NEWS
valfresco

Najava događanja iz Pučkog otvorenog učilišta Poreč

poup-logo-v
02.09.2019. 13:34; Učitavanja: 143; Početna / Obavijesti / Najava događanja iz Pučkog otvorenog učilišta Poreč

Likovna djelatnost

ponedjeljak, 2. 9. u 18.00 otvaranje 29. međunarodne studentske kiparske škole Montraker

U ponedjeljak, 2. rujna s radom počinje 29. međunarodna studentska kiparska škola Montraker. Svečano otvaranje održat će se u budućem multimedijalnom centru u Vrsaru (Dalmatinska 3), gdje će se predstaviti ovogodišnji sudionici Škole, a moći će se razgledati i izložba fotografija s prošlogodišnjeg Fotonatječaja Montraker.

I ove će se godine održati fotonatječaj na koji se mogu javiti svi zainteresirani fotograf, a podijelit će se i tri nagrade. Detaljnije o natječaju može se potražiti na stranicama Učilišta www.poup.hr.

Posjetitelji mogu pratiti rad sudionika sve do 14. rujna od ponedjeljka do subote 8.00 – 12.00 i 16.00 – 19.00. Izložba fotografija bit će otvorena do 12. rujna 17.00 – 20.00.

U galeriji Zuccato otvorena je samostalna izložba skulptura Alena Ožbolta The Life of Forms / Život oblika.

Decumanus 34
trajanje izložbe: do 28. 9. 2019.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 17.00 – 21.00, osim nedjeljom i blagdanima.

Kipar, scenograf i dizajner jedan je od najaktivnijih slovenskih umjetnika. Realizirao je brojne i raznovrsne umjetničke projekte i izložbe kod kuće i u inozemstvu. Za samostalnu izložbu Rub, Igra suza, Dvoje, Još 2003. primio je najprestižniju slovensku državnu nagradu za umjetnički rad, Prešernovu nagradu. 2002. prima najviše priznanje za umjetnički rad koje dodjeljuje Sveučilište u Ljubljani, nagradu „Priznanje značajnih umjetničkih radova“.

U Istarskoj sabornici otvoren je 59. Annale: Da nam živi, živi rat.

trajanje izložbe: do 10. 9. 2019.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 17.00 – 22.00, osim nedjeljom i blagdanima

Porečki Annale najstarija je hrvatska skupna likovna izložba suvremene umjetnosti koja se neprekidno održava od 1961. godine. Annale prikazuje stanje suvremene likovne umjetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni te je tematskog karaktera.

Ovogodišnji izbornik, Siniša Labrović, 59. porečki Annale zamislio je kao slavlje života u ratu u svim njegovim vremenskim izvedenicama. Kako se sjećamo života u Jugoslaviji, objašnjava Labrović, niti Jugoslavija nije bila imuna na militarizam i glorifikaciju rata. U Jugoslaviji se slavio Drugi svjetski rat, a život je organiziran kao postratno stanje. Zatim su uslijedili ratovi od 1991. do 1999., u kojima su sudjelovale sve jugoslavenske federalne sastavnice, osim Makedonije. Nakon toga svi opet živimo u postratnom stanju, a radi li se, u stvari, o predratnom stanju, to ćemo tek vidjeti. Može se i reći da kod nas vrijedi da je politika nastavak rata drugim sredstvima.

na izložbi izlažu: Aernout Mik, Baran Çağinli, Zev Asher, Andreja Kulunčić, Antun Maračić, Pavo Urban, Ivan Faktor, Armina Pilav i Ana Dana Beroš, Lana Čmajčanin i Igor Grubić, Ibro Hasanović, Adela Jušić, Driton Hajredini, Alban Muja, Dejan Kaludjerović, ŠKART: Đorđe Balmazović i Dragan Protić + Žene u crnom + Saša, Marko Marković, Hrvoje Polan, Slaven Tolj, Nermin Duraković.

Posjet svim izložbama je besplatan.

