NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Najava događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč za ovaj tjedan

POUP
28.10.2019. 14:31; ; Početna / Obavijesti / Najava događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč za ovaj tjedan

Kino 

srijeda, 30. 10. u 19.00
Glavu dole, ruke na leđa
redatelj: Stipe Majić Pipe
žanr: igrano-dokumentarni film
trajanje: 85 minuta

sadržaj: Dokumentarni film obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata s naglaskom na sam pad grada, predaju te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore. Uz iskaze branitelja prate se posljednji dani borbe sve do predaje uvjetovane ubijanjem civila. Detaljno se predočuje svakodnevni život zatvorenika u logoru – uz maltretiranje, batinanje, pljačkanje, ubijanje. Nakon izlaska iz logora, prati se suđenje te pokušaj integracije branitelja u normalan život.

Ulaz na projekciju je slobodan. 

četvrtak, 31. 10. i subota, 2. 11. u 18.00

Obitelj Addams – sinkronizirano
izvorno ime: The Addams Family
redatelj: Greg Tiernan, Conrad Vernon 
žanr: animirani
trajanje: 105 minuta 

sadržaj: Obitelj Addams jedna je od  najčudnijih, najneobičnijih i najstrašnijih obitelji svih vremena. Morticia Addams vrlo je odana mužu i djeci te je svojevrsno blijedo ljepilo koje drži obitelj na okupu. Zloban, ali dobar Gomez Addams strastveno je zaljubljen u svoju suprugu te se jako uzrujava oko problema koje najčešće sam zakuha. Njihova kći Wednesday Addams je sjajna, ali uvijek loše raspoložena tinedžerica sa specifičnim smisao za humor. Desetogodišnjak Pugsley Addams obožava upadati u probleme. Ujak Fester Addams veseljak je dobre naravi koji je neprekidno u sukobu sa zakonom. Obitelj Addams ulazi u sukob se Margaux Needler, lokalnom TV-zvijezdom koja se bavi uređivanjem domova te se pod svaku cijenu želi riješiti Addamsovih iz svojeg susjedstva. Nevolja nikada ne dolazi sama pa Addamsovima u goste dolazi bliža i šira obitelj, što dodatno šokira Margaux i lokalno stanovništvo.

četvrtak, 31. 10. i subota, 2. 11. u 20.00

Terminator: Mračna sudbina
izvorno ime: Terminator: Dark Fate
redatelj: Tim Miller 
žanr: akcija, avantura, znanstvena fantastika
uloge: Linda Hamilton, Mackenzie Davis, Edward Furlong, Arnold Schwarzenegger

sadržaj: Prošlo je 35 godina od prikazivanja prvog Terminatora, a prva dva filma bavila su se tjeskobom o strojevima iz budućnosti i njihovim prihvaćanjem u fantastičnom kontekstu. U novom nastavku gledamo legende iz prvog filma te se serijal vraća korijenima, ali ima i suvremenu senzibilnost temeljenu na kolektivnoj anksioznosti oko umjetne inteligencije.

  1. Porečdox, festival dokumentarnog filma

ponedjeljak, 4. 11. – subota, 9. 11. 

 

 

 

PONEDJELJAK,

4. 11. 2019.

19.00 otvorenje festivala, moderator: Đelo Hadžiselimović / foaje kina

 

20.00 film  MARADONA / DIEGO MARADONA

država: Velika Britanija

režija: Asif Kapadia

godina: 2019.

trajanje: 120 minuta

cijena ulaznice: 25 kn

Dana 5. srpnja 1984. godine Diego Maradona stigao je u Napulj za tada rekordan iznos, a u sljedećih sedam godina otvorio se pakao. Najslavniji nogometni genij svih vremena i najdisfunkcionalniji grad u Europi bili su savršeni jedno za drugo. Maradona je bio blagoslovljen na terenu, ali proklet izvan njega; ovaj karizmatični Argentinac vrlo je brzo odveo Napulj do njihovog prvog naslova prvaka. Snovi su bili ispunjeni. Ali postojala je i cijena… Diegu je bilo dopušteno da radi sve, dok god je na terenu izvodio čuda, ali kada je nestalo magije, on je postao zatočenikom grada. Treći film iza Oscarom i BAFTA-om nagrađene ekipe koja nam je donijela filmove „Senna“ i „Amy“ sačinjen je od više od pet stotina sati nikad dosad viđenih snimaka iz Maradonine osobne arhive, a koji je u cijelosti podržao i sam igrač.

