NEWS
Max 180920 S

Krenuli radovi na sanaciji šetnice dr. Ante Šonje, popularnog Lungomare, a u sklopu USEFALL projekta europskih fondova

IMG_20190902_113801
02.09.2019. 13:21; Učitavanja: 689; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Krenuli radovi na sanaciji šetnice dr. Ante Šonje, popularnog Lungomare, a u sklopu USEFALL projekta europskih fondova

Kako od 1. rujna na području Grada Poreča više nije na snazi zabrana tzv. “zemljanih radova”, od danas su počeli radovi na hitnoj sanaciji popularne porečke šetnice dr. Ante Šonje, tzv. Lungomare. Koliko smo uspjeli vidjeti, uklanjaju se oštećene kamene ploče i stavit će se nove, a za očekivati je i zamjena oštećenih stupova javne rasvjete.

Lungomare je sagrađen krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, kako je to popularno reći, a kameno popločenje bi sigurno još duuuuuugo trajalo kad bi šetnica bila na korištenje samo šetačima, biciklistima i slično, a ne i povlaštenim automobilima, kamioncinima i sl.
U Poreču je ljetna sezona na završetku, trenutno je na području Poreča oko 20.000 gostiju, te radovi na šetnici vjerojatno neće puno smetati šetačima i brojnim biciklistima kroz Poreč.

Iz Grada Poreč-Parenzo dobili smo informaciju da je Grad Poreč putem projekta „USEFALL“ iz europskih fondova dobio 100 tisuća eura bespovratnih sredstava. Ovim novcima Grad planira na području šetnice Lungomare i ulaza u starogradsku jezgru osobama slabije pokretljivosti poboljšati pristup frekventnim lokacijama, posebice Eufrazijevoj bazilici.

U sklopu projekta predviđeno je postavljanje rampe za teško pokretne osobe, prilagodba i uređenje šetališta Lungomare kako bi se izbjegla skliskost i uklonila oštećenja, kao i izrada promotivnog materijala na Braille pismu, info paneli, treninzi i radionice za turističke djelatnike, te izrada aplikacija i filma za pomicanje pristupačnosti UNESCO destinacija, uključujući i Poreč.

S obzirom na to da svi EU projekti imaju određene rokove, Grad je krenuo u sanaciju oštećenja na šetnici Lungomare te postavu rampe za teško pokretne osobe. Ostale aktivnosti u projektu poput info-materijala na Braille pismu, treninzi, izrada aplikacija, promocija provodit će se do kraja projekta.

Dovršeni projekt i sve aktivnosti u sklopu projekta bit će predstavljene javnosti po dovršetku.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email