NEWS
valfresco

ODRŽAN 12. MEĐUNARODNI MESSIEROV MARATON VIŠNJAN­RUŠNJAK 2006

28.03.2006. 00:00; Učitavanja: 44; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / ODRŽAN 12. MEĐUNARODNI MESSIEROV MARATON VIŠNJAN­RUŠNJAK 2006
543GO129281.jpg

U noći između 25. i 26. ožujka održan je 12. međunarodni Messierov maraton Višnjan­Rušnjak 2006., tradicionalno natjecanje astronoma amatera pod pokroviteljstvom Zvjezdarnice Višnjan. Cilj natjecanja je pronaći što više od 110 nebeskih maglica popisanih u katalogu koji je u 18. stoljeću sastavio francuski astronom Charles Messier. Hrvatski astronomi amateri posljednjih su dana s neizvjesnošću pratili vremensku prognozu, a ni u petak, dan prije maratona, nije bilo posve izvjesno da će se moći održati. U subotu popodne se konačno razvedrilo, pa je natjecanje na opće zadovoljstvo ipak održano, a ovogodišnji pobjednik je Andreja Benčić (AU Vidulini) koji je nabrojao 68 maglica.

Na boćalištu pored spomen doma na Rušnjaku smjestilo se 188 teleskopa, a o regularnosti natjecanja brinulo je pet sudaca. Maraton je počeo u 19.05, a natjecatelji su požurili pronaći objekte koji su zalazili nisko na zapadu i koji se te noći više nisu mogli vidjeti. Proteklih su godina upravo ti objekti odlučivali o pobjedniku. Jednolični oblaci potpuno su zatvorili nebo oko 23.45, pa je lanjska pobjednica i ovogodišnja glavna sutkinja Matea Puljić iz Splita u 23.50 proglasila jednosatnu pauzu. Improvizirani semafor tada je pokazivao vodstvo Berislava Bračuna (Fizikalno društvo, Split), kojeg su u stopu slijedili Andreja Benčić iz Vidulini, Hrvoje Jukica iz Splita i Ivan Bušić iz Zagreba. Natjecanje je nastavljeno oko 1 sat, a najagresivnije je krenuo Andreja, koji je u kratkom vremenu pronašao skoro sve objekte koji su u tom trenu bili iznad obzora.

Nebo se opet zatvorilo već u 1.50, pa je proglašena polusatna pauza nakon čega i kraj natjecanja jer je postalo jasno da se neće razvedriti do jutra. Ponovno prebrojavanje rezultata je pokazalo da je Benčić pretekao Bračuna, pa je pehar prvi put u 12-godišnjoj povijesti višnjanskog maratona otišao u Viduline. Treće mjesto pripalo je Ivanu Bušiću (AAD Zagreb), a slijede Hrvoje Jukica (FD Split), Stefan Cikota (AD Beskraj) i Stipe Vladova (FD Split).

B.V., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email