Asif Kapadia rođen je 1972. godine. Britanski je filmaš indijskog podrijetla. Do danas je režirao nekoliko nagrađenih filmova, uključujući „Kradljivca ovaca“ 1997. godine, s kojim je osvojio drugu nagradu za fondaciju kratkih filmova u Cannesu; „Ratnika“ iz 2001. godine, koji je osvojio nagradu BAFTA za najbolji britanski film godine; i „Sennu“ iz 2010. godine, s kojim je osvojio nagradu publike za najbolji dokumentarni film na filmskom festivalu u Sundanceu. Dobitnik nagrade BAFTA, Asif Kapadia poznat je po vizualno upadljivim filmovima koji istražuju živote „autsajdera“ te likova koji žive u bezvremenskim, ekstremnim ili teškim situacijama ili okolišu.

22.00 SVEMIRKO / koncert

Svemirko je sve što ste od jednog pop-benda tražili. Savršeno uravnotežen spoj osjećaja, vještine i kvaliteta. U jednom trenutku emo-mačo, u drugom avangardan, a u trećem sasvim normalan – recept je koji njegove nastupe uživo čini nezaboravnima. Ova eklektična skupina predvođena Markom Vukovićem uz pomoć pratećeg sastava koji čine Antonio Bošnjak, Marin Tandara, Branimir Blažević i Bojan Bojko, nameće se kao jedna od najzanimljivijih pojava suvremene pop-glazbe Balkana. Koncerti su ipak Svemirkova aktualnost, a ova tzv. tagajoga skupina ostvarit će sve vaše niskotalasne i sintetizatorske snove.

Na krilima debitantskog albuma “Vanilija” Svemirko je u relativno kratko vrijeme pridobio izrazitu naklonost publike diljem zemalja koje nastanjuju Južni Slaveni, kao i odobravanje te pohvale od kritike. Upravo tamo gdje prvi završava, nastavlja drugi po redu studijski album “Tunguzija” i donosi fantastične melodije i aranžmane, neshvaćenu živopisnu poeziju i lude ritmove savršenih zvučnih aroma koje prožimaju nove hitove.

Od sjevera do juga, od zapada do istoka, odsviravši pozamašan broj koncerata unatrag nešto više od jedne godine, Svemirko opravdava povjerenje koje mu daje njegova publika, a za budućnost godine sprema nove koncerte i kako noćne tako i dnevne avanture. U svemirskom brodu na još uvijek neizmišljen pogon, ravno iz kozmosa na naš planet stiže ova skupina vračeva kako bi vas odvojila od vlastite svijesti. Svemirko vam daje tajne svemira na dlanu.

https://jasamsvemirko.bandcamp.com

https://www.facebook.com/svemirkosvemirko/

https://www.instagram.com/mismosvemirko/

 

 

 

 

 

 

UTORAK,

5. 11. 2019.

17.00  PROJEKCIJA RADOVA radionice stop-animacije Mala crvena točkica za djecu viših razreda osnovnih škola,  održane 4. i 5. studenog 2019.

18.00 off-program / film TI

produkcija: Santana Picco

režija: Santana Picco

direktor fotografije: Santana Picco

montaža slike: Santana Picco

2D i 3D animacija: Samuel Junus

kamera: Bruno Ranković, Santana Picco

montaža zvuka: Stephanie Prekali

glazba: Samuel Junus, Stephanie Prekali

sudjeluju: Queer umjetnički kolektiv “House Of Flamingo”

TI je dokumentarni film u kojem u obliku intervjua saznajemo i upoznajemo način razmišljanja pojedinaca iz relativnog mladog pokreta i medija zvanog drag queen.

Film također paralelno prikazuje i način rada, proces i djelovanje zagrebačkog queer umjetničkog kolektiva “House of Flamingo”.

 

18.30 otvorenje izložbe fotografija Denisa Butorca Homesick / Mala galerija POUP-a (izožba ostaje otvorena do 27. 10. 2018.; radno vrijeme galerije 12.00–14.00 i 18.00–22.00)

Izložba je nastala na razmeđi inscenacije i dokumentacije, kao odgovor na homofobnu krilaticu radite to u svoja četiri zida, po kojoj i sama serija nosi ime. Fotografije prikazuju svakodnevicu LGBTIQ+ osoba lišenu heteronormativne pretpostavke o tome kako izgledaju životi tih osoba te propituje samo značenje krilatice i njezine implikacije na njihove identitete.

