NEWS
VALFRESCO sredina

Druga faza provedbe projekta razvoja jedinstvene Znanstvene platforme za istraživanje i razvoj inovacija u održivoj poljoprivredi

310746610_539710148157614_7745180197379820830_n
04.10.2022. 22:59; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Druga faza provedbe projekta razvoja jedinstvene Znanstvene platforme za istraživanje i razvoj inovacija u održivoj poljoprivredi
Institut za poljoprivredu i turizam provodi projekt pod nazivom „Znanstvena platforma za istraživanje i razvoj inovacija u održivoj poljoprivredi – dogradnja i opremanje Instituta za poljoprivredu i turizam“ (KK.01.1.1.09.0030) financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj te ovim putem dodatno informira zainteresiranu javnost o dinamici provedbe projektnih aktivnosti.
 
S provedbom projekta Institut za poljoprivredu i turizam započeo je tijekom lipnja 2021. godine. U prvoj fazi projektiranja izrađen je idejni projekt dogradnje i glavni projekt adaptacije postojeće zgrade Instituta za poljoprivredu i turizam.
 
Idejnim projektom planiran je razvoj nove znanstveno istraživačke infrastrukture te preseljenje u nove prostore sljedećih 6 laboratorija:
  • – Laboratorij za fenotipizaciju i fiziologiju bilja,
     
  • – Laboratorij za genetičku i genomsku bioraznolikost,
  • – Laboratorij za kemiju hrane,
  • – Laboratorij za tlo, biljke i vodu,
  • – Laboratorij za senzornu analizu, te
  • – Laboratorij za zaštitu bilja.
Osim navedenog idejnim projektom planirana je izgradnja pomoćne gospodarske zgrada (tehnološki poligon namijenjen znanstvenoj djelatnosti) u kojoj će biti smješteni:
Pogoni za preradu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, Pokušališta, Kompostana s biorekatorima, Skladišta za kemikalije i sredstva za zaštitu bilja, Prostorije za zbrinjavanje opasnih kemikalija i otpada, te Garaže za poljoprivrednu mehanizaciju.
 
U ovoj fazi projektiranja, a prije detaljnije razrade izvedbenog projekta, dostupni su preliminarni prikazi vanjskog izgleda projektiranih građevina. 3D prikazi spomenutih građevina prikazani su kroz članak (Slika 1 – 4). Završena projektna dokumentacija bit će prezentirana početkom 2023. godine pred sam završetak projekta. Na predstavljanje projekta pozvat će se cjelokupna zainteresirana javnost. Cijeli koncept razradit će se u obliku izložbe u prostorijama Instituta za poljoprivredu i turizam za vrijeme otvorenih dana.
 
Raspolaganje novom energetski učinkovitom infrastrukturom projektiranom uz poštivanje principa univerzalnog dizajna s odgovarajućom prilagodbom za pristup svim osobama, pa i javnosti omogućilo bi modernizaciju laboratorija. Samim time proširila bi se ponuda usluga koje bi potencijalno bile dostupne i javnosti odnosno interesnim skupinama kao što su od poljoprivrednici, zadruge proizvođača, znanstvena javnost, poduzeća i sva ostala zainteresirana javnost.
 
Ovim putem pozivamo zainteresiranu javnost da nastavi pratiti daljnje aktivnosti na razvoju ovog jedinstvenog projekta na sljedećim web lokacijama:
 
Putem Web stranice projekta:
Na društvenoj mreži Facebook:

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna