NEWS
valfresco

Stručni izlet 4. razreda opće gimnazije

57291145_2201121409967006_5850194732205998080_n
18.04.2019. 18:20; Učitavanja: 149; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Stručni izlet 4. razreda opće gimnazije

U subotu, 30. ožujka, 4. razred opće gimnazije odradio je svoj posljednji stručni izlet u srednjoškolskom obrazovanju pod vodstvom profesora Vladimira Torbice i profesorice Marlene Vitasović Orbanić.

Destinacija ovogodišnjeg izleta bila je glagoljaška Istra ili sjeveroistočna Istra. Na ovom izletu naši su maturanti imali priliku naučiti nešto više o starom pismu, glagoljici, i o djelovanju partizana i narodnooslobodilačkom pokretu na području Istre za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Polazak je bio zakazan u 9 sati s ugibališta škole, a prva destinacija bio je kaštel Pietrapelosa u blizini Buzeta. Nakon kraćeg razgledavanja i fotografiranja uputili su se prema drugom odredištu. Učenici su istražili starogradsku jezgru Buzeta i crkvu sv. Jurja. Detalje koje nisu bili u mogućnosti saznati prenio im je profesor, što je učinjeno za sva posvećena mjesta. Nakon grada, sljedeća destinacija bilo je slabije naseljeno područje, a to je Ćićarija. Nakon duže šetnje i razgledavanja prirode učenici su predahnuli u Račjoj vasi o kojoj su čuli najvažnije detalje od svojih kolega. Uslijedio je posjet i razgledavanje Lanišća. Tamo smo razgledali crkvu u kojoj je ubijen svećenik Miroslav Bulešić, koji je proglašen blaženim zbog svojih nesebičnih davanja crkvi i sredini u kojoj je djelovao.

Za sljedeće je odredište izabran Roč koji je važan zbog crkvica u kojima možemo vidjeti početke i ostatke glagoljice te mjesto na kojem je čuvana knjiga koja je bila uzor hrvatskom Prvotisku. U Roču se, također, odigrala povijesna nogometna utakmica iz koje je profesor trijumfalno izašao kao pobjednik. Nakon razgledavanja crkvica u Roču i nogometne utakmice, na red stiže osvježenje u Kotlima. Uz kristalno čistu vodu iz rijeke Mirne učenici su se osvježili i iskušali svoje penjačke vještine. Kada su ponovno sakupili energiju, posjetili su najveću skupinu spomenika posvećenih glagoljici, a to je, naravno, Aleja glagoljaša.

Uz razgledavanje zanimljivih spomenika, poražena ekipa imala je mogućnost osvijetliti obraz igrajući staru igru koja se igrala još u doba Ćirila i Metoda. Nakon hodanja dolinom glagoljice na red je došao Hum, najmanji grad na svijetu. Nakon kratkog uvoda i prezentacije samog grada napravljen je kratak obilazak i razgledavanje. Pošto se dan bližio kraju, trebalo je napuniti baterije i otići na dobro zasluženu večeru. Kao destinaciju učenici su odabrali agroturizam Tikel u Špinovcima, koji nudi prekrasan pogled na okolni krajolik i dolinu rijeke Mirne. Već iscrpljeni od cjelodnevnog razgledavanja, učenici su zapjevali još nekoliko pjesama prije iskrcavanja i time zaključili svoj posljednji stručni izlet u srednjoj školi.

Patrik Banko, učenik 4. razreda opće gimnazije/Radio Centar

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email