za vježbanje naših mladih sportaša rekreativaca i profesionalaca. Samo u izgradnju škola i njihovo opremanje Grad Poreč-Parenzo uložio je preko 70 milijuna kuna + PDV, rekao je gradonačelnik Peršurić.


Usporedno s izgradnjom nove škole Finida, izgrađena je i cesta koja spaja porečku zaobilaznicu s novom osnovnom školom, a ubuduće će činiti dio nove međuzaobilaznice koja će se protezati na relaciji Rident-Gulići-OŠ Finida-M.Vlašića-Vukovarska ulica i time značajno smanjiti pritisak na Ulicu Mate Vlašića te porečku zaobilaznicu. Dodatno, za veću sigurnost školaraca, u potpunosti su izgrađeni pješački koridori prema novoj osnovnoj školi iz ulica Massa Lombarda, Stipe Rajka, uz sigurne prelaze na prometnice ex D75, naselja Finida i Čimižin dobila su nova parkirališta i nogostupe…


Što se tiče daljnjeg ulaganja u prometnu infrastrukturu, dovršava se uređenje Creske ulice koja će bicklističko-pješačkom stazom spojiti mjesne odbore Veli Maj i Mate Balota. Podsjetimo, navedena dionica je i dio trase Parenzane, koja spaja bivšu kolodvorsku zgradu s naseljem Finida gdje nekadašnja pruga prolazi kroz šumu prema St. Vergotini i dalje. U tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, nakon čega će se izgradnjom pješačko-biciklističke staze na tom potezu zaokružiti projekt Parenzana.
Također, u planu je i proširenje prometnice prema Stanciji Vergotni, kao i izgradnja nogostupa prema istoj.

U planu je i izrada prometnog elaborata Ulice Mate Vlašića, s uređenjem pješačke komunikacije.
Dodajmo kako je dovršena izgradnja kanalizacijske mreže u St. Vergotini, izgrađena su parkirališta u ulicama Mate Balota i Stipe Rajka te kod Veterinarske bolnice, boćalište u naselju Mate Balota obnovljeno je, kao i igralište u Ulici Massa Lombarda, te je izgrađen rotor kod Eurospina te rotor kod nekadašnjeg Lidla. Područje ovog MO-a obuhvatit će i projekt širenja mreže širokopojasnog interneta, koji se radi s HT-om. Gotovo cijeli mjesni odbor dobio je potpuno novu, LED rasvjetu, od koje se očekuju uštede sve do 76%, a upaljena je i rasvjeta duž sjevernog dijela porečke zaobilaznice.

Kako napominju u mjesnom odboru, prioritet za predstojeće razdoblje je uređenje trga u naselju Mate Balota, daljnje uređenje dječjih i polivalentnih igrališta, osiguravanje sigurnih ulaza u naselja. Od građana često zaprimaju zahtjeve za uređenje zona smirenog prometa, no dozvolu za to izdaje policija, koja prioritet stavlja na područja oko škola, vrtića ili dječjih igrališta. Ipak, vjeruju da će se uređenjem prometne infrastrukture i novih ulaza u neka naselja, povećati razina sigurnosti u prometu i rasteretiti postojeći prometni pravci.
Dodajmo i kako je natječaj za izvođenje radova na obnovi prometnice LaCop-Bolnica-Parens dovršen ovoga tjedna, te se uskoro očekuje početak radova.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email