NEWS

Zennaro traži da Peršurić hitno smjeni direktora komunalca: Grad je zatrpan smećem, a cijene odvoza su 3-4 puta više

1Foto487521
foto: iPress
29.06.2019. 12:53; Učitavanja: 932; Početna / Politika / Zennaro traži da Peršurić hitno smjeni direktora komunalca: Grad je zatrpan smećem, a cijene odvoza su 3-4 puta više

(iPress) Kipući ambijent Poreča proteklih dana s 35, pa i koji stupanj Celzijusa više, utjecao je i na 24. sjednicu Gradskog vijeća Poreča. Već i činjenica da je od 17 članova Vijeća sjednici bilo prisutno samo 13 vijećnika ukazuje da je u ohlađenoj Gradskoj vijećnici tijekom aktualnog sata i posebno tijekom rasprave o radu gradonačelnika od srpnja do prosinca prošle godine, bilo dosta vruće.

Nezavisni vijećnik Maurizio Zennaro i Goran Gašparac, vijećnik SDP–a, imali su glavnu ‘napadačku’ ulogu. Obojica su tražili odgovore po temi cijene, prikupljana i odvoza otpada.

Gašparac je postavljajući pitanje gradonačelniku Lorisu Peršuriću (IDS) naglasio da je cijena odvoza smeća 3 do 4 puta veća a da je odvoženje otpada ‘palo’ na samo 1 puta tjedno. Građanima se naplaćuje odvoz smeća kada oni i ne iznesu svoje kontejnere na javnu površinu, naglasivši da su porečke ulice tijekom večeri i noći zatrpane vrećama sa smećem koje se odlažu uz kontejnere. Svoj udio u onečišćenju Poreča imaju i galebovi koji u bačenim vrećama traže hranu, rekao je Gašparac zamjerivši gradonačelniku da je grad okupan cvijećem pretvorio u grad zatrpan smećem.

U ‘obranu’ sustava prikupljanja otpada i odvoženja ‘stao’ je direktor komunalnog porečkog poduzeća ‘Usluga’ Milan Laković koji je u opširnom tumačenju sustava naglasio je da ‘Usluga’ podijelila u mjesecu svibnju 11.476 spremnika od kojih građani koriste samo 68 posto. Laković je naglasio da ‘Usluga’ nema odgovornost za onečišćenje prirodnog okoliša, koje je sve intenzivnije, a koje Grad mora na svoj račun čistiti. No, to je tema o kojoj će se još raspravljati, rekao je Laković.

Neovisni vijećnik Maurizio Zennaro upitao je gradonačelnika Peršurića da li je provjerio, prije donošenja, da je cjenik zbrinjavanja otpada sukladan Zakonu, Uredbi i Odluci te da li su cijene takve da potiču korisnike da odvojeno odlažu komunalni i reciklirani otpad.

Zennaro je predložio gradonačelnku Peršuriću da sukladno svojim ovlastima hitno pokrene postupak razrješenja Milana Lakovića s mjesta direktora komunalnog poduzeća ‘Usluga’ naglasivši kao glavni razlog Lakovićevo ‘neodgovorno postupanje i neučinkovite primjene novog načina pružanja javne usluge prikupljanja otpada i posljedičnog dovođenja u opasnost zdravlje građana’.

U raspravi o izvješću i radu gradonačelnika Peršurića u drugoj polovini prošle godine najaktivniji su bili Gašparac i Zennaro. Primjedbe Gašparca su se odnosile na, po njegovom mišljenju, nepotrebnu prodaju gradske imovine koju kupuje krupni kapital a što će se, kako je rekao, pokazati dugoročno štetnim.

Zennaro je prigovorio gradonačelniku da nepotrebno ističe gradnju osnovne škole jer se na nju čekalo više od 12 godina, a Grad se, uz to, morao i zadužiti za tu investiciju.

Pri glasanju o izvještaju rada gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića 10 vijećnika iz redova IDS-a podiglo je ruku ‘za’, dva vijećnika su bila suzdržana a jedan je bio protiv.

(iPress)

Print Friendly, PDF & Email
DSG 2020 -S