Iz predgovora:

“…Prikazi svakodnevice i bliskosti koje nalazimo u kadrovima fotografija usporedive su s nebrojenim fotografijama heteroseksualnih parova na koje nailazimo posvuda, propitujući time i prohibitivnu konotaciju frazema radite to u svoja četiri zida, čije korištenje u govoru implicira da je čije ponašanje nepoćudno za oči javnosti. Tako se prostor kvazizazornog i nekonvencionalnog u ovome radu raskrinkava kao cenzurni prostor heteronormativne javnosti s kojim se jednoj manjinskoj skupini zatire autentičnost i legitimnost njihovih identiteta, stavljajući ih u izolirani prostor, dokidajući pravo na potpuno sebstvo u javnom prostoru. Umjetnički rad je iskaz tomu da svi prostori, neovisno o njihovoj namjeni, trebaju omogućiti autentično iskazivanje seksualnih i rodnih identiteta svih osoba, i da je ujedno i javni prostor taj u koji LGBTIQ+ osobe trebaju zaći i izboriti za sebe jer i on neminovno pripada njima.” (Leopold Rupnik)

Izložba je dio programa kojim ADU Galerija f8 predstavlja Ciklus diplomskih izložbi studenata Katedre za fotografiju na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a slijede diplomske izložbe Dee Botice u listopadu i Denisa Butorca u studenom.

 

Luka Pešun rođen je 25. 10. 1990. godine. Nakon studija modnog dizajna na TTF-u upisuje smjer Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti 2015. godine, koji završava 2019. Dobitnik je Rektorove nagrade za veliki znanstveni i umjetnički grupni rad na predstavi Agrippina, 2016. Sudjelovao je na grupnoj izložbi studenata Akademije dramske umjetnosti, Nova Imena 2016. i 2017. godine, U Procesu 2018. godine, 2016. izlagao je seriju naziva Dlaka na izložbi ISPIT u Galeriji SC-a. Diplomski rad naziva „Radite to u svoja četiri zida“ izlaže 2019. 

20.00 film   MC QUEEN

država: Velika Britanija

režija: Peter Ettedgui, Ian Bonhôte

godina: 2019. 

trajanje: 111 minuta

cijena ulaznice: 25 kn

McQueen je osobni pogled na izvanredan život, karijeru i umjetnost dizajnera Alexandera McQueena. Kroz ekskluzivne intervjue s njegovim najbližim prijateljima i obitelji, arhivski materijal, izuzetan vizualni sadržaj i glazbu, McQueen je autentična proslava i uzbudljiv portret nadahnutog modnog vizionara. Intimni intervjui jedan-na-jedan s obitelji, prijateljima i kolegama, snimke iz njegovih slavnih modnih revija i nekad izgubljeni videozapis o McQueenu, otkrivaju neusporediv kreativni talent koji je svojim revolucionarnim dizajnom odjeće i spektakularnim revijama izrazio svoje najmračnije fantazije i najveće ambicije. Mitovi i priče iz naroda Yoruba, Danteovog pakla i legende o Atlantidi, kao i osobne opsesije, povijest predaka, snovi i noćne more, strahovi i želje, upućuju na njegovu jedinstvenu umjetničku viziju.

 

Peter Ettedgui studirao je dramu na sveučilištu u Bristolu prije nego što je počeo raditi u britanskoj filmskoj i televizijskoj industriji. Nakon što je u početku radio kao voditelj i pomoćnik redatelja na brojnim pop-videima, Peter se preselio u umjetnički odjel, radeći kao asistent dizajnera Christophera Hobbsa ‘Gothic’ Kena Russella, a zatim u rezaonici kao pomoćnik urednika. Vratio se poslu isključivo za Kena Russella kao redateljev pomoćnik i glazbeni urednik za raznovrsnu paletu filmova i dokumentarnih filmova.

Ian Bonhôte je nagrađivani redatelj i producent. Karijera mu je donijela zasluge u reklamama, glazbenom spotu i kratkometražnom filmu, kao i u suosnivanju producentske kuće Pulse Films (pulsefilms.com) s kolegama producentima Thomasom Benskijem i Marisom Clifford. Pulse je tvrtka za upravljanje talentima i integrirana tvrtka za proizvodnju sadržaja koja stvara sadržaj na različitim platformama.

22.00 film LEAVING NEVERLAND / NAPUŠTAJUĆI NEVERLAND,

1. dio

država: Velika Britanija

režija: Dan Reed

godina: 2019. 

trajanje: 116 minuta

cijena ulaznice: BESPLATNO

 

Na vrhuncu slave Michael Jackson započeo je dugoročnu vezu s dvojicom dječaka u dobi od 7 i 10 godina. Sada u tridesetima, oni govore kako ih je Jackson spolno zlostavljao te kako su to nadišli godinama poslije. Kao jedna od najvećih svjetskih ikona, Michael Jackson bio je mnogo toga mnogima – pop-zvijezda, humanitarac, voljeni idol. Kada su se 1993. godine pojavile optužbe o Jacksonovu spolnom zlostavljanju dječaka, mnogi su teško mogli vjerovati da bi Kralj popa bio sposoban za nešto toliko strašno. U razdvojenim, ali paralelnim pričama u kojima se mnogo toga ponavlja, dva su se dječaka sprijateljila s Jacksonom koji ih je pozvao u svoj jedinstveni i čudesni svijet. Zavedeni pjevačevim bajkovitim životom i opčarani svojim odnosom s njim, obitelj nijednog od dječaka nije primijetila manipulaciju i zlostavljanje kojima ih je na kraju izložio. Kroz potresne razgovore sa sada odraslim muškarcima i njihovim obiteljima, Napuštajući Neverland prikaz je kontinuiranog zlostavljanja i prijevare, dokumentiranje moći zvjezdanog statusa koji je omogućio da se slavna osoba ubaci u živote zadivljene djece i njihovih roditelja.

