NEWS
valfresco

Oštetili trgovačko društvo za 1.8 milijuna kuna

24.10.2017. 16:48; Učitavanja: 503; Početna / Crna kronika / Oštetili trgovačko društvo za 1.8 milijuna kuna

Porečka je policija dovršila kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da su 66-godišnjakinja, 43-godišnjakinja i 75-godišnjak počinili kaznena djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju te povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, dok se žene sumnjiči da su počinile i kazneno djelo krivotvorenje službene ili poslovne isprave. Za ista kaznena djela tereti se i pravna osoba iz Poreča.

Policija sumnjiči 66-godišnjakinju i 43-godišnjakinju da su od 2006. do 2016. godine, kao odgovorne osobe pravne osobe iz Poreča, za trgovačko društvo iz Poreča obavljaleračunovodstvene, knjigovodstvene i druge poslove te su putem internet bankarstva, s računa trgovačkog društva na račun pravne osobe, neosnovano prebacivale novac koji nije bio pokriven računima za pružene usluge. Kako bi prikrile neosnovano prebacivanje novca, osumnjičene su krivotvorile službenu dokumentaciju, odnosno u poslovne knjige su unijele neistinite podatke o tome u koje svrhe je novac utrošen.

Osim na račun pravne osobe, osumnjičene su novac prebacivale i na račun drugog trgovačkog društva iz Poreča, i to na ime pismeno neugovorenih pozajmica i po nalogu 75-godišnjaka, koji je bio odgovorna osoba u oba trgovačka društva. Navedene pozajmice neosnovano su stornirane, a nakon što je došlo do pripajanja dva trgovačka društva, 75-godišnjak je vlasnicima oštećenog trgovačkog društva zatajio pozajmljivanje novca.

Nadalje, prilikom prebacivanja vođenja knjigovodstva oštećenog trgovačkog društva drugoj pravnoj osobi, osumnjičeni su novom knjigovodstvu uskratili dostavu većeg dijela knjigovodstvenih i računovodstvenih isprava, pod izlikom da su izgubljene, dok je za knjigovodstvene isprave i poslovne knjige, iz kojih bi se moglo zaključiti o poslovanju pravne osobe, izvidima utvrđeno kako su nedostupne, a koje podatke o poslovanju su, sukladno važećim propisima, bili dužni čuvati.

Osumnjičeni su na taj način oštetili trgovačko društvo iz Poreča za oko 1.8 milijuna kuna te je protiv njih podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S