NEWS

Tjedni pregled događanja u organizaciji POUP-a

poup-logo-v
06.08.2019. 11:01; Učitavanja: 86; Početna / Obavijesti / Tjedni pregled događanja u organizaciji POUP-a

Glazbeno-scenska djelatnost 

srijeda, 7. 8. u 21.00 Jazz u lapidariju

  • Atanasovski-Majstorović duo
  • Zoran Majstorović / gitara, oud
  • Vasko Atanasovski / saksofon, flauta

lapidarij Zavičajnog muzeja Poreštine

Izvrstan hrvatsko-makedonski duo povest će posjetitelje 24. Jazza u lapidariju na putovanje kroz world music, uz saksofon i flautu te gitaru i arapsku lutnju (oud).

Ulaz je slobodan.

petak, 9. 8. u 21.00

  1. Koncerti u Eufrazijani

Zagrebački kvartet

  • Martin Krpan, Davor Philips / violine
  • Hrvoje Philips / viola
  • Martin Jordan / violončelo

Eufrazijeva bazilika

Zagrebački kvartet, prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste osnovan na hrvatskoj glazbenoj sceni, u Eufrazijani će proslaviti svoju 100. obljetnicu postojanja. Za Poreč Zagrebački kvartet priprema repertoar L. van Beethovena i M. Ravela.

Koncerti su dostupni uz kupnju ulaznice po cijeni od 50 kuna na ulazu u Eufrazijevu baziliku jedan sat prije početka koncerta. Moguće je ulaznice i rezervirati ili kupiti internetskim putem na [email protected]. Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina ulaz je besplatan.

 

Kino

četvrtak, 8. 8., petak, 9. 8. 2019. i subota, 10. 8. u 19.00

Angry birds film 2 – sinkronizirano
izvorno ime: The Angry Birds Movie 2
redatelj: Thurop Van Orman 
žanr: animirani
uloge: Luka Bulić, Tarik Filipović, Rene Bitorajac, Goran Navojec
trajanje: 97 minuta 

sadržaj: Najdraži neprijatelji, ljute ptice i zelene svinje, vraćaju se u nastavku animiranog hita iz 2016. godine. Ovoga puta neprijateljstvo između njih mijenja se iz temelja pod utjecajem novih okolnosti. S pojavom nove prijetnje koja dovodi u opasnost i ptice i svinje, poznati likovi moraju oformiti svima neugodan savez. Crveni, Žuti, Bomba i Veli Orao regrutiraju Sonju, sestru Žutog, i formiraju savez sa svinjama Leonardom, njegovom pomoćnicom Nives i svinjom-hakerom Gojkom kako bi uspostavili krhko primirje i formirali nevjerojatni supertim koji će spasiti njihove domove.

 

četvrtak, 8. 8., petak, 9. 8. i subota, 10. 8. u 21.00

General – kategorija 12
izvorno ime: General
redatelj: Antun Vrdoljak 
žanr: biografija, povijesna drama
uloge: Goran Višnjić, Mustafa Nadarević, Goran Navojec, Borko Perić, Tarik Filipović, Ivo Gregurević, Rene Bitorajac, Nataša Janjić, Armand Assante, Jasmin Lord

trajanje: 163 minute

sadržaj: Svjetski su mediji 8. prosinca 2005. izvijestili kako je uhićen optuženik za ratne zločine, hrvatski general Ante Gotovina. U Pakoštanima je živio do svoje 17. godine, a onda je jednog dana odlučio otići u svijet. Napustio je dom i, ukrcavši se na brod, otplovio u nepoznato. Pridružio se Legiji stranaca i ondje niz godina sudjelovao u francuskim vojnim operacijama, gdje je bio i ranjen. Kad je počeo rat u Hrvatskoj, Gotovina se 1991. vratio u domovinu. Bio je jedan od najistaknutijih zapovjednika u Domovinskom ratu. Zbog vojnog iskustva i sposobnosti Gotovina je vrlo brzo napredovao u hijerarhiji i na kraju dobio čin generala, poslije čega je zapovijedao vojnom operacijom Oluja. Umirovljen je 2000., a u Haagu je proveo sedam godina i na koncu je službeno proglašen nevinim.