Dan Reed rođen je u prosincu 1964. godine u Velikoj Britaniji. Redatelj je i producent, poznat po filmu The Valley (2000), Terror in Mumbai (2009) i Leaving Neverland (2019). 22. travnja 2019. Dan Reed izjavio je da je željeznička stanica Neverland dokazana planiranjem dozvola i zračnih snimaka te da nije postojala prije 1994. godine „što je zapravo izgrađeno 1993. godine prije odobrenja građevinske dozvole“. Izmanipulirao je zvučne zalogaje Harrisona Funka iz podcasta Michaela Jacksona kako bi podupro tu lažnu pripovijest. Kad ga je Harrison Funk ispravio, Dan je ostao nijem.

 

 

 

 

SRIJEDA,

6. 11. 2019.

18.00 off-program  film  NEMA PREDAJE

režija: Mladen Đaković, Ivan Tripar

trajanje 30 minuta

cijena ulaznice: BESPLATNO

Film govori o nevjerojatnom putu i iskušenjima na najčuvenijem svjetskom rallyju kroz priču porečkog vozača Daniela Šaškina.

 

18.30 film POLARNI SAN

država: Hrvatska

režija: Đuro Gavran

godina: 2018. 

trajanje: 53 minute

cijena ulaznice: 25 kn

Što čovjek mora napraviti kako bi ostvario svoj san?

Kako bi pronašao najbolji odgovor na to pitanje, Davor Rostuhar upustio se u veliki izazov, u veliko istraživanje koje ga je odvelo sve do samog kraja svijeta. Rostuhar je postao prvi Hrvat koji je pješice stigao od ruba Antarktike, do Južnog pola. Ekspedicija je trajala 47 dana, tijekom kojih je prešao 1163 km sam, bez dostave hrane, vukući svu opremu u saonicama teškim 135 kg te bez upotrebe vanjske energije (vjetra, pseće zaprege, motornih saonica i sl.).

Film „Polarni san“ spoj je intimnih audiovizualnih zapisa putovanja čovjeka koji na putu do ostvarenja svog sna zapravo putuje duboko u samoga sebe. Putem se autor slama, izlazi iz okvira onoga što je vjerovao da je maksimum njegovih mogućnosti, diže se i pada te naposljetku doživljava trijumf na način na koji nije mogao niti zamisliti.

Đuro Gavran (1982., Bjelovar) magistrirao je Filmsku i TV režiju (smjer Dokumentarni film) na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i Dizajn na Grafičkom fakultetu u Sveučilišta u Zagrebu. Radi prvenstveno kao redatelj i snimatelj dokumentarnih filmova. Jednako strastveno pristupa na edukativnim, promotivnim i eksperimentalnim filmovima. Vanjski je suradnik u dokumentarnom, dječjem i znanstvenom programu HRT-a. U posljednjih nekoliko godina realizirao je niz dokumentarnih filmova za djecu i odrasle te napravio preko stotinu kratkih formi za razne TV-emisije. Posljednji film 4,7 iz serijala o Probacijama osvojio je Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji na ZagrebDoxu 2016. godine. Član je HZSU-a i DHFR-a, osnivač je produkcijske kuće Pipser te živi i radi u Zagrebu.

 

19.30 film THE RAFT  /  SPLAV

država: Švedska, Danska, SAD, Njemačka

režija: Marcus Lindeen

godina: 2018. 

trajanje: 98 minuta

cijena ulaznice: 25 kn

Godine 1973. pet muškaraca i šest žena prešlo je Atlantik na splavu, u sklopu znanstvenog eksperimenta koji je proučavao sociologiju nasilja, agresije i seksualne privlačnosti u ljudskom ponašanju. Iako je projekt u tisku postao poznat kao „seks splav“, nitko nije očekivao ono što se na kraju dogodilo na tom tromjesečnom putovanju. Više od četrdeset godina kasnije preživjeli članovi ekspedicije Acali ponovo se okupljaju u filmskom studiju.

Marcus Lindeen umjetnik, pisac i redatelj. Studirao je režiju na dramskoj akademiji u Stockholmu i debitirao s kazališnom predstavom i dokumentarnim filmom Regretters o dvojici švedskih muškaraca koji dvaput mijenjaju spol. Predstava je prevedena na nekoliko jezika, a film je osvojio brojne nagrade. Među njima je prestižni Prix Europa za najbolji europski dokumentarni film u Berlinu 2010. Regretters je također dobio i nagradu Švedske akademije (Guldbagge) i Kristallen (švedski Emmy) za najbolji dokumentarni film u 2011. Osim što je obišao brojne festivale, film je prikazan i na MoMA-i u New Yorku te u Nacionalnom centru za suvremenu umjetnost u Moskvi.

