NEWS
valfresco

Zelena Istra objavila priručnik za građane: Kako stvarati manje otpada?

KAKO STVARATI MANJE OTPADA_naslovnica_web
08.01.2019. 15:47; Učitavanja: 358; Početna / Lifestyle / Ekologija / Zelena Istra objavila priručnik za građane: Kako stvarati manje otpada?

Želite saznati kako stvarati manje otpada? Zanima vas zero waste ili nula otpada stil života? Pitate se kako smanjiti otpad u kupovini, kuhinji, kupaonici i garderobi? Želite sami napraviti prirodno sredstvo za čišćenje ili pastu za zube? Pročitajte novi priručnik Zelene Istre i inspirirajte se brojnim savjetima, receptima i zanimljivim informacijama.

Priručnik je nastao u sklopu projekta “Zeleni telefon- zaštitom okoliša do zaštite zdravlja- prioritet OTPAD” koji je financiran od strane Istarske županije u sklopu programa Plan za zdravlje Istarske županije.

Svakoga dana stvaramo velike količine otpada. Čim neki proizvod otpakiramo ili potrošimo, jednostavno ga bacimo, ne pitajući se što se događa s tim smećem. Do sada smo smatrali da s činom odbacivanja prestaje naša odgovornost. Stare se navike teško mijenjaju. Ali moraju. To nam nalaže zdrav razum, briga za zdravlje, civilizirano ponašanje i, na kraju, europska pravila koja smo prenijeli u svoje propise. Mnoge su europske zemlje po tom pitanju već daleko dogurale, odvojeno prikupljaju i recikliraju i do 80-90% svojeg otpada i tako troše manje resursa i manje zagađuju svoj okoliš. A gdje smo mi? Mi tek moramo početi mijenjati naviku bezbrižnog odbacivanja na smetlišta korisnog kućnog otpada koji se može reciklirati ili opasnog otpada koji zagađuje tlo, vodu i zrak. U ovu se važnu promjenu odnosa prema otpadu svi moraju uključiti. Promjena se može dogoditi samo ako ljudi shvate njenu nužnost i korist. U brošuri je naglasak stavljen na praktične savjete i prinicipe koncepta zero waste ili nula otpada  pokreta koji nam govori da je moguće drastično smanjiti proizvodnju otpada u kućanstvu  ukoliko slijedimo njegovih pet jednostavnih principa: 1. odbijanje onoga što nam ne treba, 2. reduciranje onoga što nam treba, 3. ponovna uporaba onoga što već posjedujemo, 4. recikliranje onoga što ne možemo ponovo koristiti i 5. kompostiranje svega ostalog.

Iako je  važno  sve što možemo učiniti na osobnoj razini da doprinesemo očuvanju okoliša, to nažalost nije dovoljno: bez promjene cijelog sustava i prelaska na cirkularnu ekonomiju teško da će doći do značajnije promjene. Idealno bi bilo da odluka o tome je li nešto štetno za okoliš uopće ne bude na potrošaču nego da je društvo organizirano na način da sve što proizvodimo i sve što možemo kupiti ima najmanji mogući štetan utjecaj na okoliš. Nažalost, još uvijek nismo ni blizu takvom društvu, ali ne trebamo se obeshrabriti i odustati, nego uz promjenu svojih životnih navika, možemo pokušati djelovati i na ljude oko sebe, na lokalnu i širu zajednicu.

KAKO STVARATI MANJE OTPADA- vodic za gradjane

Za Zelenu Istru,

Irena Burba

Print Friendly, PDF & Email