NEWS

Tjedne obavijesti iz POU Poreč

poup-logo-v
26.08.2019. 14:49; Učitavanja: 135; Početna / Obavijesti / Tjedne obavijesti iz POU Poreč

Glazbeno-scenska djelatnost 

  1. Street art Poreč

Još dva dana porečkog festivala ulične umjetnosti donose poetske, plesno-akrobatske, glazbene i vizualne performanse.

U ponedjeljak, 28. kolovoza Matko Abramić izvodit će poetski performans Reci mi riječ i reciklirat ću ti pjesmu, dok Stephanie Prekali priprema Brčkanje, slušaonicu glazbe uz more u zalazak sunca u porečkoj uvali Peškera. Ulice grada rasplesat će The Dixies, domaći sastav koji izvodi dixieland i swing, počevši od Parka Olge Ban, preko cijelog grada, sve do posljednje postaje – Roxy Artičoka. UZ The Dixies će se i obilježiti zatvaranje umjetničkog utočišta Street arta Roxy Artičoka uz poetski performans Matka Abramića Reci mi riječ i reciklirat ću ti pjesmu, multisenzorni vizualno-auditivni performans Alexa Brajkovića Disperzije te izložbu plakata Jazz 2019.

Od 18 sati izvođačica plesa na svili Nikolina Komljenović na gradskom će kupalištu Naftaplin započeti radionicu plesa u zraku, odnosno akrobacija na svili, kojoj se mogu pridružiti svi zainteresirani. Radionica će se održavati i u utorak, 27. kolovoza od 11 do 14 sati, a Nikolina Komljenović u suradnji sa Ksenijom Ladić u utorak u 20 sati priprema i performans tijela u zraku Zvuk slike u Parku Olge Ban. Festival navečer u lapidariju zaključuje svestrani glazbenik The Gentleman.

Ulaz je na sve događaje slobodan, a od njih izdvajamo: 

ponedjeljak, 28. 8. u 21.00

The Dixies koncert
Roxy Artičok

utorak, 27. 8. u 21.00

The Gentleman- koncert
lapidarij muzeja
zatvaranje festivala 

srijeda, 28. 8. u 21.00

  1. Jazz u lapidariju
  • Klaus Paier & Asja Valčić
  • Klaus Paier, harmonika
  • Asja Valčić, violončelo

lapidarij Zavičajnog muzeja Poreštine

Izvrstan duo hrvatske violončelistice Asje Valčić i austrijskog harmonikaša Klausa Paiera zatvorit će ovogodišnju bogatu i uspješnu sezonu 24. Jazza u lapidariju.

Ulaz je slobodan.

 

petak, 30. 8. u 21.00

  1. Koncerti u Eufrazijani

Mediterranean Chamber Trio

  • Helga Pisapia, klavir
  • Katja Markotić, mezzosopran
  • Tullio Zorzet, violončelo

Pretposljednju izvedbu u okviru 58. Koncerata u Eufrazijani priprema trio poznate koncertne pjevačice Katje Markotić, talijanske pijanistice Helge Pisapije te talijanskog violončelista Tullija Zorzeta. Raznolik program skladbi sadrži djela G. Martuccija, J. Brahmsa, R. Schumanna, C. Francka, J. Masseneta, S. Rachmaninofa i drugih.

Ulaznice u iznosu od 50 kuna dostupne su na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta od 19 sati. Moguće ih je rezervirati i kupiti internetskim putem na [email protected]

Likovna djelatnost

četvrtak, 29. 8. u 20.00

The Life of Forms / Život oblika
samostalna izložba skulptura Alena Ožbolta
galerija Zuccato, Decumanus 34

trajanje izložbe: do 28. 9. 2019.

radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 17.00 – 21.00, osim nedjeljom i blagdanima.

Kipar, scenograf i dizajner jedan je od najaktivnijih slovenskih umjetnika. Realizirao je brojne i raznovrsne umjetničke projekte i izložbe kod kuće i u inozemstvu. Za samostalnu izložbu Rub, Igra suza, Dvoje, Još 2003. primio je najprestižniju slovensku državnu nagradu za umjetnički rad, Prešernovu nagradu. 2002. prima najviše priznanje za umjetnički rad koje dodjeljuje Sveučilište u Ljubljani, nagradu „Priznanje značajnih umjetničkih radova“.