 

22.00 film LEAVING NEVERLAND / NAPUŠTAJUĆI NEVERLAND,

2. dio

trajanje: 116 minuta

cijena ulaznice: BESPLATNO

 

 

 

 

ČETVRTAK,

7. 11. 2019.

17.00 off-program / film DOKUMENTARNI FILM O DRUŠTVU INVALIDA POREČ

zemlja: Hrvatska

režija: Sven Ryšlavy

trajanje 59 minuta

cijena ulaznice: BESPLATNO

 

18.00   film    NEBESKA TEMA

država: Srbija

redatelj: Mladen Matičević

godina: 2019.

trajanje: 108 minuta

 

Nebeska tema scenarista i redatelja Mladena Matičevića dugometražni je dokumentarni film s elementima igranog filma. U njemu sudjeluju najznačajniji autori prostora bivše Jugoslavije, koji su posebno za ovu priliku snimili (i u filmu izvode) nove verzije pjesama Vlade Divljana. Ovakav autorski pristup i veliki broj atraktivnih sudionika čini ovaj film jedinstvenim projektom kakav još nije viđen na našim prostorima. Film je po formi i narativnoj strukturi sličan svom glavnom junaku – istovremeno i dokument i bajka, i urban i emotivan i romantičan.

U filmu sudjeluju Darko Rundek, Momčilo Bajagić Bajaga, Svetozar Cvetković, Zdenko Kolar, Aleksandar Šandorov, Dušan Strajnić, Mladen Juričić Max, Srđan Gojković Gile, Dušan Kojić Koja, Srđan Šaper, Goranka Matić, Momčilo Moma Rajin, Emil Tedeschi, Dina Divljan, Stevan Divljan i Pavle Divljan, Ivana Šoljan, Bojana Vunturišević, Ida Prester, Svetlana Đolović, Siniša Škarica, Slobodan Konjović, Ana Đurić Konstrakta, Ana Radonjić Zoe Kida, Dubravka Marković, članovi bendova Minilinija, Ljetno Kino Big Band i Old Stars Band.“Nebeska tema snimana je na lokacijama u Beogradu, Zagrebu, Beču, Rovinju i Braču.

 

Mladen Matičević diplomirao je na FDU-u u Beogradu (Odsjek za film i TV režiju); režirao je više od 20 dokumentarnih filmova, kao i TV-seriju „Neki novi klinci” (2003.), te dva dugometražna igrana filma – „Jedan na jedan” (2002.), nagrađen kao najbolji srpski film te godine u izboru FIPRESCI Srbija, i „Zajedno” (2011.), nagrađen drugom nagradom za scenarij na Festivalu filmskog scenarija Vrnjačka Banja 2011.

 

19.30 film PAVAROTTI

država: SAD

redatelj: Ron Howard

godina: 2019.

trajanje: 120 minuta

cijena ulaznice: 25 kn

 

Filmski tim koji nam se predstavio hvaljenim dokumentarcem „The Beatles: Eight Days a Week“ donosi nam svoj novi dragulj – „Pavarotti“, fantastičan film koji diže zastor i pokazuje nam ikonu koja je operu približila ljudima diljem svijeta. Dobitnik prestižne nagrade Oscar, redatelj Ron Howard publiku stavlja izravno u prve redove u ovom prikazu glasa, čovjeka, legende. Luciano Pavarotti svoj je cijeli život dao glazbi, a svoj glas svijetu. Ovo pravo kinematografsko iskustvo prepuno je njegovih povijesnih izvedbi i intimnih intervjua, uključujući nikad prije viđene snimke i najmoderniju Dolby Atmos tehnologiju.

 

Ron Howard rođen je 1. ožujka 1954. u Duncanu u američkoj Oklahomi. Glumac je, redatelj, producent i dvostruki dobitnik Oscara. Odrastao je u obitelji glumaca Rancea Howarda i Jean F. Speegle Howard i ima nizozemsko, englesko, irsko, njemačko i indijansko podrijetlo. Howard je postao poznat po ulozi Winthropa Parooa, djeteta s problemom mucanja u filmskoj verziji „Glazbenika“, a filmsku je slavu stekao nastupom u tinejdžerskom filmu Georgea Lucasa „Američki grafiti“. Otada je snimio mnoge velike hitove, kao što su „Splash“, „Čahura“, „Apollo 13“ (nominiran za nekoliko Oscara), „Genijalni um,“ za koji je primio Oscara za režiju, i „Da Vincijev kod“, u kojem je surađivao sa starim suradnikom Tomom Hanksom. Howard je suvlasnik, zajedno s Brianom Grazerom, Imagine Entertainmenta – velike filmske i televizijske produkcijske kuće.

