NEWS
VALFRESCO 10/23S

4. izdanje Festivala istarskog češnjaka na Trgu slobode u subotu 5. i nedjelju, 6. kolovoza 2023

Arhiva Festival istarskog češnjaka
31.07.2023. 14:04; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / 4. izdanje Festivala istarskog češnjaka na Trgu slobode u subotu 5. i nedjelju, 6. kolovoza 2023

U subotu 5. i nedjelju, 6. kolovoza 2023. na Trgu slobode u Poreču održati će se četvrto izdanje Festivala istarskog češnjaka. Organizatori su, kao i prijašnjih godina Udruga proizvođača istarskog češnjaka, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, Klaster za promociju proizvoda iz Istre i IQ oznaku Istarske razvojne agencije (IDA), te Grad Poreč-Parenzo.

Festival se otvara u subotu u 10 sati, kada će svoje proizvode na štandovima predstaviti sedam OPG-ova koji proizvode istarski češnjak (OPG Calabura iz Vižintina kod Oprtlja, OPG Križmanić iz Ježenja kod Pazina, OPG Dario Antonac iz Oprtlja, OPG Pamić Nefat iz Pazina, OPG Celić iz Krbuna kraj Pićna, OPG Sara Šimonović iz Vižinade i OPG Udovičić iz Rovinja).

Nakon otvaranja, u subotu u 11.00 sati dodijelit će se i oznaka IQ (Istrian Quality) za iznimnu kvalitetu češnjaka koju će dobiti 7 proizvođača za istarski crveni češnjak, istarski rozi češnjak i za istarski ljubičasti češnjak. Svi zainteresirani će na štandovima moći kupiti rešte pravog domaćeg istarskog češnjaka, ali i razne proizvode od češnjaka poput namaza od češnjaka, ukiseljene paske i umak od paski. Udruga će imati svoj info punkt na kojem će proizvođači davati savjete vezano za uzgoj, proizvodnju i čuvanje češnjaka, s obzirom da udruga ima velik broj upita mladih poljoprivrednika koji žele uzgajati češnjak, a od koji se neki i prvi put prezentiraju na manifestaciji. Informacije će se davati i na više jezika, budući i da upita iz inozemstva imaju puno, te očekuju dobar odaziv turista kojih je ovih dana Poreč pun.

Valja reći i kako su izlagači za porečki su festival posebno čuvali dio uroda, pa će tako zainteresirani moći kupiti pravi istarski češnjak. Prodavat će se samo u reštama, i to za cijenu od 10 eura za reštu (oko 1 kg).

Udruga proizvođača istarskog češnjaka počela s radom u veljači 2018., te broje više od dvadesetak članova, a sve više imaju upita za članstvo, posebice mladih poljoprivrednika koji bi se time željeli baviti.  Istarski proizvođači nude istarski crveni i rozi češnjak, a ovaj je potonji dosta tražen s obzirom da nije sklon bolestima i u dobrim uvjetima skladištenja može trajati i do godinu dana.

Festival traje subotu i nedjelju od 10 do 20 sati na Trgu slobode u Poreču.

Grad Poreč

 

Print Friendly, PDF & Email