Pavle Kalinić: Zašto je pala Pliva

23.10.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Pavle Kalinić: Zašto je pala Pliva

Uspješne privatizacije na hrvatski način nezaustavljivo se nastavljaju, kako je to i uobičajeno zadnjih petnaestak godina. Imamo menadžere kakve nitko drugi u svijetu nema, barem ne na slobodi!

Sjećamo se niza uspješnih privatizacija, kao što su Hrvatske telekomunikacije, od kojih je ostalo samo veliko T i manjinski paket u Vladinim rukama, s tendencijom daljnjeg smanjenja. Ta tvrtka nije bila dovoljno dobra za hrvatsku državu, ali je bila izuzetno zanimljiva i prihvatljiva njemačkoj državi, koja je većinski vlasnik Deutsche Telekoma. Imali smo nekada i Nikolu Teslu, koji je uspješno privatiziran od strane Ericssona, koji mu je ujedno bio najljuća konkurencija na Dalekom istoku. Za sitne novce nestalo je konkurencije, ali i glavnine radnih mjesta u Hrvatskoj.

Većina hotela prodana je u bescjenje, dok su dojučerašnji teoretičari dohodovne privrede, sad s novom pločom, uporno ponavljali da od naših hotela nema ništa jer su to "socijalistički mastodonti". Unatoč hipoteci "socijalističkih mastodonata", najveći i najznačajniji hoteli promijenili su vlasnike, a nitko od "stranih" investitora nije sagradio niti jedan značajniji hotel, nego su ili kupovali stare ili ih nadograđivali i renovirali.

(pročitajte cijeli članak)

Više link: http://www.net.hr
Print Friendly, PDF & Email