NEWS

POREČ: NOVO IZDANJE GRADSKE TURISTIČKE ZAJEDNICE

04.11.2005. 00:00; Učitavanja: 60; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / POREČ: NOVO IZDANJE GRADSKE TURISTIČKE ZAJEDNICE
236TZ-Porec.jpg

Odnedavno je porečka informativno-turistička publicistika bogatija za vodič kroz gradske spomenike. U izdanju i kao poklon Turističke zajednice grada, a iz pera novinarke Sniježane Matejčić i s fotografijama Vladimira Bugarina, nevelika brošura putnika će namjernika opisima i slikama provesti kroz Poreč i njegovo kulturno-povijesno bogatstvo.

Ne slučajno, prvi je korak preko renesansnog mosta na kopnenom, istočnom ulazu u grad, čiji su ostaci otkriveni tijekom ovogodišnje obnove komunalne infrastrukture i popločenja ulica. Slijede opisi susjedne mu Peterokutne kule i gradskih srednjovjekovnih bedema te gotičkih i baroknih palača (u onoj obitelji Sinčić je gradski muzej, najstariji u Istri) duž središnje, starorimske ulice – decumanusa maximusa, koja i danas nosi antički naziv.

Skretanjem u bivši cardo, sada Ulicu sv. Eleuterija, razglednika se uvodi u najvažniji i najpoznatiji dio porečkog kulturno-povijesnog naslijeđa – sakralni sklop Eufrazijane: baziliku iz VI. stoljeća i ostatke ranijih crkava, obnovljenu biskupiju, također iz VI. st., u kojoj su lapidarij i muzej crkvene umjetnosti, krstionicu i »mlađahni« zvonik – pola tisućljeća mu je tek. Središnji dio vodiča je Eufrazijeva bazilika, porečka katedrala posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije, sa svojim znamenitim bizantinskim mozaicima. Takav naglasak je razumljiv jer taj dio grada nosi i najveće priznanje – 6. prosinca 1997. »biskupijski kompleks Eufrazijeve bazilike u povijesnoj jezgri Poreča« upisan je u UNESCO-ovu listu svjetske kulturne i povijesne baštine.

Šetnja se nastavlja Kanonikom, palačama Vergottini i Zuccato, Istarskom sabornicom te Maraforom, trgom ispod čijeg je današnjeg popločenja sačuvan dio izvornog foruma romanuma, a u neposrednoj blizini i ostaci ondašnjih hramova. Romanička kuća i ona »Dva sveca« te južna i sjeverna okrugla kula zaokružuju spomenički niz unutar starogradske jezgre.

Spomenute su i neke mlađe, ali zanimljive i važne građevine izvan jezgre, fora le porte – gradsko kazalište i vijećnica, crkve Gospe od Anđela i Sv. Eleuterija, Polesinijev dvorac na otoku Sv. Nikole (na kojem je i stara svjetionička kula).

Uz fotografije »totala« i detalja spomenika, označene i povezane s tekstom, vodič donosi i plan centra grada (također s numeriranim spomenicima) te tlocrt kompleksa Eufrazijane. Za naslovnicu je izabran poznati mozaik ribe, ulomak s poda prve bazilike iz 4. stoljeća.

Vodič je oblikovala tvrtka 5 do 12, otisnula Tiskara Fabris, a osim na hrvatskom dostupan je i u talijanskoj, njemačkoj i engleskoj verziji.

G. P

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
DSG 2020 -S