 

U Istarskoj sabornici otvoren je 59. Annale: Da nam živi, živi rat.

trajanje izložbe: do 15. 9. 2019.

radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 17.00 – 22.00, osim nedjeljom i blagdanima

Porečki Annale najstarija je hrvatska skupna likovna izložba suvremene umjetnosti koja se neprekidno održava od 1961. godine. Annale prikazuje stanje suvremene likovne umjetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni te je tematskog karaktera.

Ovogodišnji izbornik, Siniša Labrović, 59. porečki Annale zamislio je kao slavlje života u ratu u svim njegovim vremenskim izvedenicama. Kako se sjećamo života u Jugoslaviji, objašnjava Labrović, niti Jugoslavija nije bila imuna na militarizam i glorifikaciju rata. U Jugoslaviji se slavio Drugi svjetski rat, a život je organiziran kao postratno stanje. Zatim su uslijedili ratovi od 1991. do 1999., u kojima su sudjelovale sve jugoslavenske federalne sastavnice, osim Makedonije. Nakon toga svi opet živimo u postratnom stanju, a radi li se, u stvari, o predratnom stanju, to ćemo tek vidjeti. Može se i reći da kod nas vrijedi da je politika nastavak rata drugim sredstvima.

na izložbi izlažu: Aernout Mik, Baran Çağinli, Zev Asher, Andreja Kulunčić, Antun Maračić, Pavo Urban, Ivan Faktor, Armina Pilav i Ana Dana Beroš, Lana Čmajčanin i Igor Grubić, Ibro Hasanović, Adela Jušić, Driton Hajredini, Alban Muja, Dejan Kaludjerović, ŠKART: Đorđe Balmazović i Dragan Protić + Žene u crnom + Saša, Marko Marković, Hrvoje Polan, Slaven Tolj, Nermin Duraković.

Posjet svim izložbama je besplatan.

Kino 

četvrtak, 29. 8., petak, 30. 8. i subota, 31. 8. u 19.00

Veliko putovanje – sinkronizirano
izvorno ime: Big Trip
redatelj: Natalia Lopato 
žanr: animirani
uloge: Vedran Mlikota, Luka Petrušić, Edvin Liverić, Dušan Bućan, Mile Kekin, Enes Vejzović
trajanje filma: 90 minuta 

sadržaj filma: Nevjerojatna priča počinje kada roda zabunom dostavi bebu pandu na pogrešnu adresu, odnosno zamijeni adresu obitelji pandi s obitelji medvjeda. I tada medo koji sve u životu radi na ispravan način, odluči organizirati ekspediciju kako bi bebu dostavio njezinoj pravoj obitelji. Njegov se neumorni susjed uputi s njim kako bi mu radio društvo na toj avanturi. Na putu susreću brbljavog pelikana, strašljivog vuka, romantičnog tigra te se suočavaju s puno izazova i kušnji. 

četvrtak, 29. 8., petak, 30. 8. i subota, 31. 8. u 21.00

Pad anđela
izvorno ime: Angel Has Fallen
redatelj: Ric Roman Waugh
žanr: akcija
uloge: Gerard Butler, Morgan Freeman, Jada Pinkett Smith

sadržaj filma: U ovom je nastavku agentu Banningu namješten pokušaj atentata na predsjednika. Iz ove situacije mora izvući vlastitu agenciju i FBI dok pokušava otkriti stvarnu prijetnju.

Osim na blagajni Učilišta, ulaznice je moguće rezervirati i kupiti internetskim putem na [email protected].

Obrazovna djelatnost

Pučko otvoreno učilište Poreč objavljuje upise u pripremni tečaj učenika prvih i drugih razreda osnovne škole za upise u glazbenu školu. U pripremni glazbeni razred upisuju se djeca uzrasta od 7 do 9 godina.

Cilj ovog tečaja je pobuditi interes za glazbu kod djeteta, razvijati želju za uključivanjem u glazbene aktivnosti, pjevanje, sviranje i slušanje glazbe, obogatiti emocionalni doživljaj glazbe, njegovati i kultivirati glasovne mogućnosti i težiti za intonativno čistim pjevanjem uz pravilno disanje i jasno izgovaranje teksta, razvijati glazbeni sluh i pamćenje.