Kino

četvrtak, 5. 9., petak, 6. 9. i subota, 7. 9. u 19.00
Hrabri mališan 2 – sinkronizirano
izvorno ime: Minuscule 2 – Les Mandibules du Bout du Monde
redatelji: Hélène Giraud, Thomas Szabo
žanr: animirana avantura
trajanje filma: 92 minute

sadržaj filma: Tijekom operacije Zimnica, mlada i neustrašiva bubamara slučajno je zarobljena u paketu spremnom za otpremu na Karibe. Da ga spasi, otac bubamare leti u tropski arhipelag u potrazi za svojim sinom. Kada stigne, naš se junak mora suočiti s dvostrukim izazovom: pronaći sina i spasiti dom svog novog prijatelja, karipske bubamare čija je kuća ugrožena gradilištem. Srećom, u pomoć s stiže njegov prijatelj crni mrav, koji juri s druge strane svijeta kako bi mu pomogao.

četvrtak, 5. 9., petak, 6. 9. i subota, 7. 9. u 21.00

Ono: Drugo poglavlje – kategorija 15
izvorno ime: It Chapter Two
redatelj: Andy Muschetti
žanr: horor, triler
uloge: James McAvoy, Jessica Chastain, Bill Skarsgard
trajanje: 165 minuta

sadržaj filma: Bill Skarsgard reprizira svoju ulogu Pennywisea, kao i mladi članovi tzv. Kluba gubitnika – Jaeden Martell, Sophia Lillis, Finn Wolfhard, Jeremy Ray Taylor, Chosen Jacobs, Jack Dylan Grazer i Wyatt Oleff. U ovome filmu gledamo i jaka glumačka pojačanja kao što je James McAvoy, Jessica Chastain, Bill Hader, Jay Ryan, Isaiah Mustafa, James Ransone i Andy Bean, u ulogama odraslih verzija članova Kluba. Muschietti režira film prema scenariju Garyja Daubermana, temeljenom na kultnoj knjizi It Stephena Kinga.

Osim na blagajni Učilišta, ulaznice je moguće rezervirati i kupiti internetskim putem na [email protected].

Glazbeno-scenska djelatnost

petak, 6. 9. u 21.00  Koncerti u Eufrazijani

Duo EurAsia
Catherine Lan, Jure Rozman / klavir

Zajednički glazbeni jezik tajvansko-kanadske pijanistice i slovenskog pijanista uspješno premošćuje jaz između tradicionalne europske umjetnosti i azijske kulture. Duoa EurAsia četveroručno na klaviru izvest će posljednji koncert 58. sezone Koncerata u Eufrazijani.

Ulaznice u iznosu od 50 kuna dostupne su na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta od 19 sati. Moguće ih je rezervirati i kupiti internetskim putem na [email protected]

Obrazovna djelatnost

Pučko otvoreno učilište Poreč objavljuje upise na pripremni tečaj učenika prvih i drugih razreda osnovne škole za upise u glazbenu školu. U pripremni glazbeni razred upisuju se djeca uzrasta od 7 do 9 godina.

Cilj je ovoga tečaja pobuditi interes za glazbu kod djeteta, razvijati želju za uključivanjem u glazbene aktivnosti, pjevanje, sviranje i slušanje glazbe, obogatiti emocionalni doživljaj glazbe, njegovati i kultivirati glasovne mogućnosti i težiti za intonativno čistim pjevanjem uz pravilno disanje i jasno izgovaranje teksta, razvijati glazbeni sluh i pamćenje.

Polaznici će imati priliku pokazati svoje potencijale i svatko će dobiti prave smjernice za daljnji razvoj. Bit će im omogućeno upoznavanje sa svim instrumentima te organiziran posjet koncertima u Umjetničkoj školi Poreč.

