NEWS
Ljeto u Funtani

Da Zagrebačka ulica u Poreču može biti pješačka zona dokazala je ovog vikenda i akcija “Zatvaramo Zagrebačku”

Razgovor o gradu
26.09.2021. 11:35; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Da Zagrebačka ulica u Poreču može biti pješačka zona dokazala je ovog vikenda i akcija “Zatvaramo Zagrebačku”

Završila je akcija Zatvaramo Zagrebačku u Poreču, u kojoj je na dva dana ova, jedna od najprometnijih i najfrekventnijh ulica u gradu, bila zatvorena za promet i prenamijenjena u mjesto za pješake, druženja, odmor i kreativno provođenje vremena za sve generacije.

Nakon uspješnog petka, subota i lijepo vrijeme izvukli su još veći broj ljudi na događanja u Zagrebačku, koja je za ovu priliku bila posebno uređena za bolji ugođaj i mjesto okupljanja, a prema prvim reakcijama i kao ovakva vrlo dobro prihvaćena.

Organizator ove akcije je udruga Zona, za poboljšanje kvalitete življenja, a sve se odvija se pod kapom projekta Poreč Living Streets koji provodi Grad Poreč-Parenzo s partnerima, gradskim poduzećem Parentium d.o.o. i udrugom Zona. Projektom se želi ukazati na važnost javnog prostora za kvalitetniji i sigurniji život u gradu, kao i općenito potrebu planiranja za budućnost punu izazova – od klimatske krize do gubitka bioraznolikosti. U takvoj budućnosti gradove treba planirati za otpornije zajednice, a ne isključivo profit.

Kako gradske ulice i trgove učiniti opet prostorima susreta, koji mogu i moraju obogatiti zajednicu – socijalno, društveno i gospodarski. Stoga je na kavi s građanima, opuštenom sastanku u Zagrebačkoj u jučer u jutarnjim satima bilo govora upravo o tome, o gradovima i ljudima, na kojem su predstavljeni odgovori u sklopu ankete koja je nedavno provedena on line na kojoj su građani mogli dati svoje viđenje Poreča u budućnosti, kao i projekt parkleta, mjesta za pješake i šetače koje predstavlja više pogodnosti za ljude koji koriste ulicu. Jedan će takav dobiti i Poreč u sklopu projekta Living Streets.

-Gradovi imaju ključnu ulogu u postupcima ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama i svi se novi projekti koji uključuju razvoj gradova, moraju time voditi. Održiva urbana mobilnost ovime postaje jednom od ključnih tema održivih politika, kaže dr.sc. Gordana Lalić, direktorica gradske tvrtke Parenium d.o.o.

-Svjedočimo sve većem nestanku prostora za pješake, bicikliste i prirodu, te širenju prostora za automobile i beton. Želimo li se prilagoditi izazovima koji nam stižu, trebamo o tome ozbiljno voditi računa, a prostor grada planirati sukladno posljedicama takvih promjena, poručuje Petra Počanić iz udruge Zona.

Jučer je u Zagrebačkoj organizirana i druga radionica izrade terarija, odnosno vrta u staklenici, koju su održale stručnjakinje iz Instituta za poljoprivredu i turizam Mirela Uzelac i Barbara Sladonja, a građani su u prigodno postavljenim ležaljkama i prostorima za sjedenje imali prilike igrati karte, pročitati novine, sjesti i razgovarati. Za djecu je organizirana radionica Aloha – mentalna aritmetika u kojoj su djeca računala uz pomoć abakusa, žongliranje uz Gordana Gregurovića, radionica izrade rasvjetnih tijela koju su osmislili i vodili iz sekcije DiA Djeca i arhitektura Društva arhitekata Istre. Uz njih se pililo, rezalo, lijepilo i slagalo, a mali su sudionici spremno prionuli poslu i prezentirali svoje radove na izložbi na kraju dana. Dvodnevni program proletio je u trenu, a većina se okupljenih građana složila da  bi ih trebalo biti još.

Događanja u Zagrebačkoj je obišao i gradonačelnik Loris Peršurić. – Hvala svima na velikom odazivu i interesu. Razgovaralo se i promišljalo o tome kako «aktivirati» ulice, olakšati pristup pješacima i biciklistima i provesti programe koji podižu kvalitetu života naših građana i čine grad ugodnim mjestom za život i boravak na otvorenom, a ovo je lijepi korak naprijed. U kreiranje svega toga želimo uključiti i naše građane, zato su ovakvi događaju bitni, zaključuje Peršurić.

Žive ulice dio su Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost (BMU).

Većini se danas vjerojatno čini neizvedivo da Zagrebačka ulica u jednom Poreču bude pješačka zona. No, tako je bilo neizvedivo i prije 10-ak godina u Ljubljani, kada je gradonačelnik Janković zatvorio centar Ljubljane za automobile i dozvolio promet samo za javni i taxi prijevoz, te dostavu. Danas je centar Ljubljane zatvoren za promet i savršeno odgovara svima. Zanimljivo 🙂

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email