NEWS
valfresco

Višnjan: Masline, smokve i lješnjaci za bolji kruh

24.10.2006. 00:00; Učitavanja: 80; Početna / Novosti / Okolne općine / Višnjan: Masline, smokve i lješnjaci za bolji kruh
868GO160779.jpg

Čak 37 višnjanskih domaćica odlučilo se prekjučer predstaviti sumještanima svojim kruhom na izložbi natjecateljskog karaktera u kinodvorani, koju je tamošnja Turistička zajednica upriličila u povodu Dana kruha. Domaći kruh počeo je stizati već u poslijepodnevnim satima, a odaziv i posjetitelja i izlagača bio veći od očekivanog. Našlo se na stolovima i mladoga vina, bakalara i maslinova ulja, »da kruh bolje gre« brojnim kušačima koji su došli provesti ugodnu večer uz druženje, glazbu i dobru hranu. Atmosferu je upotpunila izložba proizvoda od brašna učenika osnovne škole i polaznika vrtića, njihovi likovni radovi i fotografije na zidovima te suho cvijeće i plodovi jeseni u košarama. Svečanost je pjesmom na tanko i debelo otvorila Dijana Banko s obitelji.

Najviše glasova okupljenih dobio je kruh s maslinama mladog Luke Kukurina iz Kufci. Ispekao ga je, kako smo kasnije doznali, uz pomoć djeda Ivana, agronoma po struci. Prvo mjesto donijelo im je i nagradu – besplatnu večeru za dvoje u restoranu »Borgonja«. Osim nagrađenim, koji su posjetitelji odmah razgrabili, djed i unuk predstavili su se i odlično dekoriranim kruhom od smokvi. Drugo je mjesto pripalo Anđeli Ravnjak iz Barata, dok je Marija Košeto iz Broskvari osvojila treće mjesto. Ostali su sudionici dobili zahvalnice.

Kuriozitet izložbe bila je Marietta Willeitner, vikendašica iz Münchena i djelatnica Oktoberfesta, koja je donijela, prema sudu mnogih, ukusni kruh od lješnjaka. Valja izdvojiti i pothvat Anite Radovan, koja je nedavno nabavila posebni mlin za pšenicu kako bi sama proizvodila brašno za svoj integralni kruh. Napomenula je da se tek uhodava te još mora naučiti o pripremi crnog kruha.

Dio kruha organizator je darovao novigradskom Domu umirovljenika.

M.Dodić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email