NEWS

U tijeku arheološka istraživanja u podmorju porečke Peškere

1 (59)
27.09.2019. 21:01; Učitavanja: 291; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U tijeku arheološka istraživanja u podmorju porečke Peškere

Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino, u suradnji s Arheološkim muzejem Istre te Centrom Camille Jullian iz Francuske koji kao laboratorij povijesti i arheologije provodi arheološka i antička istraživanja diljem Sredozemlja i Sjeverne Afrike, ovih dana provodi arheološka istraživanja u podmorju porečke Peškere.

Kako je napomenuo kustos Zavičajnog muzeja Gaetano Benčić, ovo je nastavak plodne međunarodne suradnje koja traje već dvadesetak godina. Nakon ranije provođenih istraživanja na Porto Bussoli i Loronu, po prvi se put podvodna arheološka istraživanja provode u samom gradu.

– Zagonetnost porporele na tom području nam je posebno zanimljiva. Istraživanjima želimo dokučiti kako je funkcionirala porečka gradska luka kroz antička i srednjovjekovna doba. Znamo da je južni dio poluotoka bio puno aktivniji u tom smislu, stoga će nam ovo istraživanje sjevernog dijela sigurno puno toga otkriti, rekao je Benčić.

Istraživanje se provodi u dva dijela – nakon prvotnog sondiranja terena slijedi skeniranje, kojim će se dobiti oblik porporele pod vodom. Želja je dobivene rezultate predstaviti široj javnosti kroz info ploče na šetalištu Lungomare.

Francusku ekipu koju predvodi Marie Brigitte Carre obišla je danas i zamjenica porečkog gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
DSG 2020 -S