NEWS

Velikim koncertom Jinxa završio 7. Poreč Dox

GO03478100
12.11.2017. 18:47; Učitavanja: 170; Početna / Lifestyle / Zabava / Velikim koncertom Jinxa završio 7. Poreč Dox

Projekcijom posljednjih dvaju filmova, “Liga džentlmena” Silvija Mirošničenka i “Tko bi rekao, Fantazije umreženog svijeta” Wernera Herzoga, a potom i ispred kina održanim koncertom fenomenalnih Jinxa, u subotu je završio ovogodišnji Međunarodni festival dokumentarnih filmova 7. Poreč Dox po odabiru Đele Hadžiselimovića.

Izvrstan program

Festival je ove godine privukao više publike nego ikad prije. Prikazano je desetak odličnih dokumentaraca u glavnom dijelu programa, dva u off-programu, otvorena je izložba fotografija Danka Stjepanovića, a u porečkom kinu gostovali su mnogobrojni autori filmova.

Na AfterDox partyima posjetitelji su uživali u glazbi i stand-up komediji, pa je svatko u sedam dana programa pronašao nešto za sebe.

Zadnjeg dana, prije nego se publika bacila na ples, u 18 sati pogledala je “Ligu džentlmena”. Bio je to dokumentarac koji donosi nenapisanu povijest hrvatskog filma. Skupina intelektualaca okupljenih oko filmskog kritičara Vladimira Vukovića, svojevrsnog kulturnog gurua 60-tih godina, kasnije će snimiti neke od važnijih naslova domaće kinematografije. Informacije o filmskoj i kulturnoj sceni koje nam inače nisu toliko dostupne, režiser Silvio Mirošničenko uobličio je u izvrstan film kojeg je vrijedilo pogledati. Nakon toga, u 19.30 sati na rasporedu je bio i dokumentarac njemačkog velikana Wernera Herzoga “Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta”.

U tom filmu režiser Herzog istraživao je virtualni krajolik od njegovog nastanka do danas, a kroz provokativne razgovore s primjerice Elonom Muskom, otkrio koliko je digitalizacija promijenila cjelokupno funkcioniranje svijeta, od poslovanja i obrazovanja do naših privatnih odnosa. Nakon gotovo dvosatne pauze, na velikoj bini podignutoj na stepeništu ulaska u porečko kino, održan je i besplatni koncert, a zasvirali su fenomenalni Jinxi.

“Na čemu si ti”, “Smijem se”, “Tamo gdje je sve po mom”, a potom i “Da smo se voljeli manje”, “Ljeto”, “Ako si rođen u pogrešno vrijeme”… rasplesali su i raspjevali sve okupljene.

Fenomenalna atmosfera

Nažalost, kako to već i biva u Poreču, a to se moglo čuti i od nekolicine okupljenih kojih je bilo svega stotinjak, šteta je da mnogi Porečani kad dođu hladniji dani uopće ne izlaze iz svojih toplih domova, a onda svugdje kukaju kako u gradu i nema događanja koji bi ih izmamili vani. Na njihovu žalost, a na radost pristiglih na koncert, treba napomenuti da je unatoč tome atmosfera bila fenomenalna.

Jinxi su u svom gotovo dvosatnome nastupu redali sve svoje dobro poznate skladbe. Animirali su sve prisutne, a kako se približavao kraj njihova nastupa, sve se više plesalo i pjevalo. “Bye bye baby bye”, “Na zub su me uzeli mama” i još jedan bis za sam kraj, i tako je završila ovogodišnja filmska veselica. Oni najžešći su u jedan sat ujutro otišli i na after Dox party Funky disorder u caffe bar Corner, te tamo nastavili plesati i prepričavati viđeno uz “Dj, Osobna” do ranojutarnjih sati.

(Napisao i snimio Ivan GRGAT, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
DSG 2020 -S