Osim na blagajni Učilišta, ulaznice je moguće rezervirati i kupiti internetskim putem na [email protected].

 

Likovna djelatnost

U Maloj galeriji otvorena je samostalna izložba slika Matije Bajca Organizirani kaos.

Narodni trg 1
trajanje izložbe: do 24. 8. 2019.
radno vrijeme galerije: svakim danom 17.00 – 22.00, osim nedjeljom i blagdanima.

Magistar likovne pedagogije Čakovčanin Matija Bajc po prvi se puta predstavlja porečkoj likovnoj publici samostalnom izložbom Organised chaos / Organizirani kaos. Izlaže se dvanaest radova, akrila na ljepenci, drvu i platnu, i njegov diplomski rad Instalacija iz 2016. godine. Okosnicu radova čine geometrijski motivi, a nadahnuće u stvaralaštvu i nizozemski slikar Piet Mondrian.

 U galeriji Zuccato otvorena je izložba Grupe OHO.

Decumanus 34
trajanje izložbe: do 18. 8. 2019.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 22.00

izlažu: Marko Pogačnik, Iztok Geister Plamen, Marjan Ciglič, Milenko Matanović, Andraž Šalamun, Tomaž Šalamun, Naško Križnar, David Nez, Matjaž Hanžek, Vojin Kovač Chubby, Aleš Kermauner, Franci Zagoričnik, Niko Lehrman

OHO je svjetski poznata konceptualna neoavangardna grupa koja je bila aktivna u raznim fazama od 1962. do 1971. godine. Rad grupe OHO bio je povezan s filozofijom reizma, zatim arte poverom, umjetnosti tijela, performansom, eksperimentalnim filmom, lend artom, intervencijama u prirodi, a potom i transcedentalnim konceptualizmom.

Izložba se održava sklopu projekta „Umjetnik na odmoru 2019. / Valamar“ koji organiziraju Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac u suradnji s tvrtkom Valamar Riviera d.d. i Pučkim otvorenim učilištem Poreč.

Izloženi radovi su iz Kolekcije Marinko Sudac. 

U Istarskoj sabornici otvoren je 59. Annale: Da nam živi, živi rat.

trajanje izložbe: do 15. 9. 2019.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 17.00 – 22.00, osim nedjeljom i blagdanima

Porečki Annale najstarija je hrvatska skupna likovna izložba suvremene umjetnosti koja se neprekidno održava od 1961. godine. Annale prikazuje stanje suvremene likovne umjetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni te je tematskog karaktera.

Ovogodišnji izbornik, Siniša Labrović, 59. porečki Annale zamislio je kao slavlje života u ratu u svim njegovim vremenskim izvedenicama. Kako se sjećamo života u Jugoslaviji, objašnjava Labrović, niti Jugoslavija nije bila imuna na militarizam i glorifikaciju rata. U Jugoslaviji se slavio Drugi svjetski rat, a život je organiziran kao postratno stanje. Zatim su uslijedili ratovi od 1991. do 1999., u kojima su sudjelovale sve jugoslavenske federalne sastavnice, osim Makedonije. Nakon toga svi opet živimo u postratnom stanju, a radi li se, u stvari, o predratnom stanju, to ćemo tek vidjeti. Može se i reći da kod nas vrijedi da je politika nastavak rata drugim sredstvima.

na izložbi izlažu: Aernout Mik, Baran Çağinli, Zev Asher, Andreja Kulunčić, Antun Maračić, Pavo Urban, Ivan Faktor, Armina Pilav i Ana Dana Beroš, Lana Čmajčanin i Igor Grubić, Ibro Hasanović, Adela Jušić, Driton Hajredini, Alban Muja, Dejan Kaludjerović, ŠKART: Đorđe Balmazović i Dragan Protić + Žene u crnom + Saša, Marko Marković, Hrvoje Polan, Slaven Tolj, Nermin Duraković.

Print Friendly, PDF & Email