NEWS
valfresco

Međunarodni sajam ribarstva Crofish od 26. do 28. listopada u dvorani Žatika

24.10.2017. 18:33; Učitavanja: 318; Početna / Gospodarstvo / Međunarodni sajam ribarstva Crofish od 26. do 28. listopada u dvorani Žatika
22788783_1531448073601013_3389687210511520102_n

Od 26. do 28. listopada 2017. u porečkoj Žatici održat će se 11. međunarodni ribarski sajam Crofish,  značajna sajamska manifestacija u Istarskoj županiji i jedini događaj s navedenom tematikom u Republici Hrvatskoj, najavljeno je na konferenciji za novinare u Udruženju obrtnika u Poreču u utorak, 24. listopada 2017 na kojoj su predsjednik Organizacijskog odbora i direktor sajma Robert Momić, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić,  županijski predstavnik za ribarstvo  Gracijano Prekalj te tajnik Udruženja obrtnika Poreč Robert Velenik, predstavili ovu jedinstvenu međunarodnu manifestaciju.

Dvorana Žatika će na 2500 m četvornih unutrašnjeg te 700 m četvornih vanjskog izložbenog prostora, kroz ti dana sajma ugostiti 82 izlagača i tridesetak suizlagača, koji će zastupati više od 270 poznatih svjetskih brendova. Time se Poreč osim grada manifestacija, pozicionira kao grad važnih sajmova.

– Dvorana Žatika jedini je tako veliki, zatvoreni objekt u Istri i to je naša posebnost. Osim toga, na godišnjoj razini dvorana uz brojne sportske i kulturne događaje, ugošćava i tradicionalni Promohotel, kao i jednu od najvećih manifestacija uopće – Vinistru. Sajmom Crofish zaokružujemo svoju ponudu i produžujemo turističku sezonu, rekao je na konferenciji gradonačelnik Peršurić.

Organizatori su istaknuli kako je cilj sajma jačanje pozicije ribarskih proizvoda u lokalnoj prehrani, uređenje tržišta ribarstva, izgradnja ribarske infrastrukture, unapređenje poslovne suradnje i pristupa ribarstvu, intenziviranje proizvodnje i izvoza, te povećanje konkurentnosti ribara. Tijekom održavanja sajma planira se održati niz popratnih događaja, od kojih naglašavaju tribine, specijalizirana predavanja i susrete partnera – ribara, te aktivnosti približavanja proizvoda ribarstva turističkom tržištu i javnoj potrošnji u školama i vrtićima.

Gosti iz Italije i cooking-show

– U sklopu sajma održat će se i prvo međunarodno natjecanje u  podvodnom ribolovu pod nazivom „Kup Istre u podvodnom ribolovu“ te jedriličarska regata Crofish u organizaciji Jedriličarskog kluba Horizont Poreč, napomenuo je  direktor sajma Momić, napomenuvši kako će posebno atraktivan dio sajma zasigurno biti cooking-show kroz sve dane trajanja sajma, na kojem će kuhari poput Dina Galvagna i Davida Skoke pripremati delicije s raznim vrstama riba i školjaka.

Kao nastavak uspješne prekogranične suradnje na temu ribarstva i projekata vezanih uz ribarstvo s talijanskim regijama Emilia Romagna, Veneto i Friuli Venezia Giulia, Prekalj je najavio sudjelovanje navedenih regija s kojima će se razgovarati o prekograničnoj suradnji, ali i ostaloj problematici na području pomorstva i ribarstva.

– Ovo je najznačajnija manifestacija koju je Udruženje obrtnika organiziralo od svog nastanka do danas, a nakon prošlogodišnjih tri tisuće posjetitelja, ove ih godine očekujemo i više od pet tisuća, rekao je Velenik i nadodao da sajam organizira Udruženje obrtnika Poreč uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Istarske županije i  Grada Poreča-Parenzo te pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Više informacija i program sajma na službenoj web stranici

Print Friendly, PDF & Email