NEWS
valfresco

U Pazinu održana prezentacija novoosmišljenog turističko – gastronomskog doživljaja „OD FARME DO STOLA“

Slika br1
15.10.2019. 19:37; Učitavanja: 212; Početna / Gospodarstvo / U Pazinu održana prezentacija novoosmišljenog turističko – gastronomskog doživljaja „OD FARME DO STOLA“

U utorak, 15. listopada 2019. godine, u Edukacijsko gastronomskom centru Istre – Pazin, održala se prezentacija novoosmišljenog turističko – gastronomskog doživljaja pod nazivom „OD FARME DO STOLA“ u sklopu europskog projekta MEDFEST te svečano je započeo jesenski ciklus edukacijsko – kuharskih radionica u didaktičkoj kuhinji centra.

Turističko – gastronomski doživljaj “OD FARME DO STOLA”, AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. je osmislila u sklopu EU projekta MEDFEST, koji ima za cilj predstaviti istarsku prirodnu,  kulturnu  i  kulinarsku  baštinu  ispričanu  kroz  gastronomsku  valorizaciju  autohtonih pasmina.  Projekt  MEDFEST u  samoj  je završnici  provedbe te prezentacijom  novoosmišljenog turističko gastronomskog paketa želi se podići svijest o održivim turističkim proizvodima koji čine temelj i budućnost turizma na području Istre ali i Mediterana. Održana je prezentacija za turističke vodiče s područja Istarske županije koji su potom imali priliku biti dijelom kuharske radionice kuhara Jeffrey Vella-e, kojemu je glavna misija korištenje lokalnih namirnica u gastronomiji te time zaokružiti svoj doživljaj. U sklopu prezentacije, svečano je započeo jesenski ciklus raznovrsnih edukacijsko – kuharskih radionica koje će se odvijati u didaktičkoj kuhinji centra.

Projekt MEDFEST – Kulinarski doživljaji Mediterana: stvaranje održivih turističkih destinacija, europski je projekt sufinanciran iz Programa transnacionalne suradnje Interreg Mediteran 2014.- AZRRI d.o.o. hrvatski je partner na projektu koji se provodi u suradnji s vodećim partnerom iz Slovenije te zajedno s ostalim partnerima iz Italije, Francuske, Španjolske, Portugala, Grčke i Cipra. Vrijeme trajanja projekta je 36 mjeseci.

Cilj projekta MEDFEST je poboljšanje kvalitete života ljudi u ruralnim područjima koristeći bogato kulinarsko naslijeđe Mediterana, koje je prepoznato i uvršteno na UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne baštine. U sklopu projekta kreirani su alati i instrumenti temeljem kojih je pojedini projektni partner osmislio inovativne održive gastronomske doživljaje, kako bi se omogućila diverzifikacija ponude turističkog sektora te upotpunila i produžila turistička ponuda u ruralnim priobalnim krajevima na Mediteranu.

Aktivnosti projekta podijeljene su u dvije faze. U prvoj fazi provela se studija temeljem koje se razvila strategija uključivanja gastronomske tradicije u razvoj novih održivih turističkih paketa. U drugoj fazi provedeno je testiranje osmišljenog turističko – gastronomskog doživljaja „OD FARME DO STOLA“ s glavnim ciljem provjere teorijskog uporišta dobivene strategije, metodom testiranja u   lokalnom/regionalnom   kontekstu.   Dobivenim   rezultatima   testiranja   pojedinog   doživljaja, dovršena je strategija planiranja održivih kulinarskih iskustava koja će biti diseminirana u cilju inkorporacije u lokalne i regionalne strategije razvoja turizma.

Print Friendly, PDF & Email