NEWS
valfresco

Pitanja vijećnika NLRK na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Poreča

25.07.2014. 10:47; Učitavanja: 230; Početna / Politika / Pitanja vijećnika NLRK na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Poreča
vijecnica_porec2

U nastavku prenosimo najavljena pitanja vijećnika Nezavisne liste Rodobljuba Kosića za sjednicu Gradskog vijeća Poreča 24.7.

VIJEĆNICA DOLORES GERSINICH

Slijedom najave u medijima od veljače ove godine da će u Poreču od ove jeseni početi sa radom mobilni tim za rehabilitaciju djece sa neurorazvojnim poremećajima, molim da mi se odgovori zašto je sada već daleke 2011. godine ( daleke za bolesnu djecu kojima je svaki dan čekanja na rehabilitaciju dan previše) plaćeno iz proračuna Grada Poreča za edukaciju Bobath terapeuta –valjda u Puli , dok mi u Poreču takvog terapeuta nemamo? Podatak o plaćenoj edukaciji stoji u službenom glasniku Grada Poreča br.04/2012. Zašto se ta edukacija nije ponudila fizioterapeutima u Poreču? Zar to ne bi bilo prihvatljivije za Poreč,za potrebitu djecu i jedan zalog za budućnost?

Zbog čega je potrebno dovoditi ponovno vanjske stručnjake i dodatno ih plaćati kad u Poreču imamo educirani kadar i tim? Mislim da bi to bilo prije svega trezveno i mudro, a ako se oni ne mogu iz svojih profesionalnih i drugih obaveza uključiti , onda tražiti druga rješenja?

Ovako ćemo imati , opet govorim iz najava putem medija, mobilni tim stručnjaka iz Pule koji će sa djecom raditi jednom tjedno, a znamo , da prema smjernicama WHO-a, sa djecom sa neurorazvojnim poremećajima treba raditi kontinuirano, svakodnevno te uključivati u sam proces roditelje kao koedukatore u samom procesu rehabilitacije.

BESPLATNI UDŽBENICI ZA ŠKOLARCE

Zanima me slijedeće pitanje: svjedoci smo situacije da su se gradovi i općine u našem bližem i daljem susjedstvu na razne načine pobrinule za nabavu udžbenika za svoje školarce.

Znamo da ove godine( slijedom najave i naputka od strane Ministrastva socijalne politike i mladih RH) ministarstvo plaća udžbenika za djecu smještenu u udomiteljske obitelji .

Nadalje, udžbenike za djecu iz socijalno ugroženih obitelji koji su korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu ( bivša pomoć za uzdržavanje) u ovoj godini treba platiti u 50% iznosu.

Moje pitanje je:   Hoće li Grad Poreč iz svog socijalnog programa platiti socijalno ugrožeoj djeci ostatak od 50%?

Hoće li se možda obistiniti i najava gospodina gradonačelnika ( koje je iznio na svo facebook profilu) da će Grad Poreč i svim svojim školarcima omogućiti besplatne udžbenike?

PITANJE ZA GRADONAČELNIKA EDIJA ŠTIFANIĆA

Prošli je tjedan na moju adresu stiglo pismo od jednog našeg sugrađanina, koji je 100 % invalid i koji od 2009.godine traži rješenje svog problema.

Uz pismo našeg sugrađanina, priloženo je rješenje o njegovom 100% invaliditetu te članak iz Glasa Istre od 16.04.2013. godine ( naslov članka: otkupom kuće četveročlanoj obitelji sačuvan krov nad glavom).

Pitanje našeg sugrađanina je: postoji li mogućnost od strane Grada Poreča, mogućnost prodaje, zamjene ili bilo čega da mu se životni prostor od50 m2 na 2.katu stambene zgrade zamijeni nekim drugim u prizemlju?

Obzirom je problem kompleksan, molim pisani odgovor.

VIJEĆNIK MAURIZIO ZENNARO

Prije postavljanja pitanja želim upitati predsjednika GV-a koja je svrha postavljanja pitanja na GV-, ako nadežni na njih ne dostavljaju odgovore, ili – što je još gore – odgovaraju da nisu razumjeli pitanje !? Zašto kao predsjednik vijeća dozvoljavate takav način komunikacije čelnika gradskih službi sa vijećnicima te na taj način degradirate položaj vijećnika i ulogu GV-a u životu Grada.