 

 

20.30  film  BURE BARETA

država: Hrvatska

redatelj: Robert Bubalo, Mario Vukadin, Renato Tonković

godina: 2019.

trajanje: 52 minute

cijena ulaznice: 25 kn

 

Glazbeni dokumentarac snimljen je za samo 80 minuta: Goran Bare zavaljen u stolici govori o djetinjstvu, odrastanju i zrelosti, o ljubavi, Trumpu i alergiji na ambroziju, o tome zašto mu je uvreda kad ga nazovu rokerom i o mnogočemu drugome o čemu je dosada šutio. I sve je to začinjeno žestokim, teškim bojama.

 

Robert Bubalo rođen je u Zagrebu 1969., radi kao urednik u Večernjem listu. Jedan je od osnivača i producent Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu. Režirao je dokumentarne filmove “Izgubljeno dugme”, “23 grama”, “2068.” i druge.

 

Mario Vukadin rođen je 1976. u Bugojnu. Filmskom se produkcijom bavi od 2002. godine kada osniva tvrtku Olimp produkcija. Producirao je dugometražne igrane filmove “Živi i mrtvi”, “Ostavljeni”, “Osmi povjerenik”, a zajedno s Bubalom i Tonkovićem režirao je dokumentarni film “Izgubljeno dugme”.

 

Renato Tonković rođen je 1972. u Pakracu. Filmskom se produkcijom bavi od 2007., direktor je One Sand production.Co sa sjedištem u Beču. Producent je kratkog igranog filma „Recikliranje“ i dokumentarnog filma „Od zrna do slike” te je jedan od redatelja dokumentarnog filma “Izgubljeno dugme”.

 

21.30 after Dox party GORAN VUGRINEC (HR) / stand-up komedija / caffe-bar Corner

 

 

 

 

PETAK,

8.11.2019.

 

17.50 off-program / film SINE MOJ

zemlja: Hrvatska

režija: Josip Pino Ružić

trajanje 43 minute

cijena ulaznice: BESPLATNO

 

18.30 off-program / film TAK KAK JE

zemlja: Hrvatska

režija: Arsen Oremović

trajanje 26 minuta

cijena ulaznice: BESPLATNO

 

19.00  OKRUGLI STOL / foaje kazališta

Svakodnevno se udruzi javljaju roditelji iz čitave Hrvatske, većinom su to očevi, ali javljaju se i majke, bake, djedovi, svi oni koji su pogođeni nemogućnošću viđanja vlastitog djeteta ili unuka.

Cilj udruge je promicanje ravnopravnog roditeljstva, zaštita prava djeteta na cjelovitu obitelj, bez obzira na to žive li roditelji zajedno ili ne. Želja je da društvo razumije i učinkovito rješava probleme koji ometaju ili sprječavaju ravnopravno roditeljstvo, želimo da djeca uživaju u svome pravu na oba roditelja, osiguranom Europskom konvencijom za ljudska prava, te da državne institucije počnu raditi za djecu, a ne protiv njih.

Gosti: Arsen Oremović, Dario Pulin

 

20.00  film  SEA OF SHADOWS  / MORE SJENA

država: SAD

redatelj: Richard Ladkani

godina: 2019.

trajanje: 105 minuta

cijena ulaznice: 25 kuna

 

Predstojeća katastrofa u jednom od najspektakularnijih okruženja na Zemlji pokreće spasilačku misiju drugačiju od bilo koje druge. More sjena novi je dokumentarni film s intenzitetom holivudskog trilera iz National Geographic Documentary Filmsa i dobitnik nagrade publike Sundance. Kada meksički karteli s narkoticima i kineski trgovci drogom udruže snage kako bi branili rijetku ribu totoabu u Cortezanskom moru, njihove smrtonosne metode prijete uništenju gotovo svog morskog života u regiji, uključujući i najugroženije vrste kitova na Zemlji i svinju vaquita.

 

„More sjena” prati tim posvećenih znanstvenika, visokotehnoloških konzervatora, istraživačkih novinara i hrabrih tajnih agenata, kao i meksičke mornarice, koji svoje živote stavljaju u opasnost kako bi spasili posljednje preostale vaquite i izveli začarani međunarodni sindikat zločina pred pravdu.

 

Richard Ladkani nagrađivani je austrijski redatelj i snimatelj. Većinu ranog iskustva stekao je u NYC-u, gdje je radio i živio više od šest godina prije nego što se preselio u München 2002. godine. Njegov dvostruki pristup redatelja i kinematografa dao je filmovima poseban rukopis, što mu je donijelo međunarodno priznanje.