Polaznici će imati priliku pokazati svoje potencijale i svatko će dobiti prave smjernice za daljnji razvoj. Bit će im omogućeno upoznavanje sa svim instrumentima te organiziran posjet koncertima u Umjetničkoj školi Poreč.

Program pripremnih razreda vodi Marijana Gulić, po zanimanju profesor glazbene kulture s  višegodišnjim iskustvom rada u osnovnoj školi. Svoje fakultetsko obrazovanje obogaćuje praćenjem redovitih stručnih seminara, praćenjem stručne literature i istraživanjem Orffovog instrumentarija. U svom radu s najmlađima pokazuje izrazitu kreativnost i motivaciju te djeca kroz igru uče ritam, tempo, dinamiku, pjevaju uz pokret, sviraju ritamsku i melodijsku pratnju na šuškalicama, bubnjevima, trokutićima, ksilofonima i metalofonima te aktivno slušaju visokoumjetničku glazbu prateći njezin tijek pokretima tijela ili instrumentima.

Ukoliko želite djetetu omogućiti glazbenu naobrazbu, no nemate predznanje o sposobnostima i željama svog djeteta, javite nam se!

Upisi traju do 10. rujna, dok nastava započinje 16. rujna i održava se dvaput tjedno po 45 minuta.

Više informacije o upisima možete dobiti putem e-pošte  [email protected] ili na broju telefona: 052 887 216.

 

Draga djeco, ako imate 6 godina, predškolarci ste i želite pjevati, svirati, plesati, crtati i rasti uz glazbu, upišite se u glazbeni vrtić.

Glazbeni vrtić traje jednu školsku godinu. Nastava se održava dva puta tjedno i traje 45 minuta. Djeca uče pjesmice, koriste ritmičke instrumente i melodijske udaraljke koji obogaćuju glazbeno iskustvo i djeluju na razvoj fine motorike, glazbene memorije, sluha, ritma… uz igru i priču kao osnovna motivacijska sredstva.

Program glazbenog vrtića obuhvaća slušanje klasične glazbe uz prethodno pojašnjenje, što razvija djetetovu maštu. Posebnost je i slušno prepoznavanje i učenje novih instrumenata koji omogućavaju raspoznavanje glazbenih boja, ugođaja, uočavanje melodijsko-ritamskog obrasca, čime dijete razvija pamćenje. Sviranje na instrumentima Orffovog instrumentarija, ples uz pjevanje te slušanje klasične glazbe utječu na razvoj djeteta u pravcu bolje koncentracije i pamćenja, pozitivan odnos u radu u grupi ili u paru te jačanje osjećaja samopouzdanja zbog nastupa prilikom kojeg svako dijete iskazuje svoje znanje i umijeće uz veliku podršku skupine, učiteljice i roditelja.

Na nastavi glazbenog vrtića djecu usmjeravamo prema klasičnoj glazbi, što dovodi do razvoja glazbenog ukusa. Slušajući kvalitetna djela dijete otkriva poseban svijet i počinje zapažati ljepotu u glazbi, pokreću se mašta i osjećaji te se razvija sluh i glazbeni ukus. Kao rezultat rada Vaše će dijete razviti pjevačke vještine, sposobnost pamćenja glazbenih cjelina, melodije i teksta, osjećaj za skupno muziciranje, pozitivne međuljudske odnose, timski rad te će aktivno sudjelovati u stvaranju pozitivnog ozračja.

Program glazbenog vrtića vodi Antonella Picinić, magistrica glazbene pedgogije i predavačica klavira i korepeticije u Umjetničkoj školi Poreč. Znanje koje je stekla i praksu koju je kvalitetno pripremila i provela u vrtićima i školama u Puli tijekom studiranja nadopunjuje čitanjem stručne literature i istraživanjem Orffovog instrumentarija za djecu. Prilikom rada s djecom u glazbenom vrtiću, čiji upis u program obuhvaća predškolski uzrast i mlađu djecu, nastavu temelji na učenju brojalica bez instrumenata i s instrumentima neodređene tonske visine (štapići, bubanj), učenju pjesama kraćeg melodijskog opsega uz pokret te pravilnu upotrebu vokalne tehnike.

Upisi traju do 10. rujna, a nastava započinje 16. rujna i održava se dvaput tjedno po 45 minuta.

Informacije o upisima možete dobiti putem e-pošte [email protected] ili na broju telefona: 052 887 216.

Print Friendly, PDF & Email
DSG 2020 -S