ODLUKA O SUKOBU INTERESA DOGRADNAČELNICE NADIJE ŠTIFANIĆ DOBRILOVIĆ

Obzirom Vaš mandat ne obavljate po prvi put, nemalo nas je iznenadila činjenica da ste Odlukom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od 22.11. 2013. godine kažnjeni novčanom kaznom radi nespojivosti dužnosti koje obnašate.

Zanima me jeste li u međuvremenu problem riješili?

PLAŽA ISPRED HOTEL ZAGREB – PITANJE ZA GRADONAČELNIKA

Naša sugrađanka Blaženka Jurišević je na jednom lokalnom portalu ispod članka u kojem se najavljuje današnja 11. sjednica GV, uputila pismo svim vijećnicima GV-a, koje vam prenosim u cijelosti:
Molim gradske vijećnike da se obiđe plaža ispod hotela Zagreb gdje je grad prije 15-16 godina izravnao dio obale i napravio šljunčanu plažu na kojoj se uglavnom kupaju stariji građani i obitelji s malom djecom. Znam da je taj dio plaže u koncesiji,ali mislim da se iz grada može utjecati na to kako to sada izgleda:

Kabina za presvlačenje (samo jedna ) prljava je, zapuštena i bez zavjese ili vratiju da bi uopće bila u funkciji

  • koševa za smeće nema
  • tuša nema
  • ozidan je neki objekt na mjestu gdje su svi prolazili kojim je zaklonjen pogled na more, a još i nije u funkciji

Najveća primjedba je što je postavljen veliki trampolin na napuhavnje baš na sredini vodene površine gdje se svi kupaju i ulaze u more.To je jedini dio plaže gdje nema stijena i gdje je pjeskovito dno. Prošle godine su građani zvali gradsku upravu i bunili se i vlasnici su pomaknuli trampolin.Mislim da nema puno utjecaja na zainteresiranost i promet na trampolinu ako bi ga stavili na isto mjesto kao i prošle godine.Trebalo bi se i ozbiljnije razmisliti o tome koliko je taj trampolin na mjestu na kojem se sada nalazi prijetnja za sigurnost kupača, a pogotovo djece obzirom da koncesionar nema spasioce .

Prije nego što dođu do plaže neka se prošetaju po pineti ispred novog dijela plaže i Tekile. Sad je lijepo pokošena pa je postala parking za goste kafića i komotne kupače.Sve više liči na off the road poligon.

S poštovanjem.

Molim gradonačelnika da odgovori na pitanje/komentar naše sugrađanke Blaženke Jurišević.

VIJEĆNIK STEVO ŽUFIĆ

INICIJATIVA ZA PRODUŽENJE TURISTIČKE SEZONE I ZAJEDNIČKO DJELOVANJE U GRADSKOM VIJEĆU

Kako je dogovorena zajednička inicijativa u svrhu proudženja i poboljšanja turističke sezone htio bih znati može li gradonačelnik dati informaciju o stanju broja turista i ostvarenim noćenjima u dosadašnjem djelu sezone i procjenama popunjenja za naredni dio turističke sezone.

Isto tako molimo podatke šta se poduzima da bi sezona bila uspješnija

Zabrinuti smo sa razvojem situacije u turističkom poslovanju pa bi se rado uključili i pomogli da se stanje mijenja na bolje. Na duge staze jer kratkoročno je teško bilo što učiniti.

Molim kratku usmenu informaciju, a onda opsežniju pismenu informaciju koju će pripremiti i TZ i velika turistička poduzeća.

POREZ NA JAVNE POVRŠINE

U vezi turističkog poslovanja i poreza na javne površine (za terase) bili smo zaključili da će se neki prijedlozi pripremiti do kraja 9. mjeseca ove godine.
Mene kao predlagatelja, a u ime Kluba vijećnika Rodoljuba Kosića prijedlog izmjene Odluke o porezima nitko nakon sjednice vijeća nije uključio u pripremu.

Pitanje gradonačelniku: Kada krećemo sa analizom i pripremom prijedloga za vijeće?

Print Friendly, PDF & Email