Program pripremnih razreda vodi Marijana Gulić, po zanimanju profesor glazbene kulture s  višegodišnjim iskustvom rada u osnovnoj školi. Svoje fakultetsko obrazovanje obogaćuje praćenjem redovitih stručnih seminara, praćenjem stručne literature i istraživanjem Orffovog instrumentarija. U svom radu s najmlađima pokazuje izrazitu kreativnost i motivaciju te djeca kroz igru uče ritam, tempo, dinamiku, pjevaju uz pokret, sviraju ritamsku i melodijsku pratnju na šuškalicama, bubnjevima, trokutićima, ksilofonima i metalofonima te aktivno slušaju visokoumjetničku glazbu prateći njezin tijek pokretima tijela ili instrumentima.

Ukoliko želite djetetu omogućiti glazbenu naobrazbu, no nemate predznanje o sposobnostima i željama svog djeteta, javite nam se!

Upisi traju do 10. rujna, dok nastava započinje 16. rujna i održava se dvaput tjedno po 45 minuta.

Više informacija o upisima moguće je dobiti putem e-pošte [email protected] ili na broju telefona: 052 887 216.

 

Pučko otvoreno učilište Poreč objavljuje upise u glazbeni vrtić djece predškolske dobi, odnosno dobi od 6 godina.

Glazbeni vrtić traje jednu školsku godinu i namijenjen je djeci koja žele pjevati, svirati, plesati, crtati i rasti uz glazbu. Nastava se održava dva puta tjedno i traje 45 minuta. Djeca uče pjesmice, upotrebljavaju ritmičke instrumente i melodijske udaraljke koji obogaćuju glazbeno iskustvo i djeluju na razvoj fine motorike, glazbene memorije, sluha i ritma uz igru i priču kao osnovna motivacijska sredstva.

Program glazbenog vrtića obuhvaća slušanje klasične glazbe uz prethodno pojašnjenje, čime se razvija djetetova mašta. Posebnost je i slušno prepoznavanje i učenje novih instrumenata koji omogućavaju raspoznavanje glazbenih boja, ugođaja, uočavanje melodijsko-ritamskog obrasca, što utječe na razvoj djetetova pamćenja. Sviranje na instrumentima Orffovog instrumentarija, ples uz pjevanje te slušanje klasične glazbe utječu na razvoj djeteta u pravcu bolje koncentracije i pamćenja, pozitivan odnos u radu u grupi ili u paru. Također utječu na jačanje osjećaja samopouzdanja, čemu pridonose javni nastupi prilikom kojih svako dijete iskazuje svoje znanje i umijeće uz veliku podršku skupine, učiteljice i roditelja.

Na nastavi glazbenog vrtića djecu se usmjerava prema klasičnoj glazbi, što dovodi do razvoja glazbenog ukusa. Slušajući kvalitetna djela dijete otkriva poseban svijet i počinje zapažati ljepotu u glazbi, pokreću se mašta i osjećaji te se razvija sluh i glazbeni ukus. Dijete razvija pjevačke vještine, sposobnost pamćenja glazbenih cjelina, melodije i teksta, osjećaj za skupno muziciranje, pozitivne međuljudske odnose, timski rad te aktivno sudjeluje u stvaranju pozitivnog ozračja.

Program glazbenog vrtića vodi Antonella Picinić, magistrica glazbene pedagogije i predavačica klavira i korepeticije u Umjetničkoj školi Poreč. Stečeno znanje i praksu koju je kvalitetno pripremila i provela u vrtićima i školama u Puli tijekom studiranja nadopunjuje čitanjem stručne literature i istraživanjem Orffovog instrumentarija za djecu. Prilikom rada s djecom u glazbenom vrtiću, čiji upis u program obuhvaća predškolski uzrast i mlađu djecu, nastavu temelji na učenju brojalica bez instrumenata i s instrumentima neodređene tonske visine (štapići, bubanj), učenju pjesama kraćeg melodijskog opsega uz pokret te pravilnu upotrebu vokalne tehnike.

Upisi traju do 10. rujna, a nastava započinje 16. rujna i održava se dvaput tjedno po 45 minuta.

Informacije o upisima moguće je dobiti putem e-pošte [email protected] ili na broju telefona: 052 887 216.

Print Friendly, PDF & Email