 

22.00 after Dox party STEPHANIE PREKALI (HR) / DJ-set  / caffe-bar Corner

 

 

 

 

SUBOTA,

9. 11. 2019.

18.00 off-program / film PLUF

zemlja: Hrvatska

režija: Elvis Lenić

trajanje 17 minuta

cijena ulaznice: BESPLATNO

 

Priča o tradicionalnom prvomajskom natjecanju u plufizmu, disciplini u kojoj se vrednuje zvuk kamena bačenog u vodu, a održava se u Limskom kanalu na zapadnoj obali Istre. Film koji poručuje – budi lud da ne poludiš!

 

Elvis Lenić rođen je 1971. u Puli.

Diplomirao je strojarstvo na Tehničkom fakultetu u Rijeci, neko je vrijeme radio u brodogradilištu Uljanik, a sada predaje strojarsku grupu predmeta u Tehničkoj školi Pula. Stalni je filmski kritičar Glasa Istre, a povremeno piše za Hrvatski filmski ljetopis. Objavljivao je u kulturnom dvotjedniku Vijenac i filmskom časopisu Hollywood.

Filmografija: Meso (18 min, 2018.); Drug Ferlin (45 min, 2011.); Lov (39 min, 2007.); Teza (10 min, 2004.); Prašćina (20 min, 2002.); Cuki (10 min, 2001.)

 

18.30 off-program / film PROGRAM TVOG KOMPJUTERA

zemlja: Hrvatska

režija: Inesa Antić

trajanje 19 minuta

cijena ulaznice: BESPLATNO

 

Zanosni uzdasi pjevačice Marine Perazić iz benda Denis & Denis u hitu “Program tvog kompjutera” bili su presedan na glazbenoj sceni 80-ih. Tridesetipet godina kasnije kultna pjesma u kojoj uživaju slušatelji svih uzrasta ponovno baca u trans – ovaj put studente sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva i širu programersku zajednicu. Oni već na prve taktove legendarne pjesme kolektivno započinju nesvakidašnji performans nespojiv sa stereotipom sramežljivosti koji ih prati. Uz pomoć brojnih i rijeko emitiranih arhivskih materijala, intervjua s glazbenim stručnjacima i članovima skupine Denis & Denis film razotkriva čime je ovaj glazbeni hit zaslužio status neslužbene himne FER-a i računaraca, o čemu govori tekst pjesme, i najvažnije – zašto su odjednom svi programeri na plesnom podiju znojni i bez majica.

 

Inesa Antić magistrirala je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Bavi se komunikacijama i uredničkim poslovima u kulturi. Njezin prvi film „Posledice rada” (2017.) prikazan je na ZagrebDoxu 2018. godine. Video rad „Rosa” (2018.) bio je izložen u Galeriji Miroslav Kraljević u okviru izložbe „Susjedstvo: dokufikcijski storyboard”. „Program tvog kompjutera” (2019.) je njezin najnoviji rad. Članica je filmskog laboratorija Klubvizija.

 

19.00 film  PUTINS WITNESSES / PUTINOVI SVJEDOCI

država: Latvija, Švicarska, Češka

redatelj: Vitalij Manski

godina: 2019.

trajanje: 102 minute

cijena ulaznice: 25 kn

 

Vitalij Manski jedini je snimatelj koji je u stopu pratio Putina u usponu na vlast. Manski donosi priču o Putinovu usponu na vlast i položaju koji drži već gotovo dva desetljeća. Film pun nikad viđenog videomaterijala sa zatvorenih sastanaka, koje Putin baš i ne želi da vidite, njegovih osobnih razgovora s Manskim, kao i redateljskih inteligentnih komentara, dopunjavaju svjedočanstava brojnih ruskih političara poput Jeljcina ili Mihaila Gorbačova. Putinovi svjedoci dragocjen su prilog rasvjetljavanju mehanizama koji stoje iza Putinovog dolaska na vlast, njegovog naglog uspona i dva desetljeća duge vladavine, ali i iskaz osobnog žaljenja redatelja što je i sam sudjelovao u kreiranju te slike.

 

Vitalij Manski rođen je 1963. godine u Lavovu u Ukrajini. Preselio se u Rusiju, gdje je živio do raspada Sovjetskog Saveza, a danas boravi u Latviji. Osnivač je Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Artdocfest u Moskvi. Kao redatelj poznat je po nagrađivanim dugometražnim dokumentarnim filmovima „Rodbina” (2016.), „Ispod sunca” (2015.), „Cjevovod” (2013.) i „Domovina i smrt” (2011).

 

 

20.30  film  RBG

država: SAD

redateljice: Julie Cohen, Betsy West

godina: 2018.

trajanje: 98 minuta

cijena ulaznice: 25 kn

 

U svojoj 85. godini sudac Vrhovnog suda SAD-a Ruth Bader Ginsburg iza sebe je ostavila dugotrajno pravno naslijeđe i postala neočekivana ikona pop-kulture. No jedinstveno osobno putovanje njezinog uspona do najvišeg narodnog suda u velikoj je mjeri nepoznato javnosti, čak i nekim od njenih najvećih obožavatelja – sve do sada. RBG istražuje njezin život i karijeru.

 

Julie Cohen producentica je dokumentarnih filmova i televizijskih vijesti. Film je premijerno prikazan na Sundanceu 2018., a kazališno će ga objaviti Magnolia Pictures / Media Media i emitirati na CNN-u. Prije nego što je osnovala vlastitu produkcijsku kompaniju Better Than Fiction, Julie je bila producentica u Dateline NBC-u, gdje je bila nominirana za četiri nacionalne nagrade Emmy i osvojila nagradu za pojedinačni uspjeh za najboljeg producenta vijesti od American Women in Radio and Television (Gracie Award).

Julie je diplomirala magna cum laude na Sveučilištu Colgate i ima dva magistarska stupnja: jedan s Columbia Journalism School (1989.), gdje joj je dodijeljena nagrada John McHugh, glavna nagradu u radijskom programu, te drugi s Yale Law School (1997.), gdje je bila vitezova novinarka.

 

Betsy West je videonovinarka i filmašica s tri desetljeća iskustva u vijestima i dokumentarcima. West je bila izvršna producentica dokumentarnog i digitalnog projekta MAKERS (AOL & PBS, 2012.); dugometražnog dokumentarnog filma The Scale Lavender (2017.), te kratkog dokumentarnog filma Filmski rodni problem (Epix, 2016.) Uz supruga filmaša Orena Jacobyja a u Storyville Filmsima koproducirala je „Konstantinov mač” (prvi „Značajke pokretanja”, 2007.)

 

22.00 after Dox party UNDERTAKERS (HR) / live act  / caffe-bar Corner

 

 

 

Besplatna radionica stop-animacije za djecu

Little Red Dot i Istarska filmska komisija u okviru Porečdoxa 4. i 5. studenoga organiziraju i provode edukativni program za djecu – radionicu stop-animacije Mala crvena točkica za djecu viših razreda osnovne škole.

Voditelji:

Morana Ikić Komljenović, nezavisna stručnjakinja iz područja filmske i televizijske produkcije, medijske edukacije, razvoja i distribucije audiovizualnih djela;

Dražen Žerjav, snimatelj i montažer koji trenutno provodi edukativne programe u Kinoklubu Zagreb, Fade Inu i u sklopu aktivnosti Bacača sjenki (Froom! – Filmska radionica za djecu).

Program radionice:

prvi dan, 4. 11. 2019.

Upoznavanje grupe; analiza primjera stop-animacije; razgovor o dramaturgiji i pričanju priča.

Oluja mozgova i upoznavanje s kamerom / kompjutorom / snimačem zvuka.

Slaganje kostura priče. 

Podjela uloga.

Vježba snimanja.

 

drugi dan, 5. 11. 2019.

Izrada scenografije i likova, snimanje pojedinih kadrova i snimanje animacije.

Priprema za montažu.

Završna montaža i priprema za projekciju.

Radionica se provodi u okviru edukativnog programa Distribuiraj to! – Distribute this! o distribuciji i promociji dokumentarnog filma. Kroz niz radionica, projekcija, analiza slučaja i diskusija posjetitelje i polaznike očekuje jasan pregled realizacije dokumentarnog filma – od pripreme ideje, sadržajne i financijske nadogradnje do promocije i distribucije. „Publika može živjeti bez filma, ali film ne može živjeti bez publike” misao je vodilja ovog programa koji će zainteresiranima pružiti detaljan uvid u suvremene tendencije distribucije dokumentarnog filma (festivalska, digitalna, kino i televizijska distribucija, ali i alternativni kanali distribucije). Edukativni program prilagođen je osobama raznih razina znanja i iskustava, a namijenjen je redateljima, producentima, kulturnim djelatnicima u audiovizualnoj industriji, studentima raznih usmjerenja (od kulturalnih studija, ekonomije, pedagogije, pa do studija umjetničkih usmjerenja) te zainteresiranim pojedincima.

Program nastaje u organizaciji Little Red Dot iz Zagreba, a provodi se u partnerstvu s udrugom Filmaktiv iz Rijeke, Art-kinom, Taskovski films iz Londona i Fade In iz Zagreba. Potporu programu dali su Grad Rijeka, Istarska filmska komisija – Istria film comission, Hrvatski audiovizualni centar i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

 

Prijave i više informacija na adresi e-pošte: [email protected] ili putem telefona 052 887216.

Print Friendly